Britská hudobná skupina Black Sabbath, všeobecne považovaná za jednu z hlavných osnovateľov žánru heavy metal, odohrala v sobotu večer posledné vystúpenie v rodnom Birminghame. Oficiálne tým ukončila svoje takmer 50-ročné pôsobenie na svetovej scéne.

Finálny koncert jednej z najväčších legiend rockovej a metalovej scény sa niesol vo výrazne nostalgickej nálade - iba jediná z odohraných skladieb bola totiž vydaná po roku 1972. Spevák Ozzy Osbourne poďakoval jasajúcemu davu za dlhoročnú podporu, pričom jeho príhovor sprevádzali konfety a balóny padajúce do publika. Pred samotnou šou spevák pre BBC uviedol, že čelí náporu emócií. Zároveň potvrdil, že rozlúčkové turné bolo definitívnym zavŕšením kariéry Black Sabbath.

Počas dvojhodinového koncertu v hale Genting Arena predstavila skupina 15 skladieb, medzi ktorými boli aj piesne Black Sabbath, Snowblind, War Pigs, N.I.B., Iron Man alebo Children of the Grave. Setlist ukončila tradične svojím prvým hitom Paranoid, ktorý bol streamovaný na Facebookovej stránke skupiny. Záverečné klaňanie sprevádzal ohňostroj a skupina zapózovala pre rozlúčkovú fotografiu.

Skupina odštartovala The End Tour vlani v januári
 a zavítala v rámci jeho 81 zastávok do Severnej i Južnej Ameriky, Oceánie a Európy. Muzikanti sa počas poslednej koncertnej šnúry zastavili napríklad aj v Budapešti, Viedni, Prahe či Krakove.

Black Sabbath Zdroj: Sam Taylor-Wood
Tony Iommi, Ozzy Osbourne a Geezer Butler

Black Sabbath vznikli koncom 60. rokov minulého storočia v Birminghame v zostave Ozzy Osbourne (spev), Tony Iommi (gitara), Geezer Butler (basgitara) a Bill Ward (bicie). V roku 1979 Osbourna vyhodili pre jeho alkoholovú a drogovú závislosť. Nahradil ho Ronnie James Dio, ktorý zomrel v máji 2010 vo veku 67 rokov. Skupina sa v pôvodnej zostave vrátila na scénu v roku 1997 a následne vydala živý album Reunion (1998). V roku 2001 začali hudobníci pod dohľadom producenta Ricka Rubina nahrávať nový štúdiový album, no nedokončili ho a opäť sa rozišli. V roku 2006 Black Sabbath uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Návrat na scénu v najslávnejšej zostave oznámili 11. novembra 2011 v losangeleskom klube Whisky A Go Go. Spoluprácu ale neskôr odmietol Bill Ward, ktorý bol nespokojný s kontraktom. Trojicu Ozzy Osbourne, Geezer Butler a Tony Iommi tak doplnil Brad Wilk, ktorý spolupracoval napríklad s Rage Against The Machine či Audioslave. Spoločne nahrali štúdiovku 13 (2013), s ktorou dobyli britský aj americký albumový rebríček.

Na poslednom turné trojicu pôvodných členov dopĺňali bubeník Tommy Clufetos a hráč na klávesové nástroje Adam Wakeman. Jediným členom, ktorý v skupine zotrval počas celej jej existencie, je gitarista Tony Iommi, a to aj napriek tomu, že v rokoch 2012-2014 bojoval s rakovinou.

Zdroj: TASR + SITA (Nme.com, archív)
Foto: Jordan Strauss/Invision/AP (titulná fotografia), Sam Taylor-Wood (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Black Sabbath