Prvoaprílový týždeň je za nami, takže všetko, čo nájdete na internete, je opäť pravda. My si z vás strieľať nebudeme a vrhneme sa rovno na to najpodstatnejšie za posledných 7 dní.

Magnet týždňa

Či už sa vám Gojira páči alebo nie, bratia Duplantierovci a spol. okolo seba vedia spraviť celkom dobrý rozruch. Podarilo sa im to aj s krátkou ukážkou prichádzajúceho albumu, ktorý už v redakcii netrpezlivo očakávame. Vyzerá to tak, že sa skôr uberú jemnejšou cestou so zameraním na inštrumentálnu časť a experimenty s najrôznejšími zvukmi. Nechajme sa ale prekvapiť. (pm)


A keď už sme pri Gojire, v piatok nám v redakcii pristála tlačová správa s ďalšími ohlásenými interpretmi na Brutal Assault. Organizátori sa opäť pochlapili, a okrem spomínaných Francúzov na fesťák dotiahli aj Mastodon, Chelsea Wolfe, Lightning Bolt a mnohých ďalších, ktorých mená si môžete pozrieť na stránke festivalu. A keď už tam budete, rovno si kúpte aj lístok, lebo prečo nie? (pm)

Šrot týždňa

Hudobník Martin Henriksson opúšťa rady kapely Dark Tranquillity. Basgitarista, ktorý sa k švédskym metalistom pridal krátko po vzniku v roku 1989 uvádza celkom prozaický dôvod - stratil chuť hrať. Mnohí odídenci sa často vyhovárajú na "umelecké nezhody", dávajú prednosť rodine, či iným projektom. Hrať však jednu a tú istú vec 26 rokov v kuse, byť na turné a vymýšľať riffy Vás po čase môže jednoducho prestať baviť. Pochvala za úprimnosť. (ak)


David DraimanDisturbed to na nedávnom koncerte zahral na "tvrďáka" a z dámy, ktorá niečo robila na telefóne, chcel podľa vlastných slov spraviť "exemplárny príklad". Odpoveď na seba nenechala dlho čakať - fanúšička sa vyjadrila, že je pobúrená a už nikdy na jeho koncert nepôjde. Svoje konanie ospravedlnila tým, že len odpisovala dcére, ktorá bola doma a chcela sa uistiť, že je všetko v poriadku. Draiman našťastie spravil jedinú dobrú vec, ktorú mohol, a žene sa verejne ospravedlnil so slovami, že sa kvôli incidentu cíti zle. (pm)

Novinky

Americký bulvárny magazín TMZ odfotil Axla Rosea ako odchádza zo štúdia, v ktorom skúšajú AC/DC. Ak ste teda dúfali, že je to len kačica, asi by ste sa mali pripraviť, že Axl možno naozaj bude na pár koncertov frontmanom tejto legendárnej kapely. Pravdu sa dozvieme už čoskoro - "tajomný" frontman má byť oficiálne predstavený na najbližšom zápase Wrestlemania. Ale upokojím vás. Aj keby to bol naozaj Axl, stále je vo výbornej forme. Teda, aspoň čo sa spevu týka. V piatok totiž Guns N' Roses odohrali klubový koncert a musím uznať, že im to išlo rovnako dobre, ako za "starých čias". Welcome to the jungle! (pm)


Po dlhom čase tu máme aj niečo nové od Avenged Sevenfold. V príhovore na Youtube kapela fanúšikom pustila dve ukážky nových skladieb. Nenechajte sa odradiť prvou, druhá znie... presne ako Avenged Sevenfold. (pm)


Nová skladba od Katatonie príjemne navnadzuje na kúpu albumu The Fall of Hearts. Melodická balada Old Heart Falls dáva svojou atmosférou spomenúť na akustický album kapely Dethroned & Uncrowned. Neprináša však nič, čo by sme v podaní Švédov ešte nepočuli. (ak)


Túto sobotu 9. apríla nás v Randali čaká príjemný večer plný blackmetalových melódií, priateľských gest fanúšikov a vášnivých debát o hudbe za popíjania lahodného pivka východoslovenskej výroby. Do tanca zahrajú Rakúšania Kringa, Poliaci Temple Desecration a lokálne kapely Malokarpatan, GoatcraftCaeremoni. Prídite, bude veselo! (ak)


A ak nebudete mať tej temnoty dosť, koncom apríla sa v bratislavskej Fuge predstavia Poliaci Obscure Sphinx - post metalisti, ktorým šéfuje nespútaná vokalistka Zofia Fraś, alias Wielebna. Kapela má na konte dva albáče a nahrávanie trojky je už takmer dokončené. Večer otvoria kvalitné domáce spolky Oheň, HolotropicDysanchely. (ak)


Mladá bratislavská trojica Break It Down vydala cez týždeň video k skladbe Hradby samoty. Počas tohto mesiaca chalanom vyjde aj nové EP Hradby, ku ktorému pripravili malé turné po Slovensku. Najbližšie ich nadšenci metalu kombinovaného s elektronikou a rapom môžu zastihnúť 29.4. v banskobystrickom Klube 77, o deň neskôr v prievidzskom Piane a 6. mája v bratislavskom Randali. (pm)


Želanie európskeho turné mojich obľúbených thrashmetalistov Byzantine sa možno po aktuálnych udalostiach splní. Kapela, ktorá vznikla v roku 2000 v Západnej Virginii podpísala zmluvu s veľkým labelom Metal Blade Records, na ktorom budúci rok vydá šiestu štúdiovku. Posledné dve nahrávky Byzantine a To Release is to Resolve boli famózne, no vydané nezávisle a teda nezasiahli až toľko ľudí. Kiežby im nová firma priniesla účasť na niektorom z európskych festivalov a širší záujem fanúšikov. Zaslúžia si to. (ak)


Projekt iamthemorning tvorí mladá ruská dvojica - klavirista Gleb Kolyadin a vokalistka Marjana Semkina zo St. Peterburgu. Inšpirovaní progresívnym rockom a s podporou labelu Kscope nahrali album, pri tvorbe ktorého im pomohli členovia Porcupine Tree Gavin Harisson a Colin Edwin, ako aj vokalista Riverside Mariusz Duda. Nečakajte však žiadne rockové výboje, skôr komornú klavírnu hudbu s nežným vokálom a proggy rytmickou sekciou. Nahrávku Lighthouse môžete počúvať na portáli Allmusic, alebo na Bandcampe. (ak)

Kanadskí titáni Rush vydali lyric video k (takmer) inštrumentálnej skladbe. Aj po 40 rokoch na scéne tak objavujú nové obzory! Práve pred štyrmi desaťročiami uzrel svetlo sveta album 2112, ktorého vydanie oslavujú dlhým komixovo ladeným videoklipom k titulnej 20 minútovej skladbe. Klip však streamujú len na svojej stránke. Text úvodnej sekcie Overture, ktorej videoklip s prívlastkom "lyric video" môžete zhliadnuť aj na Youtube, má však len jednu vetu. (ak)

Black Tusk majú nové video a už podľa názvu vám bude jasné, že to nebude príjemná vybrnkávačka. God's on Vacation je skutočne výborná vec, ktorá vás chytí od prvých tónov a do konca nepustí. Veľmi osviežujúce. Ale pozor na video. Nie každému sa bude páčiť. (pm)


Veľmi podobne je na tom aj skladba Let All the World Believe od American Head Charge. Najprv vás uchlácholí pokojné intro, aby sa na vás vysypal poriadny náklad. (pm)


Priekopníci doomu Tombs vydali v piatok svoje nové EP All Empires Fall. Vypočuť si ho môžete aj zadarmo a rozhodne by ste mali. Tak plný a vyzretý zvuk sa často nevidí. Hneď prvá skladba The World is Made of Fire je predzvesťou neuveriteľnej atmosféry, ktorá sa nesie celou nahrávkou. (pm)


Od majstrov deštrukcie Mantar tu máme ďalší song. Ako obvykle, aj tentokrát doompunkové duo dodáva výborný soundtrack k ničeniu čohokoľvek, čo máte práve po ruke, od šálky na kávu, až po celý svet. O, a mimochodom, skladba sa volá Praise the Plague, čo asi hovorí za všetko. (pm)


Suicidal Tendencies mám celkom rád. Preto som sa potešil, keď ich gitarista Nico Santora a bubeník Eric Moore spolu s basákom Entheos, Evan Brewer, ohlásili projekt Lillake. Ich druhý singel, How Becoming, je krásnou ukážkou progressive metalu skombinovaného s hardcoreovou nasrdenosťou. Áno, zvláštna kombinácia, ale určite tomu dajte šancu. Je dosť možné, že najbližších pár dní máte o hudbu postarané. (pm)


Haluz týždňa

Video nižšie Vás určite poteší, ak ste metalista a zároveň fanúšik Game of Thrones. Herci z úspešného seriálu hádajú či názov patrí heavy kapele z osemdesiatok alebo meču zo seriálu. Propagujú tak súťaž o osobné stretnutie na premiére šiestej série. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Facebook.com/GojiraMusic