Medzi štyridsiatnikov sa dnešným dňom zaradil frontman skupiny No Name a spevák Igor Timko. Jazdí na skejte, je otcom dvoch detí, učí na konzervatóriu v Košiciach a aktuálne pripravuje spolu s členmi skupiny No Name koncertnú šnúru, ktorá sa uskutoční na jar 2019 v 25 slovenských a českých mestách.

Igor Timko sa narodil 5. septembra 1978 a nemal ešte ani 18 rokov, keď v auguste 1996 stál pri zrode skupiny No Name. Pôvodne začínali ako štvorčlenná zostava, traja bratia Roman, Igor a Ivan Timkovci a Vilo Gutray. Ešte v roku 1996 vyhrali 12. ročník autorskej súťaže Rádia Regina Košický zlatý poklad s piesňou Môj kamoš. Autorom hudbyaj textu bol Igor Timko, v tom čase študent piateho ročníka hudobno-dramatického odboru na košickom konzervatóriu.

Počkám si na zázrak

V októbri 1998 vydali debutový album No Name. V máji 2000 vydali druhý album Počkám si na zázrak s hitmi Ty a tvoja sestra, Žily, Ďakujem, že si alebo Počkám si na zázrak. Kapela vtedy získala ceny Aurel za najlepší album a najlepšiu skladbu (Žily). V októbri 2001 vydala tretí album Oslávme si život, z ktorého sú hity Nie alebo ánoVečnosť.


V ankete Slávik za rok 2002 získali druhé miesto. V októbri 2003 vydali štvrtý album Slová do tmy s hitmi Lekná, Prvá, Zatancuj si so mnou a Hľadám, pričom predaj CD prevýšil dnes už ťažko dosiahnuteľnú hranicu 45-tisíc kusov. V Slávikovi za rok 2003 boli opäť na 2. mieste. V septembri 2005 vydali piaty album s názvom Čím to je, z neho sú hity Starosta a Čím to je. Aj ten bol úspešný, predalo sa ho cez 35-tisíc kusov. V októbri 2006 vydali DVD a CD Live In Prague

V apríli 2008 vyšiel ich šiesty album V rovnováhe a v októbri 2009 hitová dvojkompilácia Best Of No Name. Na nej je aj spoločný hit so skupinou Chinaski Ná, ná, náá. V novembri 2010 vyšlo DVD pod názvom No Name V rovnováhe Tour. V októbri 2011 vydali siedmu štúdiovku s názvom Nový album a v novembri 2012 kompilačné 2CD Love Songs. Vo februári 2014 vyšlo CD+DVD G2 Acoustic Stage.


Zatiaľ neporaziteľný Slávik bez hraníc

Kým ich popularita na Slovensku časom mierne upadala, v Česku zostávajú najúspešnejšou slovenskou kapelou. Minimálne podľa ankety Slávik, kde od v roku 2008 vyhrali prvý ročník kategórie Slávik bez hraníc. Odvtedy v hlasovaní o najobľúbenejšieho slovenského interpreta v Českej republike nenašli premožiteľa a vlani získali už svoju desiatu trofej v poradí.

V októbri 2015 vydali nový štúdiový album S láskou. Ten získal cenu SOZA za najpredávanejší zvukový nosič za rok 2015. V januári 2017 zase Igor Timko ako líder kapely prevzal prestížne ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii rock, pop, jazz. V máji 2018 dostali No Name Cenu mesta Košice za prínos k popularizácii mesta.

Igor Timko popri muzikantskej dráhe vyučuje spev na Konzervatóriu v Košiciach a v roku 2015 si vyskúšal aj divadelnú kariéru v pôvodnom slovenskom muzikáli Móric Beňovský. S manželkou Silviou majú dve deti, syna Jakuba a dcéru Ivanku


Zdroj: TASR
Foto: Andrej Galica

Súvisiaci interpreti: No Name