Hudobná skupina Maca a Kapela roka v novembri minulého roka vydala po šiestich rokoch svoj druhý štúdiový album s názvom Chobotnica. Pod krídla si ich opäť zobralo košické vydavateľstvo Hevhetia. Trinásť skladieb aktuálneho CD odokrýva rôzne zákutia ženskej duše. Po uvoľnení opatrení sa novinka dočká hneď dvoch krstov - v Banskej Bystrici a v Bratislave.

Banskobystrický krst sa uskutoční už tento piatok 6. mája v Záhrade - Centre nezávislej kultúry a bratislavský o týždeň neskôr (13.5.) v Rivers Clube na petržalskej strane Dunaja. Pozvánkou na koncerty je aj nový videoklip k titulnej piesni Chobotnica. Režisérom klipu je manžel speváčky a líderky formácie Marcely, Lacko Cmorej.

"Keďže sa demá k albumu 'piekli' u nás doma, prirodzene som mal celý album Chobotnica napočúvaný ako nikto. No a keď sme sa s Mackou rozprávali o tom, že k nejakej skladbe by bolo dobré natočiť klip, celkom jednoznačne to vyšlo na skladbu Chobotnica. Pri nej sa mi vytváralo pred očami najviac obrazov. V tom čase sme aj videli krásny dokument o chobotnici, a to ma ešte viac nasmerovalo ísť v poetike chobotnice ako takej a nie komunikovať obsah, pointu tej skladby. Dostali sme možnosť využiť priestory Starej Tržnice v Bratislave a keďže som hlavne choreograf, došlo aj na využitie mojich srdečných priateľov, veľmi šikovných a talentovaných tanečníkov z CreDance company, ktorí sa veľmi citlivo zhostili 'chápadiel' chobotnice," hovorí Cmorej.

Spolu so ženskou zložkou kapely, ktorú tvoria Marcela "Maca" Cmorejová, Lujza Garajová Schrameková a Daniela Tomešová, natočili zmyselnú, no najmä zmysluplnú alegóriu, ktorá odhaľuje emocionálny svet (ne)obyčajnej ženy túžiacej po skutočnej láske. Kameru a postprodukciu mal v rukách Samuel Hindy (Masahi Films). Autorkou textu je Izabela Bérešová a hudbu zložila Maca Cmorejová.


Na koncertoch v Banskej Bystrici a Bratislave spolu s Marcelou, Danielou a Lujzou vystúpia aj zvyšní členovia Kapely roka – hráč na klávesy Martin Šenc, basgitarista Martin Žiak, bubeník Stanislav Kociov a gitarista Lukáš Duchovič.

"Chobotnica má tri srdcia, to sme my tri. Má tiež deväť mozgov - s textárkami Izabelou Bérešovou a Zunou Mayerskou nás je deväť. A má osem chápadiel - s Lackom, ktorý náš album pokrstí, nás bude na pódiu osem... Náhoda? Nemyslím," dodáva s úsmevom speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Dátumy krstov albumu Maca a Kapela roka - Chobotnica:

6. 5. – Banská Bystrica, Záhrada CNK
13. 5. – Bratislava, Rivers Club

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol člen skupiny Martin Šenc. Text správy, ktorej autorkou je Marcela Cmorejová, sme upravili. Viac sa o projekte Maca a Kapela roka dozviete na oficiálnych profiloch na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.