Britský gitarista Ritchie Blackmore sa do Českej republiky vracia pravidelne, no tento rok bude jeho koncert s projektom Blackmore's Night naozaj jedinečný. Uskutoční sa totiž v malebnom prostredí Pivovarskej záhrady v Českom Krumlove a ťažko by ste široko-ďaleko hľadali miesto, ktoré by bolo pre jeho rozprávkovú hudbu vhodnejšie.

"Stredoveké nálady a cigánske tanečnice... Poháre medoviny... Pieseň alebo dve... Plápolajúci oheň v krbe... Srdečná obsluha... Jesť, piť a byť šťastný... Ako rýchlo plynie čas do minulosti... V dobrej spoločnosti..." Takto sa dajú slovami Ritchieho Blackmorea zhrnúť pocity a atmosféra jeho koncertov, aký sme mohli v roku 2009 zažiť aj na Slovensku, v bratislavskom PKO. Vystúpenie v najrozprávkovejšom českom meste však bude 14. júla nepochybne ešte silnejším zážitkom pre všetky romantické duše.


Projekt Blackmore's Night vznikol v roku 1997, keď sa Ritchie Blackmore spojil s americkou speváčkou Candice Night, ktorá je zároveň jeho životnou partnerkou. Za pomoci akustických i elektrických gitár, sláčikov a množstva rozmanitých renesančných hudobných nástrojov sa Blackmoreovi darí, za výraznej pomoci zvodného hlasu Candice, previesť zdanlivo nesúrodé prvky rocku a stredovekej hudby, v ktorej splýva romantizmus s mysticizmom, do vlastného jedinečného štýlu.

Už v dobách, keď pôsobil v skupinách Deep Purple a Rainbow, svoju lásku k hudbe ďalekej minulosti chytro dávkoval do energického rocku. No až v Blackmore's Night sa z tejto inšpirácie stal pevný a úplne zreteľný prvok jeho tvorby. V Českom Krumlove predstaví prierez všetkými albumami. Zatiaľ posledným je nahrávka Dancer and the Moon z roku 2013, z ktorej vyšli single The Moon Is Shining a Dancer and the Moon.

Pivovarská záhrada, Český Krumlov Zdroj: Festivalkrumlov.czPivovarská záhrada, Český Krumlov

Redakciu Hudba.sk informoval Petr Novák z usporiadateľskej agentúry Live Nation CZ.

Foto: Live Nation (titulná fotka), Festivalkrumlov.cz (foto v článku a galérii)

Súvisiaci interpreti: Blackmore's Night