Po dvojročnom odpočinku sú Foo Fighters späť a stále to vedia. Podobne je na tom aj Metallica, ktorá za ostatný album dostala platinu.

Magnety týždňa

Zhruba pred dvoma rokmi ohlásili Foo Fighters, že si berú voľno. Tento rok sa však vrátili na koncertné pódiá a cez týždeň bez varovania zverejnili nový singel Run aj s videom. Skladba je pre túto kapelu celkom príznačná - pokojné, spievavé refrény a tvrdé slohy. Nechýba ani sólo. Video, ktoré režíroval samotný Dave Grohl, je celkom slušným úletom v domove dôchodcov. Užívajte! (pm)


Trvalo to len pol roka a Metallica si do zbierky pridala ďalšiu platinovú platňu. Tentokrát za ich ostatný počin Hardwired... To Self-Destruct. Treba však podotknúť, že tento úspech je nielen výsledkom hladu fanúšikov po novom materiále, ale aj taktikou, ktorú kapela zvolila. Ku každému lístku na ich letné turné totiž pribalila aj kópiu albumu... (pm)


Šroty týždňa

Nemecký festival Rock am Ring musel byť cez víkend prerušený kvôli teroristickej hrozbe. Podľa vyjadrenia organizátorov dostali od miestnej polície odporúčanie, aby festival prerušili a účastníkov evakuovali. 80 tisíc ľudí tak opustilo jeho plochu. Jedným zo zrušených koncertov bolo aj vystúpenie Rammstein, na ktoré sa všetci prítomní určite tešili. Našťastie, po dôslednom prehľadaní priestoru polícia dala festivalu zelenú a v sobotu sa už išlo podľa plánu. (pm)

Johnny Christ, basák Avenged Sevenfold, očividne vie, ako si zo svojich kolegov vystreliť. Vo videu nižšie opisuje, ako si spravil srandu zo Synystera Gatesa, ich gitaristu. Pred koncertom v Štokholme sa s technikom dohodol, aby Gatesovi do monitoru pustil jeho hlas trochu pozmenený - konkrétne aby znel ako Čipmank. Vtip bol v tom, že to počul len gitarista a do reprákov išiel jeho hlas normálne. Takže ako bonus ešte vyzeral, že je psychicky labilný, keď sa smial a zahodil mikrofón priamo počas vystúpenia. (pm)


Novinky

Ak by ste si radi dali nejaký koncert, odporúčame vystúpenie čerstvých víťazov Wacken Metal Battle Slovakia, kapely Morna. 23. júna sa predstaví po prvýkrát v Prešove, o deň neskôr v Poprade. Na výpomoc si chalani zavolali kapely Feel a Curse, Etterna (v Prešove) a Gloom (v Poprade). (pm)

O necelé dva týždne tu bude Hydrograd, nový album Stone Sour. Jeho promo už teda beží v plnom prúde, takže neprekvapí, že tu máme už tretí song - pomerne jemnú, ale stále dynamickú skladbu Taipei Person/Allah Tea. (pm)


SikTh cez týždeň vydali svoje prvé LP po 11 rokoch. The Future In Whose Eyes? je vôbec prvým albumom, na ktorom nefiguruje Justin Hill, ktorý kapelu nedávno opustil. Hudobne pokračuje v tom, čo už kapela pradávno začala, ale tvrdosťou rozhodne zaostáva. Počúvajte na Metal Injection. (pm)


Čo by to bol za týždeň, keby sme sa nedočkali nejakej politicky motivovanej skladby? Tentokrát tu máme hneď dvojicu. Prvou je Unfuck the World od Prophets of Rage, ktorú sme už mohli počuť pred pár týždňami (kapela ju premiérovala naživo). Tentokrát je tu v oficiálnej verzii aj s videom, ktorého režírovanie si zobral na starosť Michael Moore. (pm)


Druhou vecou je Victim of Circumstance od de facto príbuznej bandy Powerflo (na čele oboch kapiel sú členovia Cypress Hill). (pm)


Bokovka Gregora Mackintosha z Paradise Lost s názvom Vallenfyre mi neprestáva robiť radosť. Najnovším dôvodom je skladba Nihilist z albumu Fear Those Who Fear Him, ktorý vyšiel v piatok a je skvelý! (pm)


Pred časom dávno minulým, v galaxii ďaleko, preďaleko, vznikli Galactic Empire... Postavená na motívoch postáv zo Star Wars, hrá táto uletená kapela výlučne slávne motívy z populárnej sci-fi ságy, avšak pretavené do úderných songov v parádnom djent metalovom prevedení. Projekt založili členovia metalcoreovej formácie Century - Carson Slovak a Grant McFarland. Vďaka úspešnej kickstarterovej kampani vydali tento rok debutový album a chystajú sa na americké i európske turné. Skvelou správou je, že kapela zahrá koncerty vo Viedni a v Prahe a to 7., respektíve 8. októbra. Koncerty sa budú konať v popoludňajších hodinách a sú vhodné aj pre deti. (ak)


