Meno Jána Ürögiho je známe z formácie Gwerkova, pre ktorú vyrába hudobné podklady. Okrem toho skladá aj pod pseudonymom Illl a nedávno založil vydavateľstvo Soun Records.

"Už dlhší čas som sa zahrával s myšlienkou vlastného vydavateľstva, kde by mohli vychádzať moje pesničky a kde by sme mohli prezentovať tvorbu umelcov, ktorí sú nám blízki," uviedol Jani. 

"Náš úplne prvý release bude elektronický split album s názvom 10-15mA, ktorý bude obsahovať tri skladby od .irmy., tri od Illla a ďalšie remixy, ktoré spravil kanadský producent Jesse Somfay," dodal. Masteringu platne sa ujal americký gitarista James Plotkin známy spoluprácou s interpretmi ako Tim Hecker, Fennesz alebo Oneohtrix Point Never.

Medzi umelcami pod hlavičkou Soun Records sa objavujú aj zahraničné mená. "Naše vydavateľstvo je malá komunita hudobníkov a producentov, do ktorej patrí už spomínaný Jesse Somfay, Sense z Austrálie alebo Nicolas Bandio z Berlína. Sú to ľudia, s ktorými sme sa ešte naživo nestretli, ale sme priateľmi už dlhšiu dobu."

Illl - Hearts

Okrem vydavateľskej činnosti sa Soun Records zaoberajú aj štúdiovými prácami, mixovaním a masteringom hudby. Vznikol tu aj kritikmi ocenený album Nada od Gwerkovej. "Uvažujeme aj nad vydávaním kníh alebo magazínu, ale momentálne je prvoradá hudobná produkcia," spresnil Jani.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Veroni Mészáros.