Celoročné turné k 30. výročiu skupiny Slobodná Európa sa pomaly ale isto blíži k svojmu záveru. Bolo rozdelené na tri časti: jarná, letná a jesenno-zimná, ktorá vyvrcholí v predvianočnom čase šiestimi vystúpeniami vrátane už tradičného polnočného vianočného koncertu v bratislavskom Randali.

Práve vo svojom dlhoročnom domovskom klube kapela 29. marca celé turné odštartovala a na rovnakom mieste ho 24. decembra (presnejšie 25.12., keďže koncert začne o polnoci) aj zakončí. Dovtedy ju však čaká ešte ďalších päť vystúpení. Prvý sa uskutoční už zajtra (6.12.) v susednom Majestic Music Clube spolu so špeciálnym hosťom Ivanom Mládkom a jeho legendárnym Banjo Bandom, ďalšie budú nasledovať v Novom Meste nad Váhom (7.12.), Žiline (20.12.), Košiciach (21.12.) a Prešove (22.12.).

Rozhovor: 30-ročná Slobodná Európa: Bez našich fanúšikov by sme to tak dlho asi neťahali

Po vypredanej jarnej šnúre a skvelých letných vystúpeniach na viacerých festivaloch odštartovala Slobodná Európa záverečnú jesenno-zimnú časť výročného turné 30 rokov Tour 2019 štvoricou vypredaných koncertov v Banskej Bystrici, Vrútkach, Púchove a Skalici. Podľa doterajšieho predpredaja vstupeniek na zostávajúce koncerty to vyzerá, že tento trend bude pokračovať až do konca celého turné.

Zostávajúce koncerty 30 rokov Tour 2019:

6. 12. - Bratislava, MMC (špeciálny hosť: Ivan Mládek Banjo Band + CopyCats a ďalší)
7. 12. - Nové Meste nad Váhom, Klub Za rampami
20. 12. - Žilina, Smer Klub 77
21. 12. - Košice, Collosseum Club
22. 12. - Prešov, Stromoradie
24. 12. - Bratislava, Randal Club (Vianočný polnočný koncert)

Lístky sú v predaji exkluzívne v sieti Predpredaj.sk.

Slobodná Európa, 2018 Zdroj: Ľubomír Bafoart DrahošFoto: Ľubomír Bafoart Drahoš

Veľká mikulášska oslava v MMC

Z hľadiska veľkosti bude nepochybne vyvrcholením turné spomínaný zajtrajší koncert v MMC. Aj ten sa už stal u Slobodky tradíciou, pričom každý rok si naň pozýva špeciálnych hostí z radov interpretov, či skupín, ktoré majú členovia našej punk & rock'n'rollovej stálice radi a ktoré si vážia. V minulosti to boli napríklad Marián Varga, Tony Ducháček & Garage, či vlani Laura a její tygři (reportáž). Tento rok sa rozhodli osloviť Ivana Mládka a jeho Banjo Band, ktorí ponuku prijali.

Navyše, tak ako minulý víkend na pražskom koncerte v Paláci Akropolis, kde boli hostia Slobodnej Európy z radov českých spriaznených kapiel ako Plexis, SPS a Zputnik, tak aj na veľký bratislavský koncert v MMC si kapela pozvala zaujímavých slovenských hostí. Niektorí si s ňou zaspievajú a niektorí zahrajú. Sú to všetko muzikanti z radov bývalých členov Slobodnej Európy, ľudia, ktorí sa podielali na nahrávaní jej albumov, bývalí príležitostní koncertní hostia, či kamaráti zo spriatelených kapiel ako Kosa z nosa, Para alebo Le Payaco. Kapela spolu oslovila dvanásť ľudí, pričom drvivá väčšina z nich svoju účasť už v predstihu potvrdila. Na pódiu by sa tak mali objaviť Katka Korček, Braňo Alex, Ozi, Čunďo, Temo, Žumo, Shooty, Špako, Martin Stempel, Ďuro Vitéz, Lasky a Martin Dukát.

Na každom zo zostávajúcich koncertov turné bude k dispozícii kapelový merchandise, ktorý je tento rok zameraný hlavne na motív 30 rokov Slobodnej Európy (tričká, mikiny a pod.).

2020 bez koncertov

Po skončení celoročného výročného turné sa členovia Slobodnej Európy rozhodli dať si na celý ďalší rok koncertnú pauzu. Kapela sa znova plánuje vrátiť na pódiá až v roku 2021. Spevák Whisky to začiatkom tohto roku zhrnul nasledovne: "Posledné mesiace roka 2018 sme sa o tom všetci bavili, že by bolo asi fajn po tom náročnom roku, ktorý nás čaká v 2019, dať si rok pauzu. Jednak uzavrieme 30-ročnú kapitolu Slobodnej Európy, za ďalšie sa každý môžeme naplno venovať aj iným svojim aktivitám, zamestnaniam a rodinám, a čo je nemenej dôležité, s čistými a oddýchnutými hlavami a novou silou môžeme zas pokračovať od roku 2021, prípadne dovtedy aj vymyslieť a nahrať nejaký nový materiál, aspoň jednu-dve pesničky, uvidíme...". Takže kto má chuť navštíviť koncert Slobodnej Európy, mal by to urobiť ešte teraz počas decembra v rámci posledných šiestich výročných koncertov.

Slobodná Európa za celú svoju existenciu vydala štyri radové albumy: Pakáreň (1991), Unavení a zničení (1994), Trojka (2003) a Štvorka (2014), z ktorých vzišli desiatky dnes už kultových pesničiek. Tvorbu počas prvých 15 rokov od vydania debutu mapuje výberový album Bestofka (2006). Okrem nerozlučnej dvojice z pôvodnej zakladajúcej zostavy kapely - speváka Whiskyho a gitaristu Sveťa Korbeľa, ktorí to spolu ťahahjú nepretržite celých 30 rokov, skupinu Slobodná Európa momentálne tvoria ešte multiinštrumentalista Laco Lučenič hrajúci na poste basgitaristu, gitarista Vlado "Jerzi" Jurča a bubeník Tomáš "Tuleň" Vojtek.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Roman Fecko z RF music agency. Tlačovú správu sme upravili. Všetky informácie o kapele a jej koncertoch nájdete na oficiálnych stránkach www.slobodnaeuropa.sk a www.facebook.com/slobodnaeuropa.

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa