Americký raper Kendrick Lamar už o necelý týždeň predstaví v pražskej O2 Aréne svoj najnovší album Mr. Morale & The Big Steppers, na ktorý čakal jeho fanúšikovský zástup dlhých päť rokov. Čo môžeme na pódiu od jedného z najväčších raperov súčasnosti očakávať?


Držiteľ štrnástich cien Grammy, ktorý býva významom svojej umeleckej tvorby prirovnávaný k takým ikonám, akými sú Bob Dylan či Miles Davis, už na svojom konte minimálne jednu koncertnú kontroverziu má. Na tohtoročnom Glastonbury Kendrick Lamar ovládol nedeľný headlinerský slot, v ktorom sa odohral jeden z najsymbolickejších momentov celého festivalu.

Z tŕňovej koruny posiatej diamantmi začala počas poslednej piesne Savior stekať po Lamarovej tvári umelá krv. Umelec situovaný do roly Ježiša týmto spôsobom, spolu s opakovaním slov "Boh sprevádzaj práva žien. Ak súdia vás, súdia Ježiša", kritizoval rozhodnutie najvyššieho súdu USA ukončiť ústavné právo žien na interrupciu.

Prečítajte si viac: Tŕňová koruna a tvár zaliata krvou. Prečo je Kendrick Lamar najdiskutovanejším umelcom súčasnosti?


Svetové choreografie a bratranec na feate

Aj keď je málo pravdepodobné, že sa na radovej zastávke turné odohrá podobne dramatický, politicky angažovaný moment, o veľkoleposť a pompu rozhodne núdza nebude. O dynamiku pódia, ktoré ponúkne vysunuté mólo spolu s majestátnym bielym závesom sa postará vyše 10 tanečníkov odetých striktne v čiernej a bielej. Choreografie vytvorila individuálne pre každú pieseň svetoznáma renomovaná choreografka Charm La'Donna, ktorá v minulosti v rámci koncertných vystúpení spolupracovala s Pharellom či Britney Spears, no režírovala aj Lamarov a Weekndov tanec počas superpopulárnej prestávky Superbowlu. Jej prácu mali slovenskí diváci možnosť obdivovať napríklad počas tohtoročného bratislavského vystúpenia speváčky Dua Lipy.

Prirodzenou voľbou v rámci predskokanského slotu sa pre Kendricka Lamara stal jeho bratranec, raper a producent Baby Keem, ktorý predstaví skladby zo svojho debutu The Melodic Blue z roku 2021. Okrem neho divákov zahreje menej známy, no nemenej talentovaný spevák a raper z Los Angeles, Tanna Leone. Dvadsaťštyriročný mladík je jedným z Lamarových najnovších objavov podpísaných pod vydavateľstvom a kreatívnym domom PGLang, ktorý Lamar založil spoločne s filmovým producentom Daveom Free. Obaja predskokani sa neskôr v rôznych skladbách predstavia aj na featoch počas setu samotného Lamara.

V rámci setlistu môžu diváci pochopiteľne očakávať najmä skladby z albumu Mr. Morale & The Big Steppers. Jeden a pol až dve hodiny trvajúcu šou s najväčšou pravdepodobnosťou otvorí prehovor zo skladby United in Grief nasledovaný energizermi N95 a ELEMENT. Podobne ako na Glastonbury, aj počas turné uzavrie Lamar sériu skladbou Savior. Z nesmrteľných bangrov nachádzajúcich sa na starších albumoch zaznejú skladby HUMBLE., King Kunta, Alright a ďalšie. Jeho koncertný program pravidelne zverejňovaný na stránke Setlist.fm sa síce mení len málo, stať sa však môže čokoľvek.


Kendrick Lamar má povesť umelca, ktorý nenecháva absolútne nič na náhodu. Každé zalomenie svetla, každá pódiová krivka, každá prezentovaná kulisa, rovnako ako poradie skladieb či každá zvuková nuancia, má v umelcovom svete svoju interpretáciu. The Big Steppers Tour je aj vďaka tomu sprevádzané recenziami plnými superlatívov od renomovaných svetových médií a hudobných kritikov. Neexistuje jediný dôvod myslieť si, že Praha bude výnimkou.

Kendrick Lamar vystúpi v rámci The Big Steppers Tour v pražskej O2 aréne už v budúci pondelok 10. októbra

Autor: Matej Kráľ

Súvisiaci interpreti: Kendrick Lamar