Vintersorg pripravujú folkmetalový album plný silných refrénov. Till Fjälls del II. nadväzuje na debutový album spred devätnástich rokov, ktorým Andreas Hedlund pevne ukotvil svoj pseudonym na mape severského metalu. Švédi sa tak na novom dvojalbume vracajú ku koreňom a fanúšikom ponúknu 77 minút dlhý epický zážitok. Vypočujte si druhý zverejnený singel Jökelväktaren. (ak)


Pokrútené melódie, rozliata štruktúra, skladby, ktoré sa nedajú nazvať skladbami, alebo aj “len také vybrnkávačky”. To je charakteristika zvuku nórskych experimentátorov Virus. Je to hudba na nijakú náladu a preto sa dá počúvať takmer kedykoľvek. Musíte sa na to len nastaviť. Klipovka Drifting Into Orbit pochádza zo zbierky šiestich "kázní" zvanej Memento Collider. Na trhu je presne rok, no stále stojí za to pripomínať, aký skvelý a rôznorodý dokáže byť metal. (ak)


Extrémne rýchlych deathcoristov Rings of Saturn už nikto nepodozrieva z podvádzania pri nahrávaní a všetci schvaľujú nový singel Inadequate, ktorým kapela okolo gitarového fanatica Lucasa Manna propaguje nový album. Doska Ultu Ulla je koncepčným albumom o mimozemšťanoch, čo cestujú časom i priestorom a tak ďalej. No proste extrémny metal. Tu ho máte. (ak)


Viete, kto uplynulý piatok vydal druhý najlepší album tohto roka a spolu s Code Orange bude okupovať všetky koncoročné rebríčky? Je to najbláznivejšia, najtalentovanejšia a najhlučnejšia nová kapela, ktorú ste ešte neobjavili (teda hneď po Code Orange). Majú vlastnú šou na Youtube a okrem tvrdého metalu vedia zahrať aj Princea či Toma Jonesa. Skúste hádať. Áno, uhádli ste správne - sú to Mutoid Man. Úderný rokenrol ofarbený ostrými groovy gitarami a refrénmi štadiónového typu. Teraz máte to šťastie, že si dosku War Moans môžete vypočuť celú od sexy začiatku do zdarného konca. Stačí ak kliknete na Metalstorm, Noisey, alebo Bandcamp profil kapely a ste v tom. Riffy, samé riffy! (ak)


Hardcore punkoví Municipal Waste vydávajú koncom júna šiestu štúdiovku Slime and Punishment, z ktorej uvádzajú druhý - rovnomenný - singel. Ten je ľahkým sklamaním, keďže neprináša nič, čo by sme od kapely už predtým nepočuli. Ak Vám však nevadí, že dostane viac toho istého, malým bonusom môže byť aj priestorová vizualizácia doprevádzajúca skladbu. Vďaka nej sa ocitnete v studni plnej toxického odpadu. (ak)


Trošku roztrasené živé videjko zverejnili nemeckí powermetaloví bardi Blind Guardian. Ak sa chystáte na ich blížiaci sa koncert, určite Vám zahrajú aj hitovku Mirror Mirror - pôvodne zo štúdiovky Nightfall in Middle-Earth. Uvedená verzia sa objaví na živom troj-CD Live Beyond the Spheres, ktorého vydanie je naplánované na 7. júla. Kompilácia vyberá najlepšie verzie skladieb naprieč celou diskografiou kapely, vybrané zo zastávok európskeho turné 2015. (ak)


Vytrvalou legendou z Nemecka, ktorá hmatníky píli už tri desaťročia, je aj kapela Rage, aj keď je to teraz viac sólový projekt Petra "Peavey-ho" Wagnera, ktorý je jediným zakladajúcim členom a pred dvomi rokmi vymenil bubeníka a gitaristu. Sila zostavy Peavey-Smolski-Terrana sa už žiaľ nikdy nevráti, novú skladbu preto ocenia len die-hards. Blackened Karma pochádza z 23. štúdiovky Rage, zvanej Seasons of the Black. Vychádza 28. júla. (ak)


Haluz týždňa

Od počiatku vekov (dobre, tak dlho zas asi nie) robili fanúšikovia videá ku skladbám od ich obľúbených kapiel. Chris Rodriguez to ale dostal na úplne inú úroveň. Jeho verzia L'Enfant Savage od Gojira je úplne úchvatná. Treba však podotknúť, že tak trochu podvádzal. Animovaním sa totiž živí. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Brantley Gutierrez / foofighters.com

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters, Metallica