Islandská speváčka, hudobníčka, skladateľka a multidisciplinárna umelkyňa Björk vystúpi v polovici septembra v Prahe, kde predstaví koláž tvorby pozostávajúcu predovšetkým z jej dvoch najnovších albumov Utopia (2017) a Fossora (2022).

Návštevníci sa môžu 16. septembra tešiť na mimoriadnu scénu a neobyčajný vizuálny zážitok vrátane multimediálnych efektov, bohatého zastúpenia muzikantov či netradičnej reverbovej komory. V Prahe Björk vystúpi po 28 rokoch.

Živé vystúpenia 57-ročnej umelkyne sú kritikou dlhodobo radené k tým najpozoruhodnejším a najunikátnejším. Na koncertoch Cornucopia sa podieľa vyše 50-členný islandský spevácky zbor a jej súčasťou je aj digitálna projekcia nemeckého umelca Tobiasa Gremmlera. Spolu so speváčkou sa na pódiu predstaví sedemčlenné islandské flautové zoskupenie Viibra, súčasťou zostavy sú aj hráči a hráčky na harfu či rôzne druhy perkusií.

Björk Guðmundsdóttir sa narodila v roku 1965 v islandskom Reykjavíku. Svoju prvú hudbu nahrala už v 11 rokoch, keď spievala v jazzovom zoskupení Gling Gló. Rebelantské dospievajúce obdobie prežila v kapele Tappi Tikarrass, ktorá bola islandskou odpoveďou na britskú vlnu kapiel ako Joy Division či Public Image Ltd. 

Neskôr pôsobila v kapele Kukl, ktorá sa medzi rokmi 1986 a 1988 pretransformovala na The Sugarcubes, jednu z prvých islandských kapiel, ktorá si získala globálnu pozornosť vďaka singlom ako Birthday či Hit. Sugarcubes sa rozpadli krátko po tom, čo v roku 1992 predskakovali na americkej vetve turné írskych velikánov U2.

Björk vystúpi v pražskej O2 aréne v sobotu 16. septembra. Z minuloročného albumu Fossora by mali v šou Cornucopia podľa prehľadu jej tohtoročných koncertov na Setlist.fm zaznieť minimálne skladby Atopos a Ovule.

Pozrite si koncertný vizuál Tobiasa Gremmlera k piesni Body Memory:

Text: Matej Kráľ

Súvisiaci interpreti: Björk