Metal nie je bordel, metal je pre mnohých synonymom poriadku. V tomto duchu sme sa rozhodli zaviesť drobné rubriky, či skôr názvy odsekov. Forma našich týždenníkov sa však ešte môže a bude meniť, pretože ani metal nestojí na mieste, hýbe sa. Vypočujte si doleuvedené novinky a skúste nesúhlasiť.

Šrot týždňa

O najväčší – a nie zrovna najpozitívnejší – rozruch sa tento týždeň postaral Scott Weiland, spevák Stone Temple Pilots. Už začiatkom decembra sa objavili informácie o tom, ho kapela vyhodila. Pred pár dňami túto informáciu oficiálne potvrdili tlačovou správou bez ďalšieho vysvetlenia. Scott sa potom pustil do protiútoku a všade začal rozprávať o tom, že ho vôbec nevyhodili, a že aktuálne kapela plánuje turné. Chalani v tom majú očividne dosť bordel. Keby sa radšej venovali hudbe... (pm)


Magnet týždňa

Naopak pozitívne o sebe dali vedieť 30 Seconds to Mars. Ich nový singel Up in the Air poslali doslova do vzduchu. 1. marca bol vypustený raketou na ISS (Medzinárodnú vesmírnu stanicu), kam dorazí už čoskoro. Oficiálne bude predstavený 19. marca. (pm)

Novinky

Motörhead pracujú na svojom 21. albume! Líder kapely, Lemmy Kilmister v nedávnom rozhovore potvrdil, že už majú pripravených jedenásť songov. Zatiaľ je väčšina bez textov, ale podľa Lemmyho slov "to ide dobre". Presný dátum vydania známy nie je, no malo by to byť niekedy na konci leta. (pm)

Saxon sú o jeden album pozadu, dvadsiata štúdiovka sa volá Sacrifice a vyšla 1. marca. Rovnomennú pieseň s klipom predstavili začiatkom minulého týždňa. (ak)


Pozrite si lyric video k epickej skladbe severanov Amorphis. Prvý singel z nového albumu Circles sa volá Hopeless Days a je to veľmi potemnelá spoveď mládenca sklamaného životom. Metalina je to inak solídna a dôsledne potvrdí, alebo vyvráti Vaše presvedčenie o kúpe albumu. Musíte sa ale rozhodnúť do 19. apríla, preto odporúčame viac vypočutí tejto piesne. (ak)


O odchode Adama Ducea z Machine Head sme už písali minulý týždeň. Po pár dňoch sme sa dozvedeli aj dôvod. Píše o ňom frontman Rob Flynn vo svojom žurnále. Ak sa vám to nechce čítať (nečudujem sa), tak tu to máte v skratke – Adama už údajne účinkovanie v kapele nebavilo a tak ho ostatní vyhodili. (pm)

Varg Vikernes, najznámejší black-metalista prepustený z väzenia, v rámci značky Burzum maká ako o život. Albumy vydáva každých 12 mesiacov a inak tomu zdá sa nebude ani v roku 2013. A naviac žánrové zameranie už stihol otočiť a vykročiť smerom k ambientu a elektronike. Jeho ďalší počin bude mať čisto inštrumentálny a s blackom nebude mať veľa spoločného. Doska Sôl Austan, Mâni Vestan po našom "Na východ od slnka, na západ od mesiaca" bude údajne "relaxačná, pomalá a kontemplatívna". Za pozornosť rozhodne bude stáť. (ak)

Nemeckí zamyslení post-rockeri Long Distance Calling zverejnili na stránke magazínu Prog celý stream svojej albumovej novinky The Flood Inside. Posluch tohto dielka skutočne vyvoláva malé emočné záplavy vo vnútri vnímavého poslucháča. Neutopte sa. (ak)


Bring Me the Horizon zmenili dátum vydania svojho prichádzajúceho albumu Sempiternal. Vyjde takmer mesiac skôr, ako sa plánovalo. Vychutnať si ho budete môcť už 1. apríla. Teda, nie je to celkom pravda. Ešte necelé tri dni máte na to, aby ste si ho vypočuli úplne zadarmo. (pm)

Deatherov Six Feet Under, skrátene Sixfeet sme s novým songom uviedli minule a dnes ponúkajú ďalší. Odkaz na nemecký Metal hammer Vám poskytne druhú singlovku Prophecy z albumu Unborn. Krátka lekcia nemčiny na stránke je príjemným bonusom. (ak)

Nemecký multiinštrumentalista Tobias Sammet vydal nový song v rámci svojho projektu Avantasia. Jeho metalové opery si našli tisícky fanúšikov a šiesty albumový zárez The Mystery of Time v rámci diskografie tohto projektu vychádza už 29. marca. Nižšie si vypočujte Invoke the Machine. Hosťom na nahrávke je Ronnie Atkins z Pretty Maids. (ak)

 
The Ocean navnadili fanúšikov na pripravovanú albumovú novinku Pelagial novou webstránkou, na ktorej si môžu vypočuť ukážky piatich skladieb. No vlastne: na disku sa bude nachádzať skladba jedna, s dĺžkou 53 minút, ktorá bude rozdelená na časti. Tie nesú názvy Epipelagic, Mesopelagic, Bathyalpelagic, AbyssopelagicHadopelagic. Kapela sa v koncepte zaoberá podmorským životom a päť celkov prezentovaných na stránke odkazuje na päť morských hĺbkových zón. Ideologicky sa vracajú ku konceptu Precambrian, ktorý prezentovali na albume z roku 2007. Na kvalitný zvuk a jedinečný artwork sa tešíme do 29. apríla. (ak)

Nová hudba Stone SourDo Me a Favor (trailer), Killswitch EngageIn Due Time, As I Lay DyingNo Lungs to Breathe (lyric video), Riverside – The Depth of Self-Delusion, KylesaUnspoken (audio), Tiamat – 384, (pm, ak)


A ešte haluz na záver – Twinkle Twinkle Little Rock Star vydali uspávankové verzie dvanástich songov Pantery. Ak chcete vašich drobákov od malička vychovávať na metale, toto je výborný začiatok. V ponuke je aj Metallica, Iron Maiden, Slayer a ďalší. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: punknews.org

Súvisiaci interpreti: Avantasia, Motörhead