Po ôsmich rokoch ukončuje činnosť Ochepovsky Project, ktorý v sebe koncentroval vynikajúcich hráčov českej jazzovej a alternatívnej scény. Žánrovo nezaraditeľná tvorba miešala prvky jazzu, hip hopu aj popu. Okrem tuzemských pódií zaznamenala formácia početné úspechy v zahraničí s koncertmi v Nemecku, Poľsku či Slovensku. Kapela sa lúči posledným singlom s videoklipom s názvom Satellite, reflektujúce vývoju a rast Ochepovsky Project, pre fanúšikov chystá aj posledné koncerty.

"Udržať kapelu s toľkými členmi, kedy je navyše každý činný v niekoľkých projektoch, bolo pomerne náročné. Je čas na zmenu. Tým sa nechcem sťažovať, bola to jazda a pre mňa osobne veľká česť. Úžasné obdobie, počas ktorého sme sa vzájomne formovali a obohacovali. Myslím, že sme na českú scénu priniesli aj pomerne svieže hudobné uvažovanie. Lepšie odísť v plnej sile ako v rozklade. Možno sa Ochepovsky Project časom vráti, je však isté, že v inej forme, energii a kontexte. Uvidíme, čo život aj inšpirácia prinesú," hovorí frontman Igor Ochepovsky, ktorý sa chce do budúcnosti viac zamerať na sólovú tvorbu.

Ochepovsky Project bol založený roku 2016 a pomerne rýchlo zaujal svojou žánrovou eklektičnosťou a výnimočným súznením hráčov. Zostava sa postupne ustálila na formácii - cellista Šimon Marek, trumpetista Miroslav Hloucal, saxofonista a klarinetista Petr Kalfus, klávesista Ján Aleš, basgitarista Ondrej Hauser a bubeník Michal "Kolouch" Daněk. Roku 2016 vyšiel album I'm the Wind, o tri roky neskôr nadviazali sedempiesňovým live EP Take Care of Me. Od roku 2021 vystupuje s kapelou turecká speváčka ILÆY, ktorá je aj autorkou textu piesne Satellite.

Satellite vťahuje poslucháčov do vnútorného boja rozhodovania medzi emóciami a rozumom, na tenkú hranicu medzi nadšením a opatrnosťou, čo sa odráža aj v hudbe samotnej. Zvuk sa dynamicky prepletá rôznorodými krajinami kontrastných nálad od robustnej dychovej sekcie, cez zamatové melancholické vokály, až po plochy, kedy kapela naplno ukazuje silu improvizácie aj živých vystúpení. Sám Ochepovsky sa v Satellite odklonil od svojej signifikantnej gitary, zapojil sa nielen vokálom, ale predovšetkým prepracovaným aranžmánom so značnou postprodukciou živých nástrojov.

"Satellite odráža situácie, kedy sme cítili až magnetickú príťažlivosť k veciam, za ktorými by sme sa pravdepodobne nemali naháňať. Všetci to poznáme - emočná jazda spojená s lákadlami aj neustály boj o životnú rovnováhu. To, čo nás priťahuje pre nás skrátka nemusí byť to najlepšie. Ale je ťažké odolať a niekedy sa skrátka dostaneme do víru chaosu a nerozumu," dodáva Ilaey. Skladba vznikala v štúdiách Golden Hive, Soundevice a Ochepovsky production studios, za mixom stojí Mikoláš Müller, masteringu sa ujal Boris Carloff.

Cesty jednotlivých členov sa nerozchádzajú, stále spolupracujú, napríklad v rámci sprievodnej kapely Lenky Dusilovej. Do leta odohrajú ešte niekoľko koncertov a pre fanúšikov chystajú na jeseň rozlúčkový koncert. Igor Ochepovsky je v súčasnosti kapelníkom sprievodnej kapely Lenky Dusilovej, členom 7krát3, spolupracoval s Davidom Kollerom, Annou Juliou Slováčkovou, Vesnou, Ewou Farnou, Klárou Vytiskovou a mnohými ďalšími.

Vydanie singla Satellite podporil OSA - Ochranný zväz autorský.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Anna Mašátová.