O dva dni oslávi 50. narodeniny, no svojimi súčasnými aktivitami a plánmi rozhodne nepripomína speváčku, ktorej pomaly tiahne na "dôchodkový" vek. Práve naopak - obklopila sa ľuďmi, ktorí sú na scéne v priemere o 20 rokov kratšie, nahrala album, aký by od nej čakal málokto, a pripravila ešte veľkolepejšiu koncertnú šou.

Lucie Bílá po viac než 30 rokoch na scéne a 18 zlatých slávikoch na konte nepatrí k speváčkam, ktoré by ešte hudobným kritikom a fanúšikom museli niečo dokazovať. Napriek tomu sa rozhodla svoje životné jubileum - vo štvrtok 7. apríla dovŕši päťdesiatku - osláviť vo veľkom štýle.

Jednou z noviniek je nový album s názvom Hana, ktorý označuje za zásadný. Na jednej strane totiž na ňom ukáže, že stále drží krok s dobou, na strane druhej svoje skutočné ja v intímnejších skladbách odhalí viac, než kedykoľvek predtým. "Lucie je taká divokejšia, temperamentnejšia, je taká provokatívnejšia. Hana je taká pri zemi, ona nás drží na uzde. Obidve tie ženy ku mne patria, jedna bez druhej by asi nefungovala," prezradila speváčka, civilným menom Hana Zaňáková.

tlačová konferencia Lucie Bílej v Bratislave Zdroj: Tibor Kuna
 
Najslovenskejší album Lucie Bílej

Česká spevácka ikona svoju novinku pripravila v spolupráci s tvorivým tímom na Slovensku. Aj preto album najprv predstaví na troch výnimočných koncertoch v Bratislave. Len pár dní pred vypuknutím megašou s názvom Fifty Fifty si česká diva našla čas na slovenských novinárov a porozprávala o celom unikátnom projekte na tlačovej konferencii v Bratislave. Na konferenciu prijali pozvanie i hudobní producenti albumu Martin ŠrámekAndrej Hruška zo štúdia Littlebeat, producent a režisér bratislavských koncertov Jeffo Minařík, spoluautorka viacerých piesní na albume Hana Katka KnechtováCeleste Buckingham, ktorá na albume hosťuje prekvapujúco - ako raperka.

"V Čechách som okúsila už množstvo spoluprác s mnohými umelcami a potrebovalo to už nejakú zmenu. Vďaka Jeffovi, s ktorým sa poznám z projektu Česko Slovensko má talent, som sa obklopila ďalšími skvelými spolupracovníkmi na čele s producentom Martinom Šrámekom, čo je najväčší poklad, ktorý som si asi naozaj vysnívala," prezradila. "Potom to ešte chcelo ženský element a ja sa veľmi teším, že sa ním stala Katka Knechtová, pretože sme spolu už dlhšie chceli spolupracovať. A Celeste je pre mňa také zjavenie, ktoré sa na albume objavilo, a ja som pyšná na to, že tam je."

"Zoznámila som sa na Slovensku počas svojho života s mnohými ľuďmi. U nás v Čechách je v hudbe pravda a akási hĺbka, vnímam ju ako takú rozvážnu. Na Slovensku je to temperamentnejšie, Slováci viac cítia svet, Česi sú takí zemitejší a na Slovensko som si vlastne prišla pre inšpiráciu. Nadýchnuť sa trošku čerstvého vzduchu," priznala Lucie Bílá, ktorá ako prvý singel z albumu zverejnila zaujímavo vystavanú a chytľavú tanečnú skladbu Tak mě tady máš.


Hanu predstaví aj vďaka Knechtovej

"S Luckou sme sa stretli na jednom podujatí, kde sa ma spýtala, či by som jej zložila pieseň," rozpráva Katka Knechtová, autorka piesne Hana. "Bola to pre mňa veľká výzva, a keď som sa zamyslela, akú skladbu by odo mňa mohla Lucka spievať, stále viac som myslela na Hanu, pretože Luciu Bílú všetci poznajú, ale tá Hana ktorá je jej súčasťou, nie je ľuďom až tak známa. K tvorbe pesničky pre Luciu ma inšpirovali práve naše osobné stretnutia a rozhovory, pri ktorých som mala možnosť spoznať tú inú stránku jej samej. To bola pre mňa obrovská inšpirácia. Tú pesničku som skladala s pocitom, že Lucie je pre mňa úžasná speváčka, ktorá tu funguje x rokov a ktorá už si nemusí nič dokazovať, ale môže svojim fanúšikom ukázať aj polohy Hany, ktoré vo svojich pesničkách ešte neukázala."

Na opačnom póle oproti intímnej titulnej skladbe je pieseň s názvom Primadonna. Ako prezrádza Lucie Bílá, pieseň pôvodne plánovala ako spoluprácu s niektorým z mužských raperov. Zhodou okolností však napokon napísala a narapovala demo k piesni v angličtine slovenská speváčka Celeste Buckingham a Lucii sa jej rap zapáčil tak veľmi, že zmenila plány a žiadneho speváka už do skladby neprizvala. "Tá pesnička vznikla úplnou náhodou. V jeden deň som zavolala Maxovi, že mám veľa nápadov a potrebujem ísť do štúdia a skladať. Vtedy som ani nevedela, že robí album Lucke. A tak som prišla za ním, začali sme skladať, a jeden z Maxových nápadov v ten večer bol, aby som skúsila narapovať v angličtine časť Luckinej skladby. A podarilo sa," hovorí Celeste o svojej rapovej premiére.

Náhoda to však Celeste len "vrátila", pretože aj vďaka nej vlastne spolupráca Lucie Bílej s nahrávacím štúdiom Littlebeat vznikla. "Celá naša spolupráca s Luckou vznikla cez Jeffa, s ktorým sa poznáme od nášho účinkovania v šou X Factor, kde sme boli ako produkčný tím Celeste. Pôvodne sme začali s ním začali pripravovať piesne na koncert Fifty Fifty a dopadlo to tak, že sme napokon robili celý album Hana," hovorí producent albumu Martin "Maxo" Šrámek. "Prizvali sme k spolupráci Katku Knechtovú, pretože sa nám veľmi páči, ako skladá, páči sa nám jej melodika. Okrem toho treba spomenúť ďalšieho člena tímu, Ľubora Umelca Priehradníka, ktorý je naším mentorom a spolu s nami sa taktiež podieľal na albume, najmä na tanečnejších veciach," dodal Maxo, ktorý si na albume aj zaspieval. Jeho anglický vokál sa objaví v piesňach Hráze a Poprvé.

Ako dodáva Maxov kolega Andrej Hruška, "asi najnáročnejšia časť v celom procese nahrávania albumu, bola transformácia anglických demo textov do finálnych českej podoby". Aj s tým si však rýchlo poradili, o spracovanie textov z "anglických hatlanín" do češtiny sa postarala dvojica Petr Harazin a Štěpán Petrů zo skupiny Nebe, čo Bílá okomentovala, že jej ich, rovnako ako slovenský tím, zoslalo samotné nebo. Rovnako dobré pocity zo spolupráce má aj producent albumu. "Pri spolupráci s Luckou Bílou som sa veľa naučil. My dvaja sme si na začiatku na seba chvíľu zvykali, ale potom sa to prelomilo a zrazu to išlo samo. Už sme si začali rozumieť tak dobre, že sme nepotrebovali ani slová. Len som sa na ňu pozrel a ona už vedela, čo jej chcem povedať. Preto veľmi dúfam, že toto nie je náš posledný spoločný projekt," dodal Maxo.

tlačová konferencia Lucie Bílej v Bratislave Zdroj: Tibor KunaViac fotografií z tlačovej konferencie Lucie Bílej 

Bratislave ponúkne unikátny, neprenosný zážitok

Album, ktorý vychádza vo vydavateľstve Supraphon 7. apríla, teda presne na speváčkine 50. narodeniny, Lucie Bílá predstaví naživo už tento víkend, exkluzívne v našom hlavnom meste. Dva koncerty odohrá na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v sobotu 9. apríla a tretí v nedeľu 10. apríla. "Koncert mal byť len jeden a nejak sa nám pekne rozmnožili a ja mám z toho, samozrejme obrovskú radosť. Teším sa aj na koncert v pražskej O2 aréne, ktorý začneme pripravovať hneď ako skončíme bratislavské koncerty. Každý z tých koncertov bude iný, ale oba ku mne patria. Ja hovorím, že v Bratislave bude "řádit" Lucie, ale v Prahe si zaspieva Hana."

Na čele ambicióznej koncertnej šou stojí spomínaný slovenský režisér Jeffo Minařík. Ako prezrádza, koncerty sú vystavané produkčne tak náročne, že je nemožné s nimi cestovať. Sú teda neprenosné a i tým sú unikátne. "Ja som nikdy v živote nerobil väčší projekt. S Luckou sme o tom začali hovoriť už pred tromi rokmi a napokon sme postavili takú gigantickú šou, že sa nám nezmestila ani do Incheby. Preto bude napokon na štadióne Ondreja Nepelu, kde vraj takto technologicky obrovská šou ešte nikdy nebola. Štyri dni pred koncertom budeme len stavať  scénu," prezrádza Minařík. "Na koncerte zažije premiéru i špeciálny nový zvukový systém, ktorý nám zaručí dokonalý zvuk. Na túto udalosť sa prídu do Bratislavy pozrieť hudobní odborníci z celého sveta, čo tiež dodáva celej akcii na jedinečnosti," dodáva režisér a producent.

Veľkolepú novú šou Fifty Fifty v Bratislave za dva dni uvidí vyše 25-tisíc divákov, ktorým speváčka ponúkne ešte rôznorodejší program ako počas úspešných koncertov Černobílého turné (2013 a 2014). Na pódiu, ktoré bude zložené z troch javísk, hydrauliky a mól, ju bude sprevádzať päť kapiel a 40 tanečníkov. "Obrovská scéna, stovky svetiel, úžasná projekcia, rôzne laná, budem sa dokonca vznášať vo vzduchu! Pod pódiom je vlastne také malé mesto - výťahy, rôzne prepadliská a ďalšie vychytávky," komentuje prípravy svojej najväčšej šou speváčka, ktorá počas príprav na koncerty absolvovala náročné skúšky trvajúce desať až dvanásť hodín.

Počas koncertu sa Bílá predstaví vo všetkých svojich polohách - nielen ako popová diva, ale aj ako frontmanka metalovej kapely Arakain či v intímnej spolupráci so svojím dvorným klaviristom a skladateľom Petrom Maláskom alebo v sprievode symfonického orchestra. Medzi hosťami koncertnej megašou budú napríklad skupina Nightwork, tanečné formácie The Pastels a Ladylicious, výtvarník Alex Dowis, akrobati z Vertigo a ďalší.

Ako prezradil Jeffo Minařík, celý megalomanský projekt budú snímať kamery a to nielen v rámci diania na pódiu, ale aj pod ním - v priestoroch, ktoré sú divákom na štadióne skryté. Na DVD by potom fanúšikom chcel ukázať, čo všetko príprava a realizácia takéhoto koncertu obnáša. Okrem iného projekt prirovnal k Titanicu (samozrejme pred potopením, ktoré v tomto prípade nehrozí), pričom ide podľa neho o produkčne náročnejšiu šou, než sú tie, s ktorými po svete cestujú najväčšie hviezdy ako Madonna či Beyoncé. Na vlastné oči sa o tom budeme môcť presvedčiť už cez víkend a začiatkom budúceho týždňa si prečítate viac v našej reportáži.

Text: Hudba.sk + Supraphon + SITA
Foto: SITA/Marko Erd (titulná fotografia)

Súvisiaci interpreti: Lucie Bílá