Máloktorý hudobník má v našich končinách odžitý taký silný príbeh ako Nany Hudák. Spevák, gitarista, skladateľ a textár z Prievidze si prešiel viacerými náročnými povolaniami aj vážnymi úrazmi, aby nakoniec naplno zakotvil v hudobnom svete.

Aj v ňom si Nany Hudák vyskúšal niekoľko modelov fungovania - od úplnej umeleckej nezávislosti až po spoluprácu s komerčným vydavateľstvom, ktoré neskôr skrachovalo. Z každej situácie si zobral skúsenosť, že za svoj osud nesie zodpovednosť predovšetkým on sám, na základe vlastných rozhodnutí a mentálneho nastavenia. Svoje skúsenosti a pohľady zhmotnil do novej konceptuálnej nahrávky o pozemšťanovi, ktorý hľadá poznanie a niečo ako univerzálnu pravdu. Hľadanie ho však privedie k zisteniu, že jeho problémy zaňho nikto iný nevyrieši a sám sa musí rozhodnúť, čomu resp. v čo chce veriť.


Album o rešpekte a úcte k jedinečnosti

"Album Sen Fiction je primárne o rozhodnutiach duše. No pre mňa osobne, nakoľko sa ešte zavše prichytím, že súdim iných, aj o vzájomnom rešpekte a úcte. Rozpráva o jednej ceste, aby poukázal na to, že sú tu aj iné. Vyzdvihuje jedinečnosť jedného pozemšťana, aby poukázal na jedinečnosť všetkých. Tak hádam sa čím viac z toho na mňa nalepí," hovorí Nany Hudák, ktorý na koncerte vystupuje sólovo alebo v sprievode tzv. Spontánneho hudobného zoskupenia (SHZ), neodmysliteľnej súčasti jeho albumov. Kapela sa obsadením najnovšie rozširuje aj o klávesy a druhé violončelo.

Sen Fiction je v poradí už šiestym albumom prievidzského pesničkára, ktorý je skutočným DIY umelcom súčasnosti. Okrem hudby je totiž aj režisérom, kameramanom, strihačom, web dizajnérom aj architektom vlastného štúdia. Hlavnú úlohu v jeho kompozíciách opäť hrajú akustická gitara a klavír. Pôsobivé sláčikové aj dychárske aranžmány s navrstveným vokálom dodávajú pesničkám až rozprávkovo-filmovú atmosféru. Kolorit nástrojov ešte pekne dopĺňajú menej tradičné zvuky ako arménsky duduk v podaní Martina Geišberga či austrálske didgeridoo Branislava Hargaša.

Album vychádza 6. decembra na značke Slnko Records. K dispozícii je na CD a na streamingových službách, kde nájdete aj hudobníkove staršie nahrávky. Decembrový maratón sólových koncertov odštartuje Nany Hudák už 4. decembra v Spišskej Novej Vsi. Vystúpenia s kapelou a krst nového albumu je v príprave v roku 2020.

Termíny tohtoročných koncertov:

4. 12. - Spišská Nová Ves, Čajovňa Alchýmka
5. 12. - Košice, Čajovňa Čavango
6. 12. - Michalovce, Freedom
7. 12. - Trebišov, Kníhkupectvo Šum
8. 12. - Prešov, Meditačné centrum Užívaj
12. 12. - Banská Bystrica, Klub HaD
13. 12. - Stará Ľubovňa, Námestie generála Štefánika
13. 12. - Liptovský Mikuláš, Fun Fabric
14. 12. - Poprad, Lahodnosti
19. 12. - Piešťany, Čajovňa Slnovrat

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Filip Kormaňák