Vysoký stupeň tešenia! Už len pár hodín nás delí od koncertu legendárnych anglických heavymetalistov, ktorí navštívia Žilinu.

Magnet týždňa

Iron Maiden
sú nepochybne jednou z najžiadanejších koncertných kapiel dneška a prívlastok „legendárna“ vôbec nevyznieva pejoratívne. Úžasnú koncertnú energiu neustále potvrdzujú a u nás to bolo naposledy na Topfeste v roku 2013. Aktuálny album The Book of Souls priniesol mnoho songov, ktoré si v playliste zaslúžia zastúpenie a potvrdzuje, že kapela nežije v minulosti. V stredu v Žiline sa o tom presvedčia tisícky ľudí. (ak)


Body Count
, parta okolo rappera Ice-T, práve robí na novom albume, ktorý vyjde v roku 2017 s názvom Bloodlust. Ako malú ochutnávku tu máme cover Raining Blood od velikánov Slayer. Už ich len odchytiť niekde na koncerte, kde to odohrajú a budeme spokojní. (pm)


Šroty týždňa

Frontman kapely Slipknot, Corey Taylor, sa nedávno podrobil operácii krku kvôli zraneniu, ktoré utrpel počas jedného z vystúpení kapely. Odvtedy má od lekárov nariadené neskákať a headbanging by si mal tiež odpustiť. Ale je možné, že po stredajšom vystúpení v americkej Atlante sa k tomu pridá pár ďalších. Fanúšikovia na sociálnych sieťach písali, že počas celého vystúpenia nevyzeral v 100-percentnom poriadku. Na záver navyše utrpel pád, po ktorom ho z pódia museli doslova odniesť. Veríme, že to nebolo nič vážne. (pm)


Nemeckí deathmetaloví melodici Deadlock nám na novom albume Hybris plánujú priniesť viac generického metalu. Zmeny v zostave priniesli novú speváčku Margie Gerlitz, ktorá svoje melodické vokály okorenila bolestivým pátosom. Skladba Backstory Wound je len obyčajnou melodicko-deathovou riffovačkou, akých tu už boli miliardy. Škoda. (ak)


Poliaci Decapitated žalujú vydavateľstvo Earache records, ktoré im vydalo prvé štyri štúdiovky. Anglická firma im podľa obvinení za tieto nahrávky v období rokov 1999 až 2006 nevyplatila tantiémy. Vo vyhlásení kapela hovorí  že „po dlhotrvajúcich hádkach a porušeniach zmluvy zo strany labelu musíme pristúpiť k žalobe.“ Manažér firmy Dan Tobin sa bráni: „Súd vyhovel v prospech Earache už v novembri 2015 a dokonca našej firme priznal vyplatenie nemalej sumy, ktorá ešte nebola prijatá. Očividne kapela nesúhlasí s rozhodnutím súdu, ktorý sama iniciovala.” (ak)

Novinky

Leto prináša množstvo malých i väčších akcií na ktoré sa treba ísť vyblázniť. Nadchádzajúci víkend sa v Seredi bude konať malý metalový festival In Memoriam III. Počas dvoch dní v Campingu Sereď na jednom pódiu zahrá 25 kapiel prevažne českej a slovenskej proveniencie. Výnimkou je talianska blackmetalovka Argesh. Tú doplnia Attack of Rage, Dysanchely, Catastrofy, Achsar, Morna či Žriebädlo. Celý line-up a ďalšie informácie nájdete vo facebookovej udalosti. (ak)


Slovenské blackmetalové klenoty Concubia NocteAeon Winds už v apríli vydali split album s názvom Poslední vlci. Prví menovaní obohatili svoje staršie EP Vlčou krvou spred troch rokov o dve nové skladby, Aeon Winds ponúkli štyri skladby vrátane coververzie od Emperor. Splitko si za poplatok podľa ľubovôle môžete stiahnuť z Bandcampu ich vydavateľstva Tryzna productions. Mimochodom menovaný Bandcamp účet obsahuje množstvo klenotov, ktoré chlapci z Tryzny takto pekne v digitálnej forme zhromaždili na jedno miesto. Môžete si tu vypočuť albumy kapiel Depresy, Ancestral Volkhves, Mystic Death či Infer. (ak)


Na Slovensku ešte chvíľu zostaneme. Radi si chodíte na koni v rytierskom brnení do samošky nakúpiť BeBe keksy? Potom si dávajte pozor, lebo pri základnej škole na vás môžu striehnuť pomaľovaní zombíci vo flanelových košeliach ako z toho slávneho seriálu. V novom videoklipe od kapely Lateral Presence sa dozviete, že Zombifikácia postihuje najmä zamestnancov potravinových reťazcov a že pred nimi niet úniku. (ak)


Mladá progressive metalová kapela Terminus, ktorá pochádza z Arkansasu, nakrútila playthrough video k svojej skladbe Papillon. Detailne na ňom uvidíte, ako chlapci svoju hudbu hrajú, len s výnimkou speváka. Server GearGods o nich píše ako o “prog mokrom sne, ktorý ste nevedeli, že chcete mať.” V pochvalných komentároch sa najčastejšie skloňuje prirovnanie k Mastodon, avšak vysoko postavené, príjemne expresívne vokály pripomínajú Geddy Leeho z Rush. Ak radi objavujete nové mladé proggy kapelky, vyskúšajte ich debutový album Safe Travels, See You Never, ktorý nájdete na Bandcampe. (ak)


Krátkych 28 sekúnd Vám musí stačiť na to, aby ste si chceli kúpiť nové DVD od In Flames zvané Sounds From The Heart Of Gothenburg. Video bude poskladané z dvoch koncertov zo Stockholmu a Gothenburgu. Tie sa odohrali začiatkom novembra 2014, kedy kapela promovala ich nový album Siren Charms. (ak)


Losangelesskí extrémni metalisti Brujeria vydajú novú štúdiovku po 16 rokoch od poslednej zvanej Brujerizmo. Album pomenované Pocho Aztlan vyjde 16. septembra a vo facebookovom poste nám kapela zložená z členov Arch Enemy, Napalm Death, Carcass a At the Gates sľubuje nekompromisný grindcore. Slovenskí fanúšikovia si už určite cvičia kroky, ktoré ukážu na ich bratislavskom koncerte, ktorý odohrajú 12. júla v Randali. Na pomoc im prídu Američania Eat the Turnbuckle a dva slovenské supporty - Embolism a Stercore. Info vo FB evente. (ak)


Veľmi veľa rokov trvala cesta k novému albumu aj legendárnej nórskej kapele In the Woods... Doom metalová kapela vedená členmi Green Carnation, Carpathian Forest či The Meads of Asphodel vydala novú hudbu po sedemnástich rokoch. Skladba Cult of Shining Stars pochádza z albumu Pure, ktorého vydanie je naplánované na 16. september. (ak)

Frontman Melvins Buzz Osbourne sa v rozhovore pre TeamRock.com rozrečnil o novom albume Tool. tromi vetami. Pri komentovaní diskografie svojej kapely sa pozastavil nad procesom vzniku albumu Stoner Witch (1994) a prirovnal ho k práci Maynardovej Štvorky. “Stoner Witch bola zábava nahrávať a v štúdiu sme sa vtedy dosť naučili. Bol to tuším najdlhší čas strávený v štúdiu – 19 dní, čo je pre nás dosť dlho. Kapely ako Tool samozrejme trávia nad svojimi albumami aj šesť mesiacov a ten nový dávajú dokopy snáď desať rokov. A to ešte ani nezačali nahrávať, ale gitarista Adam Jones mi povedal, že najkratšia pieseň, na ktorej pracujú, má 12 minút. Tak či tak Stoner Witch bol super album.” Toľko product placement v cudzom rozhovore. Maynard James Keenan inak v novembri vydáva svoju autobiografickú knihu zvanú A Perfect Union of Contrary Things. Ak vás zaujíma fascinujúci život tohto rockového velikána, ktorý s domovskou kapelou už desať rokov nevydal nič nové, síce nebudete mať čo počúvať, ale aj čítanie je fajn. (ak)


Čarovní post-metalisti Cult of Luna predstavili nový vizuálny klip k skladbe Chevron, ktorá je na doske Mariner. Spolupráca s vokalistkou Julie Christmas sa ukážkovo vydarila a od 8. apríla pletie hlavy všetkým fanúšikom valiacich sa gitarových stien a expresívnych vokálov. Kapela ohlásila päť exkluzívnych európskych koncertov, na ktorých zaznie celý nový album - nič viac, nič menej. Koncerty sa odohrajú prvý novembrový týždeň v Štokholme, Lausanne, Kortrijku, Leeds a Aténach. Nič viac, nič menej. (ak)


Viac kvalitného prog metalu do naších uší! Nemecká kapela Disillusion dokončila nahrávanie a mixovanie nového albumu. Na Facebooku to prostredníctvom fotky oznámil frontman Andy "Vurtox" Schmidt. Nástupca desať rokov starej nahrávky Gloria by tak mohol vyjsť ešte tento rok. Album nahrával kapelný dlhoročný inžinier Alexander Tscholakov a mastroval ho Jens Bogren. (ak)


Moderný thrash jemne ovplyvnený deathom od Hatriot je celkom príjemným osviežením. Demo Carnival of Execution je predzvesťou dobrého albumu. Šepká sa, že už čoskoro kapela zverejní novú skladbu, takže sme plní očakávaní. (pm)


Momentum je nedocenená islandská kapela, ktorá maskuje svoje doomové nálady do progresívnych a zaujímavých aranžmánov. Začiatkom roku 2015 vydali skvelý album The Freak is Alive a teraz predstavujú nový singel Dire Host. Klip k nej je poskladaný zo štúdiových záberov, takže máte možnosť nahliadnuť týmto hudobníkom takpovediac do obývačky. Dúfajme v nový album, o ktorom sa však kapela nijako nezmienila. (ak)


Haluz týždňa

Takže každý z Vás určite pozerá futbal. A minimálne každý z Vás metalistov sa potešil úspechu islandského tímu proti Angličanom, pretože ešte pred futbalom sa Island preslávil kvalitnými kapelami. Viacerí užívatelia internetov sa tieto dva krásne fenomény rozhodli spojiť, a tak vznikol Black metal commentator. Oslavný jásot komentátora Gudmundura Benediktssona po góle Islandu spojili s tou najtemnejšou hudbou a skvelý letný mash-up je na svete. Najlepšiu verziu nájdete na serveri Vimeo, pod textom pripájam ešte ďalšie dve. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: https://www.facebook.com/ironmaiden/

Súvisiaci interpreti: Body Count, Iron Maiden