"Toto je najlepší čas môjho života, brácho," vyznáva sa momentálne najpopulárnejší slovenský raper v pilotnom singli druhej časti svojho projektu Y. V pondelok totiž fanúšikov prekvapil informáciou o albume Y White, ktorý vyšiel v utorok - len 35 dní po jeho čiernej "dvojičke". Večer potom predstavil mimoriadne pozitívny videosingel Primetime.

Majk Spirit má svoju Morušu a volá sa "Ypsilon". Podobne ako Jana Kirschner, aj on nahral ambiciózny dvojalbumový projekt, ktorý tvoria dva pomyselné protipóly - čierny a biely. V jeho prípade však fanúšikovia nemuseli na druhú polovicu čakať rok, ale len niečo vyše mesiaca. A vlastne väčšina ľudí ju vôbec nečakala, pretože raper na rozdiel od speváčky pri marcovom vydaní albumu Y, ktorý od tohto týždňa dostáva prívlastok Y Black, neprezradil, že sa chystá ďalšia nahrávka. Obal s polovicou písmena Y a iba ľavou časťou tváre však niečo naznačil, rovnako ako neodvratný pocit, že marcový nasledovník prelomového albumu Nový človek (2011) nie je až takým veľkolepým projektom, ako bolo avizované koncom minulého roka.

Nakoniec však tento projekt všetky očakávania prekonal, minimálne svojím rozsahom. Uprostred práve prebiehajúceho turné k "čiernemu" albumu totiž člen H16 vydal v utorok 5. mája druhú tohtoročnú kolekciu Y White. Ako pilotný videosingel z nej ponúkol skladbu Primetime. V nej rapuje o tom, ako si svoj úspech tvrdo a cieľavedome odpracoval mimo dohľadu fanúšikov a médií ("ide o to, čo robíš, keď nikto ťa nevidí") a že vďaka tomu dnes prežíva najlepší čas svojho života (prime time = analógia s mediálnym hlavným vysielacím časom).

Pozitívny text podčiarkuje nielen sugestívny beat s opakujúcim sa vokálnym samplom, klavírom a sláčikmi, ktorý v závere naberie svižné drum&bassové tempo, ale aj slnkom zaliaty videoklip. O ten sa postaral mladý režisér Michal Nemtuda, ktorý ukázal Bratislavu v tom najlepšom svetle - s výhľadmi na mesto z hradu a zábermi z dunajskej hrádze, Starého mesta či Sadu Janka Krála. Raperovi pritom spoločnosť robia tanečníčky zo súboru La Portella (detská sekcia Portellitas), sláčikové kvarteto Spectrum Quartet, fanúšikovia a náhodní okoloidúci, ktorých obdaroval novým dvojalbumom, či bezdomovec, ktorého obliekol do mikiny s Ypsilonom. Aj takto sympaticky sa dá robiť promo.


Spolupráca s Farnou, menej ega aj sľúbené generačné výpovede

Album Y White svojím obalom z oboch strán dopĺňa predchádzajúcu nahrávku, čím vzniká exkluzívna jednotná kolekcia. Aj hudobne ide o navzájom sa dopĺňajúce polovice. "Snažili sme sa ľuďom priniesť dva albumy s menším odstupom a napriek tomu alebo práve vďaka tomu vytvoriť celistvosť projektu Y, do ktorého vložil Majk veľké množstvo energie. Albumy sú odlišné, no dohromady tvoria kompaktný, symbiotický hudobný celok," uviedol raperov manažér Michal Matejovič na pondelkovej tlačovej konferencii, ktorá bola spojená s predstavením jednotlivých skladieb.

Novinka prekvapila aj zaujímavými "nerapovými" spoluprácami - okrem Maxa Šrámeka, ktorý sa podieľal aj na "čiernom" albume, tu spievajú Anita Soul, minuloročný objav Barbara Weiss, no asi najviac nečakaným je hosťovanie česko-poľskej hviezdy Ewy Farnej v skladbe Generácya. Tá je spolu so skladbou Ypsilon ústrednou piesňou celého dvojalbumového projektu, pred ktorého vydaním raper vyjadril ambíciu byť hlasom svojej generácie.

"Čierny album je agresívnejší, temnejší, tvrdší, symbolizuje môj hudobný protest a viac vychádza z môjho ega, mojej individuality a môjho raperského ja. Je to kvalitný newschoolový rapový album, ktorý môže súperiť s akýmkoľvek iným, ktorý vychádza v tomto období. Biely album je moje srdce na tanieri, výpoveď mojej duše, ide viac do hĺbky, prináša menej ega a viac dobrých vibrácií," objasňuje Majk Spirit rozdiely medzi dvoma novými albumami. "Projekt Y je podľa mňa to najlepšie, čo som vytvoril," dodáva.

Y White a Y Black - dvojalbum Majka Spirita Zdroj: artworkY White + Y Black

Na tlačovej konferencii tiež priblížil niektoré zo skladieb: "Úvodná skladba Primetime je energická, pohľad cez rameno do posledných rokov. Presne ju som si predstavoval ako prvú na albume. Skladba Spirit je o duchu, v ktorom keď zotrváte, ste sám sebou. Sú to moje zo skúsenosti vyťažené vedomosti o tom, čo pomáha zlepšovať myseľ a ducha. K tretej piesni Generácya som si prizval Ewu Farnu, chcel som českú speváčku na jeden refrén a Ewu poznám z Hlasu Česko Slovenska, poznám jej tvorbu, je to možno najrádiovejšia pesnička z tohto albumu. Pieseň Raj srdca je moja srdcovka z albumu, inšpirovala ma Komenského kniha Labyrint sveta, raj srdca. Pieseň Ypsilon je o generácii Y, ktorá je sebavedomá, má veľa pozitívnych, ale aj negatívnych vlastností. K skladbe Šampuss som prizval Anitu Soul, k piesni Budúcej zase Barbaru Weiss, pieseň Mama som venoval svojej mame."

Práve pieseň Mama je pritom jedinou, ktorú mali fanúšikovia možnosť počuť aj predtým - predstavil ju vlani počas porotcovania v spomínanej talentovej šou. Aj v tom je rozdiel medzi oboma albumami, pri vydaní Y Black mnohých fanúšikov sklamalo, že popri už známych skladbách priniesol príliš málo noviniek. Teraz sa dočkali trinástich nových trackov, z ktorých rovný tucet sme nikdy predtým nepočuli. Produkčne sa na Y White podieľali Littlebeat, DJ Wich, Marek Šurin, Madskill, Billy Hollywood, Grimaso a Emeres. Oba spomínané albumy vznikli spoločne v štúdiu Littlebeat pod producentským dohľadom Martina Šrámeka a Andreja Hrušku. Majk Spirit novinku predstaví aj naživo na jesennom turné, na ktorom ho bude na rozdiel od aktuálneho turné sprevádzať živá kapela.

Tracklist albumu Y White: 

1. Primetime (feat. Maxo; prod. Littlebeat)
2. Spirit (prod. DJ Wich)
3. Generácya (feat. Ewa Farna; prod. Marek Šurin) 
4. Raj srdca (prod. Madskill)
5. Ypsilon (feat. Maxo; prod. Littlebeat)
6. Šampuss (feat. Anita Soul; prod. Billy Hollywood) 
7. Masky (prod. Grimaso)
8. Budúcej (feat. Barbara Weiss; prod. Littlebeat) 
9. Zlato (feat. Maxo; prod. Littlebeat)
10. Zamotaný (prod. Marek Šurin)
11. Mama (Original version) (feat. Maxo; prod. Littlebeat) 
12. Skúsme to v mieri (prod. Emeres)
13. Svetlá (feat. Maxo; prod. Emeres)

Text: Patrik Marflák, TASR, SITA, Soul for Show
Foto: Youtube - Michal Nemtuda / artwork

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit