Nový singel Celeste Buckingham potvrdzuje jej rôznorodé hudobné a kultúrne záujmy a multietnické korene. Staršia perzská popová pieseň Ageh Yeh Rooz (Ak jedného dňa, písané aj Age Ye Rooz alebo Ageh Yeh Rooz) vznikla v roku 1973, šesť rokov pred islamskou revolúciou. Svoju verziu tejto skladby venovala Celeste jej pôvodnému autorovi a spevákovi Farmarzovi Aslanimu, ktorý zomrel v marci tohto roka v americkom Marylande.

Pre Celeste Buckingham, speváčku americko-iránskeho pôvodu a vyrastajúcu v Európe, je to po tvorbe v angličtine, slovenčine a češtine, prvý iránsky singel s videoklipom. Ageh Yeh Rooz je jej obľúbenou skladbou. Pôvodnú verziu distribuovala v roku 1977 spoločnosť Columbia Records na prvom medzinárodnom štúdiovom albume Faramarza Aslaniho Occupation of The Heart. Skladba sa opäť dostala do širšieho povedomia, keď ju Aslani nahral s ďalšou iránskou speváckou ikonou – spevákom Dariushom v roku 2011. 

"Dlho som túžila ju nahrať a teraz konečne som mohla túto víziu dať do života," povedala speváčka, ktorá vo svojej tvorbe umne využíva širokú škálu hudobných vplyvov a vďaka tomu vždy prinesie niečo nové a zaujímavé. "Ageh Yeh Rooz je známa svojím úprimným textom a melodickou kompozíciou. Skúma témy túžby, odlúčenia a túžby po opätovnom zjednotení s milovanou osobou. Text vyjadruje spevákov strach z toho, že zostane sám a stane sa väzňom svojich vlastných snov, ak jeho milovaná osoba odíde. Pieseň krásne zachytáva emócie lásky a bolesť z odlúčenia, čo z nej robí nadčasovú klasiku," dodáva Celeste.

Na spoluprácu na tejto skladbe speváčka opäť oslovila producenta Matěja Vávru. Spoločne vytvorili novú verziu, ktorá oslovuje poslucháčov žijúcich v tzv. západnom svete, zároveň však zachováva krásu a integritu pôvodnej piesne. Vávra sa musel oboznámiť s jedinečným tónom perzskej popovej hudby, odlišujúcim sa od iných žánrov, ako je indická, turecká alebo arabská hudba, a vytvoriť hudobný most medzi iránskou a západnou popovou hudbou. O postprodukciu sa postaral Maiky Beatz, ktorý už dlhé roky spolupracuje s Matějom i Celeste. 

Videoklip k piesni Ageh Yeh Rooz nakrúcal na Madeire mladý filmár Michel De Freitas, ktorý pre Celeste režíroval aj klip Chci tě chvíli mít tu. Kým dokončil úpravu videa, naučil sa vraj pieseň aj spievať. "Vo videoklipe sme chceli posilniť krásnu iránsku atmosféru a náladu, pričom sme použili to, čo už existuje na nádhernom ostrove Madeira. Videoklip je jednoduchý, a zároveň priamo zameraný na umelecký výkon. Použili sme teplé aj studené tóny záberov, aby odrážali emocionálnu a atmosférickú podstatu produkcie. Vďaka poháru portugalského vína, ktoré sme si dali počas tohto strihu, bola táto práca veľmi príjemná a celkovo to bol veľmi zábavný zážitok," povedal režisér. O návrh make-upu a kostýmov sa postaral aj tentokrát maskér Tomáš Tomšík, ktorý vycestoval na Madeiru a bol súčasťou produkcie.

Celeste Buckingham, videoklip Ageh Yeh Rooz, 2024 Zdroj: screenshot

Pieseň Ageh Yeh Rooz v podaní Celeste Buckingham je okrem Youtube dostupná aj vo všetkých digitálnych hudobných službách. Celeste Buckingham zároveň zostáva aktívna aj na poli produkcie pre Slovensko a Českú republiku a ešte tento mesiac pripravuje vydanie novej skladby spolu s kapelou King Shaolin, ktorá je už dlhé roky jej sprievodnou koncertnou skupinou.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Andrea Čurná. Správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Celeste Buckingham