Vo veku 81 rokov zomrel hudobný manažér a producent Robert Stigwood. Smutnú správu dnes potvrdil Spencer Gibb, syn zosnulého Robina Gibba zo skupiny Bee Gees, ktorú Stigwood v minulosti manažoval.

"Chcem vám oznámiť smutnú novinku. Môj krstný otec a dlhoročný manažér mojej rodiny, Robert Stigwood, zomrel. Stiggy, budeš nám chýbať," uviedol Gibb a zaspomínal si tiež na úspešnú kariéru rodáka z austrálskeho mesta Adelaide. Manažér zomrel v pondelok 4. januára, príčina jeho úmrtia zatiaľ nie je známa.

Robert Stigwood sa narodil 16. apríla 1934. V roku 1966 začal spolupracovať s kapelou The Who. Neskôr manažoval formáciu Cream, pričom s gitaristom Ericom Claptonom pracoval aj počas pôsobenia v Blind Faith, Derek and the Dominos, ale aj počas jeho sólovej kariéry. V roku 1967 podpísal zmluvu so spomínanými Bee Gees, ktorým v 70-tych rokoch pomohol k celosvetovej sláve.

Bol tiež producentom legendárnych filmov - Horúčka sobotňajšej noci, ktorý predstavil diskotékovú hudbu a mladého Johna Travoltu vo svete, snímky Tommy, rockovej opery skupiny The Who, po ktorých nasledovala Pomáda (1978). Ako producent sa podieľal aj na tituloch Jesus Christ Superstar (1973), Gallipoli (1981), Pomáda 2 (1982) či Evita (1996). Významné bolo aj jeho pôsobenie vo svete muzikálov. Na londýnsky West End priniesol napríklad kultové Vlasy.

Pocty zosnulej osobnosti hudobného sveta prichádzali dnes zo všetkých strán. Broadwayský producent muzikálov, anglický hudobný skladateľ Andrew Lloyd Webber, s ktorým Stigwood spolupracoval na mnohých projektoch, o ňom na Twitteri napísal: "Zbohom milovaný Robert, veľký šoumen, ktorý ma tak veľa naučil. S láskou, ALW," citovala ho agentúra Reuters.

Zdroj: SITA (Rollingstone.com, Reuters), TASR
Foto: AP Photo/Nancy Kaye

Súvisiaci interpreti: Bee Gees