Umelecká tvorba býva vždy ovplyvnená životom tvorcu a odráža jeho fyzické i psychické stavy či dispozície. No len málo autorov vpúšťa svojich priaznivcov do osobného priestoru – obzvlášť v stave vnútornej nepohody a nepokoja. Gitarista a skladateľ filmovej hudby David Kollar svojim poslucháčom už niekoľkokrát pripomenul, akým spôsobom ho zasiahli či ovplyvnili pandemické roky, a v podobnom duchu je aj jeho nová nahrávka The Pills.

Medzinárodné spolupráce prešovského gitaristu sa v posledných rokoch zintenzívnili a sotva by sme našli slovenského tvorcu, ktorý pravidelne konfrontuje svoje smerovanie s prvoligovými osobnosťami svetovej jazzovej a improvizačnej scény, ako sú Erik Truffaz, Pat Mastelotto, Arve Henriksen, Steven Wilson alebo Rick Cox.

Len prednedávnom David Kollar donahrával gitarové party na nový album The Harmony Codex britského prog-rockového apoštola Stevena Wilsona (nahrávka uzrie svetlo sveta koncom septembra 2023) a kontinuálne upravuje mikrofragmenty "použitej" hudby, ktorá bude tvoriť základ albumu Pentimento. Pracuje na ňom spolu s nórskym trubkárom Arvem Henriksenom a americkým gitaristom a zvukovým dizajnérom Rickom Coxom.

Aktuálna Kollarova EP nahrávka The Pills však znie akoby z iného sveta. Od predošlých sa líši už len tým, že vznikla spontánne a nárazovo v priebehu jediného odpoludnia (sobota 24. júna 2023) na terase gitaristovho domu a je mrazivo priamočiara. Hudobník na novinke nedáva odpovede, skôr nastoľuje otázky, s ktorými málokto z nás túži byť konfrontovaný. Kadiaľ prechádza hranica medzi psychickou pohodou a úzkostnými stavmi? Kto z nás môže s istotou konštatovať, že je dostatočne silný a neprepadne pocitom skľúčenosti a strachu? Máme vôbec reálnu predstavu o tom, akí sme krehkí?

Stovky umelcov zažívali po kovide úzkostné stavy a depresie, no len niekoľkí dokázali tieto svoje rozpoloženia pretaviť do konkrétnej hmatateľnej či počuteľnej podoby. V štyroch rozorvaných kompozíciách na ploche 15 minút predkladá David Kollar stavy vnútorného nepokoja, stiesnenosti či obáv. Ich zhudobnenie možno vnímať ako spontánnu reflexiu či prirodzený obranný mechanizmus pred nástrahami sveta.

"Konkrétne skladby nesú názvy liekov, ktoré beriem alebo som bral počas úzkostí, ktoré mi niekoľkokrát spustili fibriláciu predsiene srdca. Úzkosti sú veľmi nepríjemná vec a prichádzajú nečakane. Tentokrát ma inšpirovali k nahraniu hudby, ktorú práve počúvate," opisuje gitarista a skladateľ pozadie nahrávky The Pills, ktorú venoval svojmu priateľovi Vladovi Kačalovi.

David Kollar s fanúšikmi okrem hudby pravidelne komunikuje aj prostredníctvom zápiskov na stránke davidkollardiary.com, ku ktorým nedávno pridal aj vlastný podcast s názvom Denník hudobníka.

Zdroj: TS (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: David Kollar