Po troch rokoch prichádza Vypsaná fiXa s novým albumom. Obsahuje dvanásť noviniek a jeho názov si budú musieť fanúšikovia vylúštiť sami.

Ôsmy štúdiový album bol nahrávaný, rovnako ako posledná doska Krásný smutný den, pod dohľadom producenta Ondřeje Ježka. Iba systém nahrávania sa zmenil. Natáčalo sa netradične, a to na štyroch miestach v Čechách - v Ústí nad Labem, Vernéřovicích na Broumovsku,v Zíně a na Seči.

"Dlho sme uvažovali nad tým, ako celý album uchopiť a pritom nepopakovať atmosféru z predchádzajúceho albumu. Ondřej prišiel s nápadom nahrať ho na viacerých miestach, kde sa pokúsime zachytiť miestnu atmosféru a náladu," prezradil spevák kapely Márdi. "Najskôr sa nám to zdalo šialené, ale potom sa ukázalo, aký to bol dobrý nápad. Každé miesto potrebovalo inak nazvučiť, každé malo iný náboj. Napríklad natáčanie v kostole na Broumovskou je nezabudnuteľné silou miesta i akustikou. Nakoniec to Ondřej zmiešal vo svojom štúdiu Jámor a všetky tie miesta, tú atmosféru, tam dostal. A tak je nový album z rôznych krajov, ale skvelo drží pohromade." Celý proces natáčania zaznamenala kapela na svojom blogu.

Príprava na nový album prebiehala celý minulý rok, piesne vznikali v priebehu, samotné natáčanie začalo v októbri. Finálny mix prebehol v polovici januára. Zaujímavosťou, ktorá sprevádza vydanie albumu, je nezverejnenie názvu s predstihom. "Snáď nás fanúšikovia neukameňujú, ale napadlo nám, že názov skryjeme do obalu albumu. A nakoľko ôsmy album, tak je to osemsmerovka..., ale to už sme napovedali dosť, dodáva Márdi.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Pavel Turner.

Súvisiaci interpreti: Vypsaná Fixa