S každou veľkou katastrofou sa spája množstvo osobných tragédií. Superbúrka Sandy ovplyvnila milióny ľudí, stovky zahynuli. Niekedy ale na tragédie nepotrebujeme ani prírodné katastrofy. Dôkazom je spevák formácie Suicide Silence, ktorý (zrejme pod vplyvom alkoholu) havaroval a prišiel o život.

Najväčšou témou tohto týždňa metalových kruhoch bola nepochybne správa o tragickej nehode Mitcha Luckera, vokalistu Suicide Silence. Dvadsaťosemročný hudobník, ako uvádza Los Angeles Times, nezvládol riadenie motocykla Harley Davidson, narazil do svetelnej signalizácie a následne ho silou z motorky vymrštilo. Lucker zanechal manželku a päťročnú dcérku.

S deathcoreovou formáciou Suicide Silence, ktorá vznikla v roku 2002, nahral tri albumy. Kondolencie vyjadrili mnohí kolegovia hudobníci, fanúšikovia, ale i mnohí ľudia z metalového sveta, ktorí kapele nefandili, či ju nepoznali. Server Metalsucks skompiloval Luckerove fotografie z Instagramu, pričom posledná z nich vznikla 20 hodín pred nehodou. Jeho manželka prehlásila (vo videu čas 2:00), že pri nehode zohral úlohu i alkohol. (ak)

Suicide Silence - You Only Live Once 

Smutné sú aj uplynulé udalosti spojené s búrkou Sandy, ktorá sa dotkla aj metalového sveta. Bubeník Kings X Jerry Gaskill prišiel o všetok majetok. Býval na pobreží New Jersey, teda v oblasti, ktorá bola najviac zasiahnutá živelnou katastrofou. Jeho priatelia a kolegovia z kapely založili fond, ktorý si dal za cieľ vyzbierať 25-tisíc dolárov, ktoré bubeníkovi majú pomôcť znova sa postaviť na nohy. Ak máte záujem pomôcť, prejdite sem.

Úplne zničené sú aj dve veľké brooklynské štúdiá, Translator Audio a The South Sound Studios. V prvom menovanom nahrávali napr. Daughters, City of Ships, Pelican, Unsane, Rosetta, Melvins, alebo Shrinebuilder. (ak) 

King's X - Pray 

Podľa nového interview serveru Metal Injection s Tonym Iommim plánujú Black Sabbath vydať nový album v apríli 2013. A ak fandíte Ozzymu, dajte mu hlas vo voľbách o prezidenta heavy metalu. (pm)

Už budúci týždeň (konkrétne 13. novembra – spolu s miliardou ďalších) vyjde jedna z najočakávanejších hier všetkých čias. Call of Duty: Black Ops II je v podstate strieľačka ako každá iná. Až na to, že jej soundtrack robil Trent Reznor (Nine Inch Nails). Tento fakt je predzvesťou, že atmosféra bude naozaj jedinečná. Malú upútavku môžete počuť v tomto rozhovore(pm)

Apríl 2013 prinesie aj novinku od The Dillinger Escape Plan. Tú začnú Američania nahrávať 5. novembra, informuje Blabbermouth. Ben Weinman hovorí o punkových a hardcorových inšpiráciách a o temnom období vokalistu Grega Puciata, ktoré sa pravdepodobne premietne do textov. Uvidíme. (ak) 

Dúfajme, že Grega Puciata z temnoty vytrhne Max Cavalera (Soulfly). Ten totiž sa v interview pre singapúrske rádio rozhovoril o svojom novom projekte, do ktorého povolal práve vokalistu z The Dillinger Escape Plan. Spoločnosť im budú robiť ešte dve metalové celebrity, Troy Sanders, basák a vokalista Mastodon a taktiež Dave Elitch, ktorý bubnoval s The Mars Volta. Noví kamaráti chcú mať do konca roka všetko vymyslené, aby to na začiatku toho ďalšieho mohli zhmotniť v zvukovej forme. Tešíte sa? (ak) 

Metalová skladba v reklame? Ak si myslíte, že takáto kombinácia nie je možná, z omylu vás vyvedie trojica Slayer, Google a Samsung. Skladba Raining Blood bola použitá s špeciálnej Halloweenskej reklame na nový Chromebook.

Slayer - Raining Blood 

Server Gun Shy Assassin zverejnil remastrovanú skladbu Spiritual Healing legendárnych Death. Vydavateľstvo Relapse Records uvedie rovnomenný album v novom zvukovom kabáte 26. novembra. Spiritual Healing bol pôvodne vydaný v roku 1990. Vychutnajte si neopakovateľný technický metal tej doby v modernom sounde dneška! (ak)

Novú hudbu predstavili i Soundgarden. Singel Non-State Actor bude na albume King Animal, prvej štúdiovke Cornellovcov od roku 1996. Tá bude k dispozícii od 13. novembra a bude na nej 13 skladieb. Nech sa páči, tu je, trailer(ak) 

Soundgarden - Non-State Actor

Kapela Therion sa svoje 25. výročie rozhodla osláviť mierne netradične. Nahrala album, ktorý je kompletne vo francúzskom jazyku. Všetky piesne na ňom sú vlastne coververziami hitov 60. a 70. rokov. Christofer Johnsson sa rozhodol požičať si peniaze a album vydať svojpomocne. Názov Les Fleurs du Mal teda "Kvety zla" je inšpirovaný Charlesom Baudelaireom. Oficiálne sa dá zohnať na koncertoch, cez stream na webe Noisecreep.com si môžete vypočuť ukážku, ale na Youtube sa už dá nájsť aj celý album. Exkluzivita fyzického releasu dnes asi žiadnej kapele dlho nevydrží... (ak)  

Nové videá: How to Destroy Angels, Napalm Death, Ill Niño.

Kravina na záver – Špongia Bob spieva Misanthrope od Death, The Muppets spievajú Dying Fetus.

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza každý pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: AP Photo/Polfoto/Andres Brohus

Súvisiaci interpreti: Suicide Silence