Palestínsko-americká speváčka Lana Lubany si už v útlom veku stanovila odvážny cieľ – stať sa jednou z najväčších popových hviezd na svete. Kým vo svojej tvorbe potláčala svoje arabské korene, nediala som sa nič zásadné. Až keď sa podvolila svojmu pôvodu a začala čerpať zo svojho kultúrneho dedičstva prostredníctvom odvážnej fúzie arabskej a západnej kultúry, pochopila, že sa ku svojmu snu začína približovať.

"Vždy som bola sebavedomá a verila som, že som jedinečná, ale vždy som sa vyhýbala svojim koreňom a svojej skutočnej identite, ktorá je zmiešaná. Pochádzam zo zmiešaného prostredia a vždy som sa viac prikláňala k starej mame, americkej strane, a samozrejme som milovala aj svoju druhú stranu, ale kvôli vonkajším faktorom nebolo cool prijať sa ako Arabka, a najmä Palestínčanka, myslím, že som sa tomu vyhýbala. A ak by som mohla svojmu mladšiemu ja niečo povedať, bolo by to, že to najlepšie, čo pre seba môže urobiť, je byť sám sebou a prijať sa," povedala Lana Lubany pre portál Fwordmag.com.

Dvojjazyčné texty nie sú žiadnym nevídaným objavom. Napríklad taká Shakira elegantne kombinuje angličtinu so španielčinou a nemá núdzu o hity. Rovnako tak španielska speváčka Rosalia, ktorá je pre Lanu veľkou inšpiráciou. Palestínsko-americká speváčka si však myslí, že svojou hudbou vyrozpráva príbeh, aký ešte nikdy nikde neodznel. "Nie som len Arabka, nie som nielen Američanka, ale mix všetkého. Myslím si, že môj príbeh je jedinečný," hovorí Lana Lubany žijúca v Londýne.

Lana vyrastala v Palestíne. Bola členkou mierového zboru, s ktorým často vystupovala pred vplyvnými politikmi. Jedným z nich bol aj bývalý americký prezident Barack Obama. V roku 2017 sa presťahovala do Veľkej Británie, kde začala študovať. Usadila s v Londýne, v meste, kde sa cíti ako umelkyňa pochopená a prijatá. Prvú pieseň s názvom Sleepless Wonderland vydala krátko po príchode do Británie. Jej text napísala Lubany v angličtine. Prišlo pár ďalších singlov, ktoré si našli svojich poslucháčov, ale nijak špeciálne nevynikali.

Teraz už vie, prečo. Vydávala skladby len preto, aby dosiahla rýchly úspech. Nepozastavila sa nad tým, či sú pre ňu jej piesne autentické. "Myslela som si, že potrebujem robiť anglické popové melódie ako všetci ostatní, aby som bola popstar, myslela som si, že by ma ľudia neprijali, keby som spievala po arabsky. Nikdy by mi nenapadlo, že by som mohla vziať prvky svojej kultúry a vložiť ich do populárnej hudby, ktorú som chcela robiť. Keď sa obzriem späť, je mi z toho smutno. Ale ja nechcem žiť s ľútosťou. Musíte sa zmieriť sami so sebou a využiť tieto skúsenosti vo svoj prospech," vysvetlila pre Nme.

Dvojjazyčnosť nie je žiadny trik

A toto rozhodnutie jej zmenilo život. Singel The Snake, vydaný 22. februára 2022 priniesol do Laninej tvorby bilingválnosť a prvú myšlienku o vytvorení konceptuálneho albumu. Pilotný singel z neskoršieho albumu The Holy Land Lana označuje ako svoju prvú pieseň, ktorá ju skutočne vystihuje. Upozorňuje však na to, že dvojjazyčnosť v jej tvorbe nie je žiadny trik. Pre ňu je to spôsob, ako sa prijať a byť autentickou.

"Vlastne som pôvodne nikdy nechcela spievať v arabčine, ale keď som to skúsila na The Snake, pripadalo mi to iné, ako keby to bolo kvalitnejšie, a to urobilo moju prácu lepšou. Ale bolo to tiež niečo, čo som nikdy predtým nepočula. Takže keď som sa rozhodla vziať veci do vlastných rúk a urobiť to, čo by som skutočne počúvala, začala som dostávať rôzne reakcie od ľudí vrátane mňa samej – niečo som cítila, keď som to počúvala. Určite som naozaj vďačná, že prvá skladba, ktorá zapôsobila, je niečo, čo reprezentuje obe moje strany."

Mesiac po zverejnení sa stal The Snake virálnym na Tik Toku a Lana Lubany sa dostala do veľkého sveta hudobného priemyslu. Úspech na Tik Toku ju podľa jej slov svojím spôsobom spasil. Dovtedy bola umelkyňou, ktorá dúfala, že ju niekto objaví a bude jej talent rozvíjať. "Úspech na TikToku mi dal nezávislosť. To neznamená, že ako umelec zostanem navždy nezávislá, ale dalo mi to slobodu budovať svoje vlastné priamo pred publikom – a myslím si, že to je jedna z najcennejších vecí, ktoré môže umelec v dnešnej dobe mať." Odvtedy má The Snake už 8 miliónov streamov na Spotify.

Nasledujúci singel Sold potvrdil záujem publika, keď krátko po svojom vydaní dosiahol hranicu 5 miliónov streamov. Už vtedy Lana hovorila, že to je len začiatok a chce na seba pracovať omnoho viac. V roku 2023 vydala spomínaný album The Holy Land, ktorý odkazuje na miesto, odkiaľ pochádza. Osem skladieb na nahrávke zachytávajú Laninu bolesť a zmätok pred vydaním prelomového hitu The Snake, opisujú zložitú skúsenosť so sebaprijatím a hlavne, vnáša do popu charakteristický zvuk ktorý odráža vplyv a kultúru miesta, kde Lubany vyrastala. "Je pre mňa dôležité ukázať, že aj keď pochádzam z iného prostredia ako vy, som tiež človek."

Autorka: Miroslava Rabčanová