Skupina košických hudobníkov okolo bubeníka Mareka Szarvaša pripravuje spolu s medzinárodnou zostavou hudobných hostí nový album. Prvou ochutnávkou je energická skladba Light Outside, ktorej svoj hlas prepožičala skvelá maďarská speváčka Veronika Harcsa. Pieseň sprevádza videoklip nakrútený v jednej z najkrajších tatranských dolín.

Aj napriek neľahkému obdobiu, ktoré poznačila koronakríza, začala formácia Marek Szarvaš Projekt pracovať na druhom albume. Spolupráca talentovaných muzikantov sa osvedčila aj pri debutovom albume The Rest Of The World, ktorý vyšiel koncom roka 2018. Milovníci jazzu a world music sa tak opäť môžu tešiť na atmosférický saxofón Janka Kopčáka, farebné klavírne party Matúša Pavlíka a modernú dravú basu Braňa Valanského.

Hudobníci na príprave nového albumu spolupracujú s viacerými hosťami. Jednou z nich je svetovo uznávaná maďarská speváčka Veronika Harcsa, ktorú môžete poznať aj zo slovenských festivalov (napr. Pohoda 2008), kde sa predstavila ako speváčka kapely Erik Sumo Band a neskôr aj s vlastným sólovým projektom. Hudbe sa začala venovať v rodnej Budapešti, neskôr študovala na kráľovskej hudobnej akadémii v Bruseli. Doma v Maďarsku má na konte ocenenia za najlepší jazzový a najlepší alternatívny album a získala tiež cenu Best Voice of Budapest Fringe. V Japonsku sa zase skladby z jej albumov dostali na popredné miesta jazzovej hitparády vydavateľstva Tower Records.

Jej prvou spoluprácou s kapelou Mareka Szarvaša je singel Light Outside - skladba plná energie na pomedzí jazzu, world music a popu, v ktorej speváčkin prejav miestami pripomína islandskú hviezdu Björk. Okrem nej sa na vydarenom singli podieľal aj huslista Gabriel Silvay z kapely Silband.


Hudba bez hraníc v čase zatvorených hraníc

"Vždy som verila, že by sme mali častejšie spolupracovať s našimi susedmi. Som šťastná, že som mohla spolupracovať na piesni slovenského bubeníka Mareka Szarvaša. Je to hudba bez hraníc nahraná v čase zatvorených hraníc," teší sa Veronika Harcsa zo spolupráce so slovenskou kapelou.

"Som veľmi rád, že v tejto ťažkej dobe sú stále ľudia, ktorí veria, že kvalitné umenie má stále zmysel. Veronika je obrovská profesionálka, no stojí nohami pevne na zemi. Spolupráca s ňou mi dodala vieru a potrebný impulz, že to, čo robíme, je správne. Veľkú časť sme nahrávali v čase tvrdého lockdownu na začiatku roka, každý samostatne. Bolo to ťažké, no výsledok sa vyplatil," opisuje svoje pocity Marek Szarvaš.

Hviezdou pútavého videoklipu je talentovaná tanečníčka Sophia Huráková, ktorá vystihla energiu skladby scénickým tancom. Režisérom klipu, ktorý sa nakrúcal v krásnom prostredí Javorovej doliny medzi obcou Tatranská Javorina a Kopským sedlom, je Jaroslav "Jaris" Vaľko. Zaujímavosťou je, že časť záberov vznikla aj v priestoroch hotela Montfort, ktorého pôvodný názov bol Poľana a bol postavený v 70. rokoch pre potreby vedenia KSČ.

Marek Szarvaš Projekt na svojom druhom albume spolupracuje aj s ďalšími talentovanými umelkyňami. Jednou z nich ukrajinská speváčka žijúca v Poľsku Susanna Jara a o slovenské texty sa postará Lucia Gibarti. Obidve spolu so Szarvašom pôsobia v kapele Hrdza. Album by mal uzrieť svetlo sveta na jar 2021.

Redakciu Hudba.sk informoval Marek Szarvaš. Správu sme upravili a doplnili.