V prvom marcovom vydaní sa dočítate o novinkách z dielne superskupiny Moderat, producenta Bibia, Justina Jaya či Marcusa Jakesa. Návrat ohlásila česká elektronická skupina Ohm Square, ktorá sa dostala do povedomia vďaka soundtracku ku kultovému filmu Samotáři. Potešia aj nové albumy drum&bassových producentov a viacero singlov na voľné stiahnutie.

Českí Ohm Square chystajú po vyše piatich rokoch návrat na elektronickú scénu v podobe piateho radového albumu. Naladiť naň sa môžete EPčkom Resist Dance, ktoré vyšlo 28. februára na dvojlabeli Starcastic/Deadred a obsahuje tri tracky Woodie Boogie, Humanic a Sweet Love. Ohm Square momentálne fungujú iba ako duo Jan Čechtický a Charlotte Fairman, doplnené (nielen koncertným) hosťom Mirkem Lackem. Nový materiál je zahalený do melanchólie a temných elektronických plôch, nad ktorými vyčnieva nezameniteľný vokál Charlie One – opäť sa teda dočkáme posunu do nových zvukových rovín, ako sa už pri Ohm Square stalo dobrým zvykom.

Kapela sa do povedomia českého a slovenského publika zapísala najmä skladbou zo soundtracku ku kultovému filmu Samotáři. Wounds On a Cherry Tree pochádza z druhého album Scion (1999), za ktorý Ohm Square získali ocenenie Akadémie populárnej hudby Anděl v žánri "Dance And Hip Hop". Piaty, zatiaľ nepomenovaný album by mal vyjsť na jeseň. K skladbám HumanicSweet Love už vznikli aj videoklipy, pozrite si prvý menovaný, zverejnený len tento týždeň. (mi)


Švédsky producent Sebastian Ahrenberg a.k.a. Seba, ktorý na elektronickej scéne pôsobí už pätnásť rokov, vydal v pondelok svoj druhý album. V dlhoočakávanom hudobnom počine Identity vyjadruje svoju hudobnú identitu, inšpirácie a schopnosti. Nahrávka vychádza na jeho vlastnom labeli Secret Operations na troch samostatných vinyloch a v digitálnej podobe. Sebastian fanúšikov drum&bassu poteší desiatimi trackmi. V jeho singloch nechýba nadčasovosť, energickosť, emotívnosť, kvalitné beaty a súlad rytmov. Jeho hudobná tvorba je ovplyvnená žánrami ako techno, house či dokonca alternatívny rock. Nový Sebov album, ktorý si nepochybne zaslúži len nadšené recenzie, je rovnako vhodný na domáce počúvanie ako aj pre návštevníkov klubov. Vychutnajte si titulnú skladbu Identity. Ostatné ukážky si môžete vypočuť TU. (dt)


Poriadnu dávku energie vám prináša britský producent Marcus Jakes vo svojom novom remixe známeho tracku Freak'n You od americkej R&B/soulovej kapely Jodeci. V remixe sa autor nechal inšpirovať rokom 1998, do ktorého sa môžete aspoň v mysli preniesť počas jeho počúvania. Rodák z Cardiffu sa zároveň rozhodol, že si ho nenechá len pre seba, pretože ho uvoľnil aj na bezplatné stiahnutie. Link na súbor nájdete TU. (ml)


Berlínska superskupina Moderat, ktorú tvorí známy hudobník Apparat a členovia dua Modeselektor, 2. augusta vydá dlhoočakávaný druhý štúdiový album s príznačným názvom II. Dielo vyjde na dvornom labeli Modeselektor Monkeytown Records, okrem štandardných formátov (CD, singlové LP) aj ako exkluzívna Deluxe edícia 2 x CD a 2 x LP vinyl, špeciálne pre fajnšmekrov a zberateľov. Všetci traja producenti sú momentálne zatvorení v štúdiu. Modeselektor však na jednom z mála tohtoročných live koncertov vystúpi v júni na bratislavskom festivale urbánnej hudby Wilsonic. Pripomeňte si Moderat starším trackom Seamonkey. (mi)  


Vydarený soundtrack k filmu Drive (2011) z dielne Cliffa Martineza, inšpirovaný synthpopom 80. rokov, sa v marci dočká opätovného vydania labelom Invada Records na dvoch LP vinyloch. 19 trackov od interpretov ako College, Chromatics, Desire či Kavinsky bude na pultoch predajní 22. marca, ako inak, na neónovo-ružovom vinyle. Zaručene zberateľská edícia! (mi)


Nový album pripravuje aj rodák z Belgicka producent Alix Perez. Tento mladý inovatívny producent a dídžej sa vo svete elektronickej hudby preslávil svojim prelomovým debutovým albumom s názvom 1984, kde sa mu podarilo prekročiť hranice tradičného drum&bassu. Tento rok sa rozhodol vydať v poradí svoj druhý album. Ako ochutnávku ponúkol nedávno prvý singel Feelings Of Regret, ktorý z časti odkrýva charakter pripravovanej nahrávky. Tá sa objaví na známom labeli Shogun Audio. Spomínaný track je k dispozícii na voľné stiahnutie a určite stojí za vypočutie. (dt)


V zbierke milovníkov deephousu by určite nemal chýbať ani nový remix od Kraak & Smaak ich vlastného tracku The Future Is Yours. V tejto verzii sa podľa vlastných slov viac venovali detailom a hĺbkam, ako tomu bolo v originálnom mixe, preto ho odporúčajú do deephousových setov, vhodný je však aj na bežné počúvanie. Nahrávkou, ktorá vyšla na značke Jalapeno Records, holandská kapela opäť potvrdila svoju žánrovú pestrosť v tvorbe. Poteší aj fakt, že tento track ponúkajú na bezplatné stiahnutie priamo z prehrávača. (ml)


S novým tanečným EP prichádza DJ a producent Ernesto Ferreyra. Hudobník žije v Berlíne, pochádza však z Argentíny, čo ovplyvnilo aj jeho hudobnú tvorbu. Jeho nová nahrávka nesie názov Message From Abroad a vyšla na labeli Memoria Recordings. Tri nové skladby A Ship In The Sky, Mostly Numb Chilling vás roztancujú v štýloch tech-housu až techna s hypnotickými melódiami. Vypočujte si ukážky. (dt)


Tínedžerské duo Bondax vydalo pred mesiacom singel Gold na značke Justus, ktorý sa dočkal okrem príjemných ohlasov aj zaujímavého remixu. Na pomoc si prizvali amerického producenta menom Moon Boots a ten mu dodal nový rozmer a odlišnejšiu, zároveň silnejšiu energiu. Pre porovnanie si originál môžete vypočuť tu. Remix je žánrovo niekde medzi discom a housom, pričom melódia a basová linka podporí aj jeho tanečný rozmer. Opäť sú na scéne ďalší šikovní tínedžeri, podobne ako Disclosure, a časom sa o nich určite ešte dozvieme. (ml)


Slovenskú drum&basovú produkciu novinkou svojou spestrí producent Blue Motion. Ten už dávnejšie avizoval vydanie nového LP. Nahrávka Kiss The Stars - LP Sampler sa podľa informácií objaví už 18.marca na značke Reverse Audio Group. Na spolupráci sa podieľali aj ďalší slovenskí tvorcovia pomalšieho drum&bassu KeoszAmplitude. Milovníci deep drum&bassu a automaticu sa dočkajú štyroch zaujímavých trackov. Presvedčiť o ich kvalite sa môžete pri počúvaní ukážok. (dt)


Vydanie už siedmeho albumu oznámil britský producent Stephen Wilkinson, známy ako Bibio. V jeho tvorbe prevláda experimentálna elektronika podfarbená folkom. Album s názvom Silver Wilkinson obsahuje 11 trackov a vyjde 14. mája na labeli Warp. Ako ochutnávku Bibio na voľné stiahnutie ponúka skladbu À tout à l’heure. (mi)

Losangeleský producent Justin Jay má podivuhodný talent na produkovanie melodických tech-housových trackov, ktoré majú poriadne dunivú niekedy až nostalgickú basovú linku. Dôkazom je aj jeho nové The Everything EP, ktoré práve vyšlo na Southern Fried Records. Obsahuje dva tracky a dva remixy, o ktoré sa postarali Londýnčan Jack Fell Down a Frogs In Socks. A aby toho nebolo málo, pribalili jeden z trackov ako bonus na bezplatné stiahnutie z tejto adresy. Konkrétne ide o remix od spomínaného Londýnčana, ktorý mu dodal príchuť garage, hutné basy a celkom dobrý tanečný potenciál. (ml)


Nové EP si na svoje konto pripísal aj mladý anglický producent Bobby Champs. Marcová novinka s názvom Krenshaw vyšla na vinyle na anglickom labeli Picture Music. Obsahuje spolu štyri tracky a ich dancefloorový zvuk poteší najmä fanúšikov moderného tanečného housu a techna. Ak k nim patríte, odporúčame si vypočuť ukážky z Bobbyho nového EP na Soudcloude. My sme vybrali track Tragic, ktorý mladý hudobník vydal tesne pred EP Krenshaw. (dt)


Už čoskoro uzrie svetlo sveta aj kvalitná produkcia od slovenského labelu Sajgon Records, ktoré si potrpí na elektroniku s inteligentným nádychom, prevažne vo vlnách housu a deephousu. V aktuálnom release vydavateľstva sa stretli austrálski producenti Sacpek a David Devilla, ich speváčka Elisabeth a slovenský producent pôsobiaci v Írsku, Richard Scholtz, ktorý je za týmto vydareným remixom. Opäť dôkaz, že kvalitná elektronická hudba nepozná hranice a svoje zázemie má aj na Slovensku. (ml)


Kam na párty?

Nu Spirit Club sa sťahuje do Nízkych Tatier! Minimálne jeho časť a na tento víkend – rezidenti Tasun a Skank v Retro Bare v Jasnej v piatok aj v sobotu zahrajú deephouse, nu disco a tanečnú hudbu ovplyvnenú soulom a funkom, ktoré bežne znejú na akciách Leporelo, Edit & Popular Nights. Ak chcete spojiť jarnú lyžovačku s poriadnou party, viete, kam ísť. (mi)

Mix na tento týždeň

Londýnsky producent a DJ Shur-i-kan okrem produkovania svojich trackov prevažne pre Freerange Records neskrýva ani svoju vášeň pre mixovanie, ktorú vložil aj do svojho aktuálneho mixu na mesiac marec. Čaká vás v ňom ten najhlbší a najlepší undergroundový house bez príchutí. Shur-i-kan onedlho (15.3.) zahrá v pražskom Buddha Bare, no vidieť ste ho mohli aj na klubovej noci MIE v bratislavskom Nu Spirite, kde fanúšikom takisto ukázal, v čom tkvie jeho talent. (ml)

Priamy link na stiahnutie

Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispievať svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml)
Foto: Ohmsquare.com

Súvisiaci interpreti: Ohm Square