Nouveau.Nu Nights patrí medzi značky, ktoré každoročne prinášajú na Slovensko koncerty prevažne nových zahraničných interpretov. Tentokrát však organizátori siahli po kapele, ktorá okrem "neokukanosti" nesie aj prívlastok kultová. V absolútnej slovenskej premiére sa 13. mája v bratislavskom Ateliéri Babylon predstaví britská skupina Tindersticks.

Formácia pochádzajúca z Notthinghamu pôsobí na hudobnej scéne od roku 1991. Už svojím eponymným debutom vzbudili Tindersticks veľký záujem u fanúšikov aj kritiky. Ich osobitý, žánrovo sublimujúci štýl a atmosferické vystúpenia si získali aj široké svetové publikum a veľkej obľube sa tešia napríklad v susedných Čechách.

Niet sa čomu čudovať. Pôsobivé melancholické melódie, orchestrálne aranžmá s prvkami jazzu či soulu a rozochvený "smoky" barytón frontmana Stuarta A. Staplesa si podmania nejednu poetickú dušu. Kapela nahrala mimo iného aj niekoľko kvalitných filmových soundtrackov.

Tindersticks - No More Affairs / Talk To Me (live - Later with Jools Holland, 1995)

Diváci sa na bratislavskom koncerte môžu tešiť nielen na známe skladby z posledných dvoch dekád, ale aj na svieže novinky z ich v poradí už deviateho albumu The Something Rain, ktorý vyšiel vo februári a zožal mimoriadne pozitívne kritiky. Kapela už k novému albumu zverejnila tri videá - k piesňam Medicine, Jumpy Dog a A Night So Still.

Koncert sa uskutoční v nedeľu 13. mája v Bratislavskom klube Ateliér Babylon (bývalé divadlo West). Vstupenky sú v predaji v predajných miestach siete Ticketportal v cene od 18 eur (len prvých 100 vstupeniek!). Nouveau.Nu Nights prináša Agentúra Duna a OZ Vresk Factory, ktoré v minulom roku prinieslo na Slovensko napríklad koncerty Ólafura Arnaldsa, Finka či Hidden Orchestra.

Tindersticks - Medicine (z albumu The Something Rain, 2012)

Tindersticks - A Night So Still (z albumu The Something Rain, 2012)
 
Tindersticks - Black Smoke (z albumu Falling Down a Mountain, 2010)

Tindersticks - Bathtime (z albumu Curtains, 1997)

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Miro Lánik, organizátor podujatí Nouveau.Nu Nights. Viac na www.vresk.sk.

Súvisiaci interpreti: Tindersticks