Česká speváčka Radůza plánuje začiatkom marca vydať album s názvom Gaia. Ide už o jej desiatu nahrávku, pričom ostatnú štúdiovku Ocelový město uviedla na trh predvlani. Novinku vydá vo vlastnom vydavateľstve.

"Za posledné dva roky som prešla výraznými životnými zmenami, ktoré značne ovplyvnili môj pohľad na svet. To sa, samozrejme, prejavilo aj v tvorbe. Svoje emócie teraz transformujem inou cestou," uviedla hudobníčka, s ktorou na štúdiovke spolupracujú aj gitarista Josef Štěpánek, bubeník David Landštof a huslista Jan Cidlinský. Pri tvorbe obalu albumu sa pesničkárka inšpiruje svojím koníčkom - intuitívnou lukostreľbou.

Radůza, občianskym menom Radka Vranková, sa narodila v roku 1973 v Prahe. V roku 1993 ju objavila už zosnulá Zuzana Navarová. Krátko po tom vystúpila v pražskej Lucerne pred speváčkou Suzanne Vega. Počas kariéry predskakovala aj Mikeovi Oldfieldovi, vystúpila ako hosť skupiny Marsyas a spolupracovala tiež s kapelami Nerez, Abraxas či Cymbelín.

Venuje sa aj komponovaniu scénickej hudby. Debutovala v roku 2001 nahrávkou Andělové z nebe. V roku 2003 získala v rámci udeľovania cien Anděl českej Akadémie populárnej hudby tri ceny a to v kategóriách Speváčka roka, Objav roka a Folk & Country. Zahrala si vo filme Jana Hřebejka Kráska v nesnázích (2006).


Zdroj: SITA, iDnes.cz
Foto: Facebook.com/Radůza

Súvisiaci interpreti: Radúza