Bol génius, ktorý chcel byť najlepší. A vlastne sa mu to v rámci svojho žánra aj podarilo, keďže legendárny Nevermind (1991) je právom označovaný za najvplyvnejší grungeový album. Dnes (5.4.) uplynulo presne 25 rokov od jeho samovraždy. Svet sa o nej dozvedel o tri dni neskôr, keď našli Cobainovo telo s prestrelenou hlavou.

Blízki vravia, že od detstva bol magnetom na ľudí, ktorý sa zaujímal o šťastie iných. Malý Kurt Cobain od útleho veku kreslil, spieval a hral na gitare. Do deviatich rokov žil očarujúci blonďavý chlapec s veľkými modrými očami šťastné detstvo. Potom sa jeho rodičia rozviedli, čo bola pre neho veľká rana. Cestoval medzi matkou a otcom a ďalšími členmi rodiny, pričom sa o neho nikto nechcel starať, lebo bol podľa slov rodičov nezvládnuteľný.

Navyše sa objavili problémy so žalúdkom, s ktorými bojoval viac ako šesť rokov. "Ak sa niekedy zabijem, bude to z nejakého dôvodu, nie kvôli hlúpym problémom so žalúdkom," povedal v jednom z rozhovorov. Sám pritom vyhlasoval, že spieva priamo z brucha, z tej bolesti.

Oficiálna verzia jeho smrti je samovražda, no existujú aj teórie, že sa hudobník neodpravil zo sveta sám a naznačujú, že mu mala pomôcť jeho manželka, speváčka Courtney Love. Tieto teórie však zostanú už navždy len špekuláciami. Isté však je, že ho našli tri dni po smrti, 8. apríla, v prístavbe jeho domu vedľa brokovnice, ktorou sa mal zabiť. Pred časom sa dokonca objavili v médiách fotografie z miesta činu, z ktorých mrazí. 


Žiť na hrane

Keď mal len 15 rokov zobral otcove zbrane do záložne a za "zarobené" peniaze si kúpil gitaru. "Na hodiny gitary som vydržal chodiť jeden týždeň. Naučil som sa hrať Back In Black od AC/DC. Viac som sa naučiť nepotreboval. A pamätám si, že som tomu učiteľovi za týždeň ani nezaplatil," priznal Kurt Cobain. 

Únikom z jeho životnej situácie, keď si nevedel nájsť vlastné miesto, bola hudba, presnejšie punk rock, ktorý ho dokázal oslobodiť od jeho hnevu, a tiež drogy. Boli to dve závislosti, bez ktorých nechcel existovať. Vravel, že sa rozhodol vypestovať si závislosť. "To je jediné, čo ma ochráni od toho, aby som sa zastrelil." Prvýkrát skúsil heroín v roku 1987, mal vtedy dvadsať rokov. Presne v tom istom roku vznikla aj kultová Nirvana. "Každý má v sebe svoju vlastnú formu užívania heroínu," uviedol hudobník. 

Hudobní historici ho označujú za posledného rock'n'rollového hrdinu. Jeho život bol pritom plný protikladov. Na jednej strane bol nesmierne citlivým človekom, ktorý nenávidel neprávosť, a táto nenávisť ho dokázala absolútne nahnevať, vyviesť spod kontroly. O samovraždu pokúsil už mesiac pred svojou smrťou v Ríme. Vtedy mu však lekári ešte stihli pomôcť a jeho tím sa snažil celú udalosť udržať v tajnosti.


Kurt Cobain považoval hudbu za to najdôležitejšie, bola akoby jeho bezprostrednou súčasťou. Napokon, dôkazom je aj legendárne vystúpenie MTV Unplugged z roku 1993, ktoré sa konalo len päť mesiacov pred smrťou hudobníka. Nirvanu museli tvorcovia programu dlho prehovárať a samotnému vystúpeniu predchádzalo viacero sporov, keď Kurt žiadal absolútnu voľnosť v dramaturgii koncertu a tvorcovia sa obávali, že staví na menej známe skladby.

Ešte deň pred koncertom vôbec nebolo isté, či sa Cobain dostaví. Napokon prišiel aj s požiadovkou, aby bolo pódium vyzdobené bielymi ľaliami, nasvietené krištáľovým lustrom a čiernymi sviečkami ako na pohrebe. Koncert sa niesol v komornej, pochmúrnej nálade, no bol plný silných emócií, ktoré poslucháča zasiahnu ešte aj dnes. O vystúpení sa tiež hovorí, že bolo Cobainovým hudobným listom na rozlúčku. 


Vzťah s Daveom Grohlom

Vzťahy v kapele boli jasne dané, čo potvrdil aj Dave Grohl, ktorý sa vraj nikdy necítil byť rovnocenným členom v skupine. Kurt Cobain a Krist Novoselic si boli veľmi blízki, ako bratia, zatiaľ čo Davea Grohla pribrali ako tretieho do partie. Napriek tomu označuje Grohl obdobie Nirvany za najintenzívnejšiu časť svojho života. 

Podľa slov manažéra Nirvany Dannyho Goldberga Kurt Cobain vedel o speváckom talente Davea Grohla dávno predtým, ako založil Foo Fighters. "Kurt mi len povedal: 'Nemyslím si, že si uvedomujete, aký dobrý je Dave spevák, ale počujem ho, ako každú noc spieva harmónie.' Bola to jeho bratská stránka a sladká časť v ňom, ale malo to aj v sebe dotyk závisti," povedal Goldberg pre The Washington Post.

Kurt Cobain vravel, že je lepšie zhorieť ako vyhasnúť, a to je aj obrazom jeho intenzívneho života. Napokon sa stal čestným členom slávneho Klubu 27. "Keď zomriete, stanete sa voľným a vaša duša bude žiť. Nemám strach zo smrti, veď absolútny mier po nej je moja jediná nádej."


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: MTV

Súvisiaci interpreti: Nirvana