Po Björk, Bobby McFerrinovi, Animal Collective a The Flaming Lips pribudlo dnes v programe festivalu Colours of Ostrava 2012 ďalšie svetové meno - Antony and the Johnsons. Britský spevák, skladateľ a majiteľ jedného z najpozoruhodnejších hlasov na hudobnej scéne, Antony Hegarty, svoju skupinu na špeciálnom koncerte povedie v sprievode štyridsaťčlenného orchestra Janáčkovej filharmónie Ostrava.

"Bude to vôbec prvý tuzemský koncert tejto osobnosti, ktorá svojou podmanivou, krehkou hudbou a hlbokými vnútornými výpoveďami okúzlila nielen poslucháčov po celom svete, ale aj ďalších známych hudobníkov. Antony spolupracoval napríklad s Björk, Davidom Bowiem, Yoko Ono, Marianne Faithfull, Lou Reedom, Rufusom Wainwrightom, Brianom Ferrym, Laurie Anderson a dalšími," uvádza Zlata Holušová, riaditeľka festivalu.

Antony and The Johnsons - Hope There's Someone

Antony Hegarty sa narodil v Anglicku, no vyrastal v Kalifornii a svoju kariéru odštartoval v New Yorku, kde pôsobí dodnes. Medzi jeho vzory patria Boy George, Marc Almond, Diamanda Galas, extravagantný Klaus Nomi, ale najmä jazzová a soulová ikona Nina Simone, ku ktorej je vďaka neobyčajnému vokálnemu prejavu spevák často prirovnávaný.

Na newyorskej undergroundovej umeleckej scéne začínal Hegarty ako autor a aktér hudobno-divadelných predstavení, jeho prvým projektom bol na začiatku 90. rokov homosexuálny divadelný súbor s názvom Blacklips. Texty jeho piesní sa dotýkajú najmä otázok osobnej a sexuálnej identity (spevák je androgýn a transsexuál), samoty, lásky ale aj miznúcej prírody a zničenej planéty.

Antony and the Johnsons - Thank You For Your Love

"Keď som ho prvýkrát počul, hneď som vedel, že sa nachádzam v prítomnosti anjela," prehlásil Lou Reed, ktorému Antony spieval na albume The Raven (2003) a koncertnom zázname Animal Serenade (2004). "Antonyho zraniteľnosť je tak priezračná a silná, až sa publikum na jeho koncertoch chveje. A presne toto v tejto dobe potrebujeme," povedal Boy George po tom, ako Hegartyho kapela v roku 2005 za druhý album I Am a Bird Now s hosťami ako Lou Reed získala Mercury Prize.

O Hegartyho kvalitách nepochybovala ani Björk, ktorá si ho prizvala na hosťovanie na albume Volta (2007) a sama spievala na jeho poslednom albume Swanlights (2010). V roku 2008 zaznamenal Antony ďalšie úspešné hosťovanie - pre nu-disco projekt Hercules and Love Affair napísal a naspieval niekoľko skladieb na debutový eponymný album. Ich spoločný singel Blind sa stal skladbou roka podľa Pitchforku a viaceré magazíny ho zaradili do Top 10 svojich koncoročných rebríčkov.

Hercules and Love Affair - Blind

Medzi jeho fanúšikov patrí aj Leonard Cohen, ktorý ho spoznal vďaka dokumentu Leonard Cohen: I'm Your Man (2005), kde Antony účinkoval. "Je neuveriteľný. Keď ste svedkami jeho výkonu, nemáte najmenšie tušenie, čo toto vznešené zjavenie stvorilo... Všetko na ňom je tak originálne. Ten jeho hlas! A vôbec bytie jeho osobnosti je také pôsobivé!" uviedla kanadská hudobná legenda.

Na festivale predstaví kapela Antony and the Johnsons program Cut The World, meditáciu na tému svetla, prírody a ženskosti. Koncert popri nových skladbách z pripravovanej EP nahrávky Cut The World, ktorá vyjde na jar 2012, zahŕňa aj piesne zo všetkých štyroch albumov - Antony and the Johnsons (2000), I Am a Bird Now (2005), The Crying Light (2009) a Swanlights (2010).

Antony and the Johnsons - Cut The World

K potvrdeným kapelám sa pridali aj hviezdy world music - dvanásťčlenný orchester z Buenos Aires Orquesta Típica Fernández Fierro, ktorý je radený medzi najväčších súčasných revolucionárov tanga, akordeonový rebel Celso Piña, ktorý privezie mexickú cumbiu známu napríklad z filmu Babel, projekt Shtetl Superstars, ktorý kombinuje prvky ska, reggae a klezmeru so "surfujúcimi" gitarami a dávkou elektroniky a hip-hopu. Na 11. ročníku festivalu vystúpi aj londýnsky programátor, producent a multiinštrumentalista Toby Marks alias Banco de Gaia.

Festival Colours of Ostrava 2012 sa uskutoční od 12. do 15. júla v novom a unikátnom prostredí Dolnej oblasti Vítkovice. Lístky sa dajú kúpiť v sieti Ticketpro, v e-shope na stránke Colours.cz a v kamennej predajni Oriental v Ostrave. Aktuálna cena 1 690 korún (v prepočte približne 65,50 eur) platí do vypredania 6 000 kusov (počíta sa od posledného zvýšenia ceny, teda od 1. 2. 2012), najneskôr však do 31. marca 2012.

Antony and the Johnsons - Crazy in Love (Beyoncé cover)

Informácie pre Hudba.sk poskytla Tereza Mácová zo spoločnosti ArtsMarketing.CZ. Viac na www.colours.cz a www.facebook.com/colours.of.ostrava.

Foto: Antonyandthejohnsons.com

Súvisiaci interpreti: Antony and the Johnsons