Koncert k 50. výročiu pesničkovej súťaže Bratislavská lýra, ktorý sa uskutoční v bratislavskej Inchebe 18. októbra, ponúkne spolu viac než 70 účinkujúcich, ktorí spolu predvedú 32 hudobných čísiel. Na podujatí s názvom Lýra 50 budú diváci svedkami viacerých vzácnych spojení, napríklad Heleny Vondráčkovej so svetoznámym operným spevákom Miroslavom Dvorským.

"Vystúpení bude 32, spevákov vyše 30 a všetkých dokopy aj s muzikantmi je okolo 74. Bola to naozaj veľmi ťažká práca, dať to celé dohromady a všetkých presvedčiť, že robíme správnu vec a vyhovieť ich podmienkam, aby si našli čas, ale bolo to zároveň aj veľmi zaujímavé," zhodli sa v utorok na tlačovej konferencii organizátori koncertu Ľubomír Belák a Jozef Šuhajda, ktorí podľa vlastných slov program podujatia zostavovali predovšetkým z ocenených piesní.

"Odznejú však aj piesne, ktoré cenu nedostali, no stále majú tú silu a náboj a boli to hity, ktoré sa dajú počúvať dodnes, ako napríklad pesnička Žít jako kaskadér - tá dostala len novinársku cenu. Popri origináloch sme dali priestor tiež mladým interpretom, ktorí budú spievať napríklad pesničky Karola Duchoňa. Takýchto bonbónikov tam bude viac," priblížili organizátori. Fanúšikovia sa podľa nich môžu tešiť na žánrovo pestrý večer, počas ktorého zaznejú balady, ale aj tanečné a odľahčené pesničky. "Ide hlavne o to, aby sa ľudia zabavili a zaspomínali si na svoju mladosť. Mnohí budú podľa nás úprimne prekvapení, že tá hudba znie dobre aj teraz."

Maestro Gott aj duet Vondráčkovej s Miroslavom Dvorským

Interpretov bude počas večera naživo sprevádzať štúdiová skupina Štefana Bugalu. "Je to kapela, ktorá sprevádzala po dlhé roky SuperStaristov a súťažiacich v Hlase Československa a ktorá má bohaté skúsenosti s aranžovaním pesničiek. Nie všetky tie piesne totiž odznejú v pôvodných verziách, pri niektorých sme nemali žiadny notový materiál, takže boli len vypočuté a následne sme v nich upravili tóny. Je to naozaj monštrum, nacvičiť takýto program a odohrať ho na koncerte naživo. Bude to hudobný zážitok roka," uviedol Šuhajda, podľa ktorého sa kapela po prvý raz s interpretmi stretne tento víkend. "Cez víkend nastane skúškové obdobie, zatiaľ sa kapela s interpretmi nestretla. Niektoré kapely ako Olympic, Elán, nový ModusPeter Bič Project, Prototyp Dalibora Jandu alebo Polemic prídu zároveň priamo na koncert," podotkol.

Svoju účasť na galakoncerte prisľúbil už pred časom aj Karel Gott. "Pán Gott nám účasť už aj zazmluvnil a prisľúbil, že zaspieva minimálne dve pesničky. Pripravuje sa ešte aj tretia. Uvidíme, aká bude reakcia publika. Veľmi sa na to tešíme," povedal Šuhajda. Na Lýre 50 vystúpia tiež Helena Vondráčková a Miroslav Dvorský, ktorí spolu zaspievajú duet To se nikdo nedoví, ocenený v roku 1968 v podaní Vondráčkovej a Waldemara Matušku striebornou Bratislavskou lýrou. "Sme naozaj radi, že sa nám podarilo získať pre tento unikátny projekt aj Miroslava Dvorského. Som presvedčený, že duet s Helenou Vondráčkovou bude ohromný zážitok," teší sa Dušan Drobný z agentúry Topfest, ktorá celé podujatie zastrešuje.

Peter Nagy: Takáto súťaž tu dnes chýba

Na galakoncerte vystúpi aj Marcela Laiferová, ktorá zvíťazila v roku 1970 s piesňou Slová. "Ja som sa na Bratislavskej lýre zúčastnila viackrát aj predtým, ale nevyhrala som. V roku 1970, bolo to v piatok trinásteho, som napokon zvíťazila. Považujem za skvelé, že sa organizátori rozhodli pripomenúť túto úžasnú autorskú súťaž a považujem za česť a až svoju povinnosť, že na koncerte zaspievam. Ako jedna z mála interpretov vystúpim s piesňou Slová, s ktorou som pred 46 rokmi vyhrala," hovorí 71-ročná speváčka, ktorá nám na tlačovej konferencii poskytla aj exkluzívny rozhovor (prečítať si ho budete môcť už čoskoro).

"Bratislavskej lýre som vďačná na štart kariéry. Dnes sú rôzne SuperStar, ale lýra bola čosi lepšie. Víťazstvom v nej som si vyslúžila účasť na Eurovízii. Boli to krásne časy," dodáva Katarína Hasprová, ktorá sa v roku 1997 stala víťazkou s piesňou Jedno zbohom. Z mnohých piesní, ktoré po prvý raz zazneli na Bratislavskej lýre, sa stali hity, ktoré dodnes oslovujú seniorov aj mladých. Dokonca z takých, ktoré si neodniesli žiadnu cenu. Tak ako Kristínka iba spí Petra Nagya. "Myslím si, že to je dobrý nápad, urobiť takýto spomienkový koncert. Na Bratislavskej lýre sa súťažilo s pôvodnými autorskými pesničkami. Dnes súťažia len speváci a je takmer jedno, čo spievajú. Lýra bola nielen o talente speváka, ale aj o talente autorov. Takáto súťaž tu chýba. Samozrejme, tento koncert je len jednorázový návrat, ale možno by sa taká súťaž opäť chytila," vyhlásil Peter Nagy.     

Súčasťou projektu Mám rozprávkový dom - Lýra 50 bude aj autogramiáda umelcov. Fanúšikovia sa s nimi môžu stretnúť deň pred koncertom, 17. októbra o 17:00, v hoteli Carlton, kde budú všetci účinkujúci, presne ako kedysi, ubytovaní. Samotný koncert sa uskutoční 18. októbra v bratislavskej Inchebe. Okrem spomenutých sa predstavia aj Jana Kocianová, Jitka Zelenková, Lenka Filipová, Petra Janů, Peter Nagy, Martha a Tena Elefteriadu, Peter Lipa, Janko Lehotský, Vašo Patejdl, Pavol Hammel a ďalší. Z mladšej generácie interpretov, ktorí budú interpretovať hity z Bratislavskej lýra, vystúpia napríklad Martin Chodúr, Mário "Kuly" Kollár, Lukáš Adamec či Mirka Partlová, ktorá publikum poteší skladbou Mariky Gombitovej Vyznanie.

Zdroj: SITA + Propaganda House
Foto: Martin Wele Weleba