Rok 2018 sa pomaly chýli ku svojmu koncu a tak kapely novinky chrlia jednu za druhou. Budúci rok sa máme očividne na čo tešiť. Okrem iného aj na veľkolepé turné kultových Nemcov Rammstein a amerických legiend Kiss. Obidve kapely sa podľa všetkého s nami rozlúčia.

Magnet týždňa

Pri letmom pohľade na zoznam nových albumov a koncertných šnúr, ktoré už boli na budúci rok ohlásené sa mi občas zdá, že ma už nič neprekvapí. A v tom príde Rammstein a ohlásia štadiónové európske turné. Podľa traileru to bude veľké a samozrejme nebude chýbať ani oheň. Veľa ohňa. Zavítajú aj do našich končín – po jednom koncerte dajú vo Viedni a Chorzowe, v Prahe dokonca dva. (pm)


Európu budú budúci rok brázdiť i Kiss a to zrejme posledný krát. Ich turné zvané End of the Road bude rozsiahlou niekoľko mesačnou akciou, ktorá začne už koncom januára v Kanade. Zaznačte si však dva geograficky blízke dátumy 29. máj – Stadthalle Viedeň, a 18. jún – Tauron Krakow. (ak)


Novinky

Jordan Rudess, klávesák Dream Theater, pokecal s Metali Wani a okrem iného prezradil, že nový album sa práve mixuje a vyjde vo februári 2019. Keďže kapela sa vyhrážala, že album bude fakt hustý, fanúšikovia sa naň fakt tešia, najmä po The Astonishing, ktorý až toľko úspechu nezožal. Album sa bude volať Distance Over Time a nižšie si okrem spomínaného rozhovoru môžete pozrieť aj prvý teaser. (pm)



Neviem, ako to Johny Štefeček, otec projektu Poetry in Telegrams, robí, ale na každú nahrávku sa mu darí prilákať zaujímavé mená. V minulosti to boli napríklad Thomas Lang, či Jørgen Munkeby. Na albume I, Koheleth je to zas bubeník Marco Minnemann, známy zo spolupráce s viacerými významnými hudobníkmi ako Joe Satriani, Guthrie Govan, či Paul Gilbert. (pm)

Mohlo by Vás zaujímať: Slovenský projekt Poetry In Telegrams predstavuje ďalšiu hviezdnu spoluprácu


Rainer Fog od Alice in Chains je jedným z mojich obľúbených albumov aj kvôli skladbe Never Fade, ku ktorej kapela pripravila aj výborné video. Pozerajte nižšie. Mimochodom Alice budú predskakovať večne omieľaným Tool na krakovskej zastávke ich budúcoročného európskeho tour. Podujatie zvané Impact festival je už však beznádejne vypredané. (pm)


Slipknot sa už dlhšie vyhráža, že ich nový album, ktorý vyjde budúci rok, bude návratom do minulosti, najmä ku obdobiu Iowa. Cez týždeň prekvapili novinkou All Out Life a musím povedať, že v niektorých momentoch je to naozaj náklad. Ale podobne ako pri albume .5: The Gray Chapter mi tam niečo chýba. Neviem však úplne presne pomenovať čo. Posúďte sami. (pm)


Mám rád, keď už názov kapely napovie, čo ma pri počúvaní jej hudby čaká. Napríklad kvôli zvuku skladby Waste od Hair Puller som si mal občas chuť trhať vlasy. Ak by som si ju ale nevypočul, veľmi by som ľutoval. Takže hybaj na Metal Injection! (pm)

V stredu vydajú Psycroptic nový album As the Kingdom Drowns a fanúšikovia tech deathu sa majú rozhodne na čo tešiť. Neveríte? Dajte si napríklad minulotýždňovú novinku Frozen Gaze, z ktorej vám vybuchne hlava. Ale tak dobre. (pm)


V závere novembra vydajú Pyralis album Everything is Emptiness. Aj keď o názve albumu by sa dalo diskutovať, lebo napríklad ich novinka Daggers rozhodne prázdnotou nezíva. Práve naopak. Je plná fakt hustých riffov a breakdownov, ktoré naplnia vaše srdcia. (pm)


A keď už som spomenul tie breakdowny, nemôžem vynechať ani novú skladbu od Whitechapel. Ak sa vám páčila ich staršia tvorba, Brimstone sa vám bude páčiť. Chalani v nej síce úplne neodišli od deathcoreu, ale výrazne sa posunuli a novinka neznie genericky, ako pri tomto žánri býva zvykom. Album The Valley vyjde na konci marca 2019. (pm)


Opeth uplynulý piatok vydali fantastický živák Garden of the Titans: Live at Red Rocks Amphiteatre a vypúšťajú tretí klip z tohto koncertu. Skladba Ghost of Perdition je tou najrýdzejšou esenciou ich tvorby, song v ktorom to všetko je. Death metal, progressive rock, agresívna i nesmierne krásna a éterická stránka kapely. Zvuk tohto koncertu je naviac oveľa ďalej ako predošlé živáky, silný retro feeling z tej skladby priam tečie. (ak)


Vypočujte si album Garden of the Titans na Deezeri

A nový živý album pricestoval aj z Británie, podpísal sa pod neho progressive rockový mág Steven Wilson. Album In Concert at the Royal Albert Hall Vás dokonale namotá na februárový koncert v bratislavskej Refinery Gallery. Ponúka 21 skladieb a dve a pol hodiny fantastickej hudby, zaspomínať si pri jeho počúvaní môžete na zopár vrcholov tvorby Porcupine Tree. (ak)


Nesmieme zabudnúť ani na albumovú novinku nemecko-švajčiarskych paleontológov The Ocean. Päť rokov čakania je na konci a nový album Phanerozoic I: Palaeozoic je vonku. Nenechajte sa zmiasť komplikovanými názvami prebratými z vedeckej obce. Nájdete pod nimi fantastické spojenie progressive metalu, hardcoru a post-metalu, trademarkový zvuk Robina Stapsa a spol. názov tiež napovedá, že sa môžeme tešiť i na druhý diel. Ten však podľa najnovšieho videodenníčka vyjde až v roku 2020. Nič to však nemení na tom, že tešenie na bratislavský koncert už túto nedeľu je veľké. Čakanie Vám môže skrátiť album, vďaka vydavateľstvu Metal Blade celý sprístupnený na YouTube. (ak)




Holandská kapelka For I Am King drtí klasický melodický death metal, avšak zaujímaví sú predovšetkým silnou ženskou vokalistkou. Nový album jednoducho pomenovaný I nesie naviac jej osobný príbeh. Alma Alizadeh totiž vo veku 11 rokov utiekla z rodného Iránu, aby v Holandsku mohla hľadať svoj druhý domov. O tom je aj skladba Home. Album I vychádza 9. decembra. (ak)


16. novembra vydajú švédski vikingovia Amon Amarth dokumentárny film The Pursuit Of Vikings: 25 Years In The Eye Of The Storm pozostávajúci z live záznamov a rozhovorov s kapelou, oslavujúcich štvrťročnicu na scéne. Súčasťou balenia budú aj dva rôzne živé sety z festivalu Summer Breeze 2017, predstavujúce dve odlišné polohy kapely. Náhľadom a namotávkou nech Vám je živá verzia Raise Your Horns. (ak)


Haluz týždňa

Skladby od Hatebreed bežne používajú mačovia ku svojim videám, aby vyzerali ako mačovia. Preto je príjemným osviežením video, ktoré zachytáva mačky, ktoré ničia rôzne veci a do toho znie Destroy Everything. Ocenila to aj samotná kapela a video zdieľala na svojom Facebooku. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Olaf Heine

Súvisiaci interpreti: Rammstein, Slipknot