Skupine Tolstoys na čele s pôvabnou frontmankou Elou Tolstovou sa plnia svetové hudobné sny. Kapela sa presťahovala zo Slovenska do Berlína, kde nahrala svoj tretí radový album No Limit To Love. Zároveň s ním vyrazila na turné po štyroch európskych štátoch a už čoskoro vystúpi v plnej paráde na legendárnom festivale Glastonbury, ktorý koncom júna navštívi približne 200-tisíc ľudí.

Veľkú zásluhu na tom, že Tolstoys vystúpia na Glastonbury (26. - 30. júna), má Katja Thalerová – bookerka skupiny, ktorá sa spolu s ďalšími hudobnými profesionálmi dlhé roky snaží exportovať slovenskú hudbu do zahraničia. Zároveň aj samotná kapela, ktorá je pôvodne z Bratislavy, tvrdo pracovala na tom, aby sa dostala aj na zahraničné hudobné trhy.

"Katja okrem spolupráce s nami pracuje aj pre LALA Slovak Music Export, organizuje showcasový festival SHARPE a je pravidelnou hostkou na zahraničných hudobných konferenciách a festivaloch. My hrávame v zahraničí takmer od začiatku nášho pôsobenia, boli sme účastníkmi mnohých showcasových festivalov vrátane Eurosonic Noorderslaag a s cieľom šíriť našu hudbu ďalej sme sa nakoniec aj presťahovali do Berlína. Postupnými krokmi si plníme naše veľké sny a Katja nám v tom veľmi pomáha. Je veľmi vzácne nájsť človeka, ktorý vo váš projekt verí rovnako silno ako vy, a Katja takým človekom určite je," neskrývajú nadšenie členovia skupiny.

Rozhovor: Prvá slovenská kapela na Glastonbury Tolstoys: Pesničky lietajú vo vzduchu a my ich zachytávame

Tolstoys vystúpia na Glastonbury festivale Zdroj: PR

Tolstoys sú prvou slovenskou skupinou, ktorá na legendárnom festivale vystúpi so svojim vlastným autorským programom. Doposiaľ sa to žiadnemu inému tuzemskému interpretovi nepodarilo. Na Glastonbury zahrá piesne z nového albumu No Limit To Love, a zároveň predstaví aj úplne čerstvú hudbu, s ktorou už túto zimu začne nový proces nahrávania v novootvorenom vlastnom berlínskom štúdiu skupiny Sundown Studios. Skupina na festivale, ktorého headlinermi sú tento rok Dua Lipa, Coldpay, SZA a Shania Twain, strávi niekoľko dní a odohrá dve vystúpenia – 26. júna akusticky v rámci Woodsies: Tree Stage a 28. júna väčší koncert v stane Toad Hall.

Prečítajte si tiež: Psychedelická jazda na trase Berlín – Bratislava a späť: Tolstoys vydali svoj najlepší album

V Anglicku ich čaká sedem vystúpení

"Pricestovať v dodávke až z Berlína a prežiť medzi 200-tisíc ľuďmi bude určite veľká výzva, ktorej sa však nevieme dočkať. Práve naše nedávne, takmer mesačné slovensko-česko-švajčiarsko-nemecké turné nám pripomenulo, ako veľmi nás živé hranie napĺňa. Náš nový album a k nemu pripravená koncertná šou srší priateľstvom, radosťou a láskou. Myslím, že šíriť tieto hodnoty je momentálne doma aj vo svete veľmi potrebné," prezradila speváčka Ela Tolstova.

Jej slová pritom nie sú žiadne PR frázy. V rámci spomínaného turné sme zažili Tolstoys v bratislavskom Kácečku, kde počas vystúpenia vládla taká silná a bezprostredná atmosféra, že chytiť sa pri skladbe Time in Space po výzve kapely za ruky s neznámymi ľuďmi okolo seba a zároveň zborovo spievať jej refrén pôsobilo ako tá najprirodzenejšia vec na svete. "Živú reťaz" takto na koncerte vytvorila celá sála so zhruba dvesto návštevníkmi a o podobne magické momenty určite nebude núdza ani na najslávnejšom európskom festivale.

Práve úprimnosť a energia, ktorá medzi členmi Tolstoys vládne, rovnako ako aj vášeň a priebojnosť, s ktorou o nich ich bookerka Katja vo svete i doma rozpráva, otvára skupine pomyselné dvere u zahraničných promotérov. Tak tomu bolo i pred pár dňami v Berlíne, kde Tolstoys vystúpili v prestížnej sieti obchodov Rough Trade.

"Málokedy vidieť kapelu hrať s takou radosťou a vášňou. Rozsvietili náš nový obchod láskou a šťastím, slovenská indie formácia Tolstoys odohrala brilantný hodinový set so skladbami z ich najnovšej nahrávky No Limit To Love. Možno sa dokonca zrodil nový žáner s názvom 'Shamanic Dream Pop', tak či onak, jedno je isté: budúcnosť Tolstoys je jasná!" chválili kapelu organizátori akcie a hneď ich prepojili so svojou ďalšou prevádzkou v Londýne.

Na prelome júna a júla tak absolvujú Tolstoys svoje prvé turné po Anglicku. Okrem Glastonbury vystúpia aj v Londýne, Brightone a Bristole. "Šou No Limit To Love, ktorú budeme hrať v Anglicku, mali možnosť slovenskí, českí a nemeckí diváci vidieť počas nášho jarného turné a tiež ju predstavíme na rôznych domácich letných festivaloch. Hráme na nej to najlepšie z nášho nového albumu a hráme aj mnoho nových, ešte nevydaných piesní. Koncert vždy pripravujeme ako zážitok, výlet s nami a snažíme sa ho spraviť čo najzapamätateľnejší, snažíme sa úplne otvoriť a dostať k ľuďom čo najbližšie. Aj preto je každý koncert úplne iný, veľmi to závisí od toho, ako spolu s ľuďmi na seba reagujeme. V Británii budeme hrať prvýkrát a sme veľmi zvedaví, aké nové zážitky si tam s miestnym publikom vytvoríme," teší sa skupina Tolstoys.

Tolstoys – No Limit to Love Tour - UK 2024:

  • 22. 6. – Londýn, Strongroom Bar
  • 24. 6. – Brighton, Green Door Store
  • 25. 6. – Londýn, The Shacklewell Arms
  • 26. 6. – Glastonbury - Woodsies: Tree Stage (acoustic)
  • 28. 6. – Glastonbury - Green Futures: Toad Hall
  • 2.7. – Londýn, Rough Trade West (acoustic)
  • 3.7. – Bristol, The Gallimaufry

Svoj tretí radový album nahrala skupina v berlínskom štúdiu Dreamhouse s producentom Drewom Dealom, ktorý sa medzičasom stal aj súčasťou kapely. Na koncertoch môžete tohto neprehliadnuteľnému "hipíka" vidieť za bicími. Počas celého nahrávania bol v štúdiu prítomný aj kameraman Olaf Spitta, ktorý zachytil proces vzniku albumu No Limit To Love. Ako album postupne vznikal, si môžete pozrieť v piatich častiach dokumentu, ktorý kapela postupne zverejňuje na svojom Youtube kanáli. Čoskoro vám tiež prinesieme veľký rozhovor s kapelou, ktorý pripravuje Dagmar Lauková Petrášová.

Pozrite si prvé dva diely No Limit To Love Documentary:

Redakciu Hudba.sk za kapelu informoval Marek Kučera. Správu sme upravili a doplnili.