Zaujímavý hudobný príbeh sa začína písať práve v týchto dňoch. Slovenská modelka Lea Danis sa rozhodla pre netradičný krok - spevácku kariéru štartuje za hranicami, konkrétne v Belgicku. Dnes premiéruje svoj debutový singel s názvom Sunshine.

Za umeleckým menom Lea Danis sa skrýva Slovenka, ktorá si po svoj spevácky debut vycestovala do belgického Bruselu. Po dvojmesačnej spolupráci s luxemburským producentom Arkerom sa zrodila prvá Leina skladba Sunshine, ktorú si sama zložila i otextovala. Tanečný aranžmán piesne je dielom holandského hudobného štúdia GieSound pod taktovkou Guida Aalbersa, ktorému v minulosti zverili svoju tvorbu formácie Coldplay, Muse či Franz Ferdinand. O finálny mastering singla sa postaralo vyhľadávané štúdio Wisseloor eďaleko Amsterdamu.  

Ako Lea prezrádza, jej inšpiráciou pri písaní hudobnej prvotiny bolo odlúčenie od manžela. "Zo všetkých skladieb, ktoré som v poslednej dobe napísala, má pre mňa práve Sunshine aktuálne najväčšiu silu. V čase, keď som ju písala, môj manžel bol a stále je pracovne v zahraničí. Pri písaní sa mi vynárali naše debaty pred jeho odchodom, všetky tie pre a proti, argumenty, čo získame, čo môžeme stratiť, a že to dáme," prezrádza speváčka, ktorá do anglického textu vložila i pasáž v slovenčine, ktorá skladbu obsahovo dotvára.

"Sunshine je o túžbe mať stále viac, je o odcudzení, udržaní lásky na diaľku, je o tom, že niekedy považujeme dôležité veci za samozrejmosť. A je tiež o tom, že láska nie je samozrejmosťou, ani na chvíľu," dodáva autorka.


"V zahraničí sa mi žije o čosi slobodnejšie a veci sa tam hýbu rýchlejšie. Najskôr to bude tou anonymitou. Tu doma často narážam na predsudky a ono to potom trvá ich neustále prelamovať a ísť po podstate," vysvetľuje Lea na margo voľby vdýchnuť život svojmu debutu za hranicami Slovenska.  

Za hudobného mentora si vybrala tamojšieho producenta, ktorý vystupuje pod pseudonymom Arker a hrdí sa spoluprácami s menami ako Peter Gabriel, Imogen Heap či Tricky. "Za pár týždňov ma priučil hudobnému remeslu tak, ako by som sa mu sama učila roky. Niežeby som chcela niečo preskočiť, no určite mi ušetril pár zbytočných nemilých strastí," pochvaľuje si speváčka spoluprácu a pevne verí, že Sunshine nie je len ich jednorázovým projektom, ale naopak, že našla svojho dvorného producenta. "Pamätám si na naše prvé stretnutie v apríli v Bruseli," spomína Arker. "Bolo jasné, že sme si od začiatku sadli hudobne aj ako ľudia. Od toho momentu to šlo veľmi rýchlo a ľahko," teší sa producent, ktorý v roku 2006 dokonca vydal vlastný spevácky albumový debut pod krídlami belgického Universal Music.  

Lea Danis je nová tvár hudobnej scény. Spievaniu a písaniu textov sa venuje odmala, kedy začala úspešne objavovať aj divadelné dosky, tanečný parket a nakoniec aj módne mólo. Málokto vie, že si Leu vybral manažment Victoria's Secret ako dvornú fit-modelku na exotickej Srí Lanke, kde žila. Po skúsenostiach a cestách po Ázii sa vrátila do Európy, aby pokračovala vo svojom sne zdieľať svoje poznanie cez hudbu a spev.  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show.