Od zverejnenia informácie, že festival Wilsonic sa tento rok opäť uskutoční, organizátori postupne odhaľujú lineup. Za posledný týždeň v ňom pribudli mená ako Princess Chelsea, DZA, Mujuice, Ikonika, Redinho či Henrik Schwarz. Chýbať nebude ani prehliadka lokálnej elektronickej scény, ktorá je neodmysliteľným korením festivalu