Líder kapely Foo Fighters Dave Grohl bude mať vo svojom rodnom meste Warren v Ohiu pamätnú sochu v tvare dvoch bubeníckych paličiek. Vyrobili ich z topoľového dreva a vážia vyše 400 kilogramov. Spevák a multiinštrumentalista so svojou kapelou už onedlho - v polovici augusta - vystúpi v Prahe.

Grohlovu sochu vo Warren Amphitheater odhalia už v sobotu 7. júla. V septembri ju presunú na Dave Grohl Alley - ulicu, ktorú po 43-ročnom bývalom bubeníkovi legendárnej grungeovej kapely Nirvana pomenovali v roku 2009.

Dave Grohl ako 17-ročný prešiel konkurzom na miesto bubeníka v kapele Scream, kde pôsobil štyri roky. Po jej rozpadnutí sa v roku 1990 pridal k Nirvane, ktorá už za sebou mala debutový štúdiový album Bleach (1989). Stál pri zrode slávneho albumu Nevermind (1991), z ktorého pochádza nesmrteľná pieseň Smells Like Teen Spirit. Po smrti frontmana Nirvany Kurta Cobaina v roku 1994 uvažoval nad tým, že sa pridá k ďalšej kapele, no nakoniec založil svoju vlastnú - Foo Fighers, v ktorej pôsobí ako spevák a gitarista.

Foo Fighters už onedlho vystúpia v pražskej O2 Aréne, pred kapelou sa 15. augusta predstaví aj hosť koncertu Bob Mould. Hudobník mnohých tvárí a záujmov je známy najmä z účinkovania v legendárnej kapele Hüsker Dü, ktorá mala veľký vplyv na alternatívnu scénu 90-tych rokov. Neskôr založil kapelu Sugar a po ukončení kapitoly v tejto kapele sa začal venovať sólovej tvorbe.

Jeho hosťovanie na turné je doslova symbolické, pretože práve Bob spolupracoval s kapelou na ich poslednej štúdiovke Wastin Light. Spolu s Foo Fighters naspieval skladbu Dear Rosemary a na niektorých koncertoch si ju zvykne aj zaspievať, možno teda okrem vlastných hitov zaznie v Prahe aj tento song od Boba Moulda.

Bob Mould - See A Little Light

Zdroj: SITA, Echo Promotion 
Foto: AP Photo/Matt Sayles

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters