Speváčka Monika Ližbetin vydáva svoj prvý vianočný album. Jeho názov je Vianočný zázrak a odráža nielen symboliku Vianoc ako takých, ale i osobného zázraku pre samotnú umelkyňu. Vydanie albumu bude sprevádzané aj adventnou šnúrou po Slovensku a veľkým adventným koncertom.


Monika Ližbetin
prichádza na albume s deviatimi piesňami viažucimi sa k Vianociam. Titulnou skladbou je pieseň Zanesiem, ku ktorej klip spoločne s manželom Michalom a, s vtedy štvorročným, synom Noelom natočili ešte vlani. "Celý scenár vymyslel môj manžel a klip bol točený v Pezinku v nádherných priestoroch tamojšieho kostola. Točili sme do neskorej noci s našimi deťmi bez akejkoľvek pomoci, napriek tomu mám pocit, že je to zatiaľ môj najemotívnejší klip," približuje zákulisie tvorby klipu k titulnej skladbe albumu speváčka Monika Ližbetin.

Od vtedy ubehol presne rok, počas ktorého vznikali ďalšie skladby. Štyri piesne z albumu, konkrétne Zanesiem, Príď aj k nám, Gloria a Snehuliak, sú autorsky i textovo kompletne Monikine. Súčasťou vianočného repertoáru sú aj štyri koledy vrátane známej Búvaj dieťa krásne, ktorá bola točená v bratislavskom RITA štúdiu. Autorka tu prvýkrát spolupracovala so sláčikovým kvartetom, pre ktoré noty k tejto kolede napísal Tomáš Koppl. Zvyšné skladby vznikali v domovskom štúdiu, Randal Group Production v Seredi. Ich aranžmány boli opäť v réžii Zoltána Tótha a skladbu Čas vianočný nahral akusticky Jimmi Cimbala. Ide o umelcov, s ktorými speváčka dlhodobo spolupracuje.


Čas vianočný je čas výnimočný a v prípade Moniky Ližbetin o to viac, že je to aj čas rodinný. Aj tentoraz si hrdá mama vzala na pomoc svoje ratolesti a v skladbách Tichá noc a Snehuliak si zaspievali aj Monikine tri deti. Navyše pieseň Pastieri, pastieri prenechala celú svojej najstaršej dcére Nelke, ktorá má v tomto prípade premiéru a na CD odznieva jej hlas prvýkrát. Vianočný album uzatvára skladba Vianočný zázrak, v ktorej speváčku na klavíri sprevádza Monikin spolužiak z čias štúdií na konzervatóriu, Mário Richter. Titulnú fotografiu na digipack vyhotovil speváčkin manžel, ktorému je vďačná za veľkú podporu.

Keď sa dejú zázraky

"Celý vianočný album a jeho názov vyplýva z toho, že celý proces a dianie okolo tvorby skladieb, výroby a nahrávania je pre mňa osobne takým malým – veľkým zázrakom, za ktorý som veľmi vďačná," odkrýva speváčka svoje pocity v súvislosti s vydaním vianočného CD. Považuje totiž za formu požehnania, že spojením okolností, osôb a muzikantov, ktorí sa na tvorbe a vydaní podieľali, sa spoločne dopracovali k symbolickému vianočnému daru pre všetkých.

Vydanie vianočného albumu Moniky Ližbetin bude sprevádzané aj sériou adventných koncertov, tematicky v priestoroch slovenských kostolov, ktorú speváčka absolvuje so svojím gitaristom Jakubom Podolským spoločne bez nároku na honorár. Vyvrcholením nielen adventného obdobia, ale aj koncertnej šnúry, bude veľký Vianočný koncert v Senci 22. decembra. Speváčka pri tejto príležitosti praje všetkým krásne sviatočné obdobie, veľa lásky a požehnania a nech sa skladby na novom CD dostanú k ľuďom vo forme hudby, ale aj do sŕdc všetkých, pre ktorých sú Vianoce obdobím lásky, splnených prianí a zázrakov.


Adventné turné Moniky Ližbetin:

4.12 Terchová
10.12 Petržalka
11.12 Hrnčiarovce n/Parnou
14.12 Trnava
16.12 Holíč
17.12 Modrý Kameň
18.12 Ivachnová
20.12 Dolná Krupá
22.12 Senec
23.12 Šurany
26.12 Tureň

Informácie redakcii Hudba.sk poskytla Monika Ližbetin. Text správy sme upravili.