Spájanie hip-hopu s jazzom je vo svete bežná vec, u nás k tomu však často neprichádza. Jednou z výnimiek je projekt Genéza, za ktorým stoja Rišo Žužuleta, známy z kultovej kompilácie Zvuk ulice, a jazzový klavirista a skladateľ Ľuboš Šrámek. V koncertnej premiére sa predstavia už v sobotu 8. júna. Na lodi Pink Whale tak zažijete fúziu old school rapu s majstrovstvom popredných jazzmanov, magickú atmosféru a pozitívne vibrácie.

Producenti z východného pobrežia USA sa inšpirovali jazzom už koncom osemdesiatych rokov. Na Slovensku sa začal jazz v hip-hope samplovať o dekádu neskôr, kedy ho jeden z prvých slovenských raperov a neskôr i producent Rišo z formácie Žužuleta, vlastným menom Richard Bukovinský, dostal do svojho originálneho rukopisu. Zo svojej lásky k jazzu sa vyznal aj vo svojej (druhej) slohe v skladbe Taký je jazz, na ktorej spolupracoval so Žugom a DJom Veritasom.

Od samplingu a vášne pre hudbu svetových jazzových velikánov nebolo ďaleko k spolupráci so slovenskými jazzmanmi a hraniu a nahrávaniu so živou kapelou. Napríklad v roku 2019 na Rišovom albume Definícia spolupracovali umelci ako Eugen Vizváry, Štefan Bugala, Peter Raitl a Nikolaj Nikitin. Teraz prichádza k opätovnému spojeniu hip-hopu a jazzu v projekte Genéza

"Jazz mám rád už od deväťdesiatok. Vtedy som počúval klasický New Orleans, z ktorého som sa inšpiroval pri tvorbe. Časom som sa dostával aj cez hip-hop k modernému jazzu. Veľmi sa mi páči táto fúzia. Spojenie hip-hopovej rytmiky vychádzajúcej zo soulu, funku a rôzne frázovanie nástrojov jazzovej inštrumentácie. Ten zvuk, ktorý z toho vznikol na konci osemdesiatych rokov, je v podstate súčasťou moderného jazzu," odpovedá Rišo na otázku, čím ho jazz oslovil ako interpreta a poslucháča.

Spoznali sa v detskom tábore

Spolu s popredným slovenským jazzovým klaviristom Ľubošom Šrámekom a ďalšími renomovanými umelcami slovenskej jazzovej scény aktuálne pripravujú album, ktorý vyjde vo vydavateľstve Hlava XXII.

"S Ľubošom Šrámekom sa poznám veľmi dlho, asi tridsaťtri rokov. Boli sme spolu v tábore (smiech). A aj potom sme zostali kamoši. Ľuboš je skvelý hudobník a patrí medzi špičku slovenskej jazzovej scény. Dostal som nápad, zavolal som ho k sebe do štúdia a urobili sme spolu jednu skladbu Myšlienka má silu. Tá vec sa páčila aj Nikolajovi Nikitinovi. Tak sme dohodli, že urobíme v spolupráci s vydavateľstvom Hlava XXII dosku. Na koncerte Genéza predstavíme spojenie jazzu a hip-hopu tak, ako ho vnímame my," približuje genézu Genézy Rišo.

"Hip-hop ma oslovil preto, že priamo aj nepriamo nadväzuje na tradíciu afroamerickej hudby, čiže aj jazzu," hovorí Šrámek. "Je to pre mňa výzva spájať tieto žánre. Zvolil som inštrumentáciu s pomocou živých nástrojov a elektroniky, ktorú nachystal Rišo. Poznáme sa dlhé desaťročia, takmer od detstva. Páči sa mi jeho oddanosť k žánru a jeho tvorivé nápady."

Koncertná kapela projektu Genéza vystúpi 8. júna na Pink Whale v zostave Rišo Žužuleta (rap), Ľuboš Šrámek (klávesy), Nikolaj Nikitin (saxofón), Rosie Portuondo (spev), Ondrej Juraši (trúbka), Michal Bugala (gitara), Juraj Griglák (basgitara), Tibor Feledi (klávesy), Jakub Kačic (bicie) a Jana Gazdíková (flauta). Okrem koncertu si prídu na svoje aj milovníci platní. Hrať im bude legenda a krstný otec slovenského hip-hopu David zo Senca a už od 18:00 sa bude na mieste koncertu konať aj burza vinylových platní.

Vstupenky: Predpredaj.sk

Genéza bude mať koncertnú premiéru Zdroj: Music Press Production

Zdroj: Music Press Production (Hudba.sk edit)