Po vypredanom minuloročnom turné k 30. výročiu svojho fungovania si dala Slobodná Európa koncertnú pauzu. Teraz ohlasuje návrat a hoci si fanúšikovia budú musieť na koncerty počkať až do konca roka, už teraz sa môžu tešiť na novú energiu, ktorú prinesú personálne zmeny v kapele.

"Laca Lučeniča, ktorý k nám pred dvomi rokmi nastúpil na uvoľnené miesto basgitaristu, sme sa rozhodli využiť radšej ako gitaristu, keďže už od roku 1992 sa práve ako gitarista podieľal na nahrávaní našich albumov a výrazne tak ovplyvnil zvuk kapely. Preto sme si povedali že by bola veľká škoda nezrealizovať to aj naživo, teraz keď už je stálym členom Slobodnej Európy. Myslím, že to veľmi pozitívne ovplyvní náš koncertný sound," hovorí frontman Whisky.

"Vynovenú zostavu dopĺňa na basgitare Rasťo Gore, známy svojím pôsobením v Davovej Psychóze, z čoho sa celá kapela veľmi tešíme a už aj prvé skúšky ukázali, že to bola naozaj výborná voľba," dodáva spevák. Novú zostavu si budú môcť fanúšikovia prísť pozrieť naživo na predvianočných koncertoch, ktoré kapela odohrá v štyroch slovenských mestách a ďalšie dva plánuje v čase sviatkov. Chýbať nebude ani tradičný vianočný polnočný koncert v Randali.

Kapela má okrem novej zostavy aj nový management, agentúru ProMusic. Tá na Slovensku zastupuje interpretov a kapely ako David Koller, Dorota Nvotová, Dano Heriban, Karpatské chrbáty, Vrbovskí víťazi a organizuje tiež veľké koncerty ako Judas Priest, Korn, či Limp Bizkit. "Veľmi sa tešíme z tejto spolupráce, nakoľko ide o našu obľúbenú kapelu," dopĺňa Michal Očovan z ProMusic.

Nová zostava Slobodnej Európy:

Whisky - spev
Sveťo Korbeľ - gitara
Laco Lučenič - gitara
Rasťo Gore - basgitara
Tomáš "Tuleň" Vojtek - bicie

Decembrové koncerty:

11. 12. - Zvolen, Dom kultúry ŽSR
12. 12. - Bratislava, Majestic Music Club
19. 12. - Žilina, Smer Klub 77
24. 12. - Bratislava, Randal Club - Vianočný polnočný koncert
26. 12. - Košice, Collosseum Club

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Michal Očovan. Viac sa dozviete na oficiálnom webe kapely www.slobodnaeuropa.sk.

Foto: Waldemar Švábenský

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa