Fenomenálny slovenský jazzový klavirista Alan Bartuš má len 22 rokov, no už má za sebou viacero úspechov na medzinárodnej scéne. Najnovšie sa ako jediný európsky hudobník prebojoval do záverečnej fázy najvýznamnejšej svetovej súťaži jazzových klaviristov Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition (predtým Thelonious Monk Competition).

Semifinále s jedenástimi účastníkmi sa uskutoční v sobotu 14. októbra, traja z nich postúpia do nedeľného finále (15.10.). Dejiskom súťaže je Perelman Performing Arts Center (Centrum múzických umení) v New Yorku. Budova za 500 miliónov dolárov, označovaná aj skratkou PAC NYC, vyrástla na mieste, kde predtým stáli "dvojičky". Ide o jedno z najmodernejších centier kultúry na svete a otvorená bola len pred necelým mesiacom. Alan Bartuš bude mať tú česť predstaviť sa v nej ako prvý Slovák.

O prestížnosti súťaže Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition svedčí okrem miesta konania aj zoznam porotcov a porotkýň. Vystúpenia mladých talentov budú hodnotiť samotný Herbie Hancock, jeho krajania Bill Charlap a Orrin Evans, japonská hviezda Hiromi a panamský klavirista a skladateľ Danilo Pérez. Čo meno, to obrovský pojem nielen vo svete jazzu.

Alan Bartuš je vôbec prvý hudobník v histórii zo Slovenska a Českej republiky, ktorý sa dostal do záverečných bojov tejto súťaže. Talentovaný Slovák je navyše jediným tohtoročným semifinalistom zo Starého kontinentu. Okrem neho sa bude o uznanie poroty a víťazstvo uchádzať deväť amerických klaviristov a jeden hudobník z Ázie (celý zoznam TU).

To, že Alan Bartuš patrí k najlepším mladým jazzovým pianistom v Európe, dokázal naposledy v júli víťazstvom v medzinárodnej súťaži na švajčiarskom festivale Langnau Jazz Nights. V tomto roku sa mu podarilo získať aj hlavnú cenu v súťaži Artedea v rakúskom Klagenfurte. Minulý rok sa stal držiteľom ceny Ö1 Jazz Prize, vďaka čomu sa mu dostalo pozornosti v rakúskom verejnoprávnom rozhlase (ORF). Súčasťou tohto ocenenia bola tiež možnosť študovať master program po získaní bakalárskeho titulu na Music und Kunst Universität Wien, absolvoval ho spolu s Dannym Grisetom na súkromnej univerzite Jam Music Lab vo Viedni.

Alan je mimoriadne aktívny aj v rámci hudobnej tvorby a nahrávania. Za necelý rok ponúkol dva albumy – autorský virtuózny sólový debut Solology (nahrávku vydal v decembri 2022 Hudobný Fond), na ktorom spája techniky vážnej hudby 20. storočia s improvizáciou a jazzom. Neprešlo ani pol roka a svoju diskografiu rozšítil o ďalšu štúdiovú nahrávku Born In Millennium (Double Moon Records, apríl 2023). Svoje kompozície na tomto albume interpretuje spolu s otcom, špičkovým kontrabasistom Štefanom Pištom Bartušom, výnimočným trumpetistom Kornelom Fekete Kovácsom z Maďarska, slovenským bubeníkom Dávidom Hodekom a so svetovou legendou na bicie nástroje Gregorym Hutchinsonom.

Z jeho ďalších spoluprác možno spomenúť mená ako Jerry Bergonzi, Tim Armacost, Klemens Markt či Peter Erskine. Alan Bartuš je prijatý do New Yorku na jednu z najlepších hudobných univerzít sveta, Manhattan School Of Music. Kedže New York je jedným z najdrahších miest sveta, rozhodol sa osloviť podporovateľov umenia a mladých talentov prostredníctvom crowdfundingovej kampane. Jeho umeleckú snahu a pozitívne reprezentovanie Slovenska vo svete môžete ľubovoľnou čiastkou podporiť aj vy.

Text: Hudba.sk (zdroj: Štefan Bartuš)