Poľská speváčka Ewa Sipos žije a tvorí už dlhé roky na Slovensku. Spolu so slovenským hudobníkom Adamom Hudecom vytvorili začiatkom októbra minulého roka spontánny hudobný projekt Live Session na Pláži, ktorý je koncertnou verziou speváčkinho albumu Sama.

Live Session na Pláži je zvukové prepojenie dvoch hudobníkov. Ewa Sipos, ako autorka textov a hudby, zverila svoje diela do rúk hudobníka Adama Hudeca, aby vznikla súhra tónov, slov a melódií. Zároveň je to spojenie osobnostných a národnostných poľsko-slovenských pestrostí v ich vzájomných podobnostiach aj inakostiach.

Celá Live session na Pláži je zachytená formou videa, ktoré natočili Synovec Production a Richard Danel v prostredí jazier Košariská. Strih a réžiu mal na starosti Richard Danel. Nahrávka ponúka vo svojej takmer tridsaťminútovej dĺžke štyri piesne z albumu Sama a bonusom je skladba Nina’s Lullaby z predchádzajúceho albumu Ewy s názvom Heavy Rain, ktorý vznikol v spolupráci s hudobníkom Viliamom Šadorom.


Adam Hudec je autorom aranžmánov. Jeho basovo - klavírne prevedenia sú atmosférické, čo projektu dodáva filmový nádych. Adam používa nevšedné zvukové efekty, ktoré udržiavajú napätie. Adam tiež nedávno vydal svoj debutový album Opus 0: Sonáta pre basgitaru, v ktorom spája formu klasickej sonáty s paradigmou jazzu a modernej hudby. S Ewou Sipos spolupracuje od roku 2019.

Ewa Sipos je Poľka, žijúca dlhé roky na Slovensku. Jej tvorba má nádych gospelu, jazzu a šansónu. Ewa tvorí a spieva v slovenčine, angličtine a vo svojej rodnej poľštine. Jej poľské korene sú rozhodne citeľné v jej hudobnom prejave, ktorý sa tak pre poslucháčov stáva ešte originálnejším. S Adamom Hudecom spolupracovala aj na predchádzajúcich projektoch v roku 2020 a 2021.

V roku 2020 vydala svoj prvý sólový album Sama. Album podľa Ewy vznikol z "naliehavosti srdca" a je plný osobných vyznaní. Odzrkadľuje túžbu po nájdení "osobnej zasľúbenej zeme". Začiatkom roka 2021 vydala singel Wołanie (Volanie), na ktorom sa taktiež podieľal Adam Hudec ako producent. Odkaz o slobode, ktorá sa znovuzrodila na ceste za hľadaním pravdy, naspievala Ewa po poľsky.

V roku 2016 vydala Ewa Sipos spolu s hudobníkom Viliamom Šadorom svoj prvý album Heavy Rain. Spolupracovala tiež na viacerých hudobnych projektoch s Poľským klubom na Slovensku - Za gorami, za lasami, za Tatrami, ďalej To ostatnia niedziela, na projekte Tu i tam, ako aj s gospelovou kapelou BCC Worship na albume Elyon.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Ewa Sipos. Text správy sme upravili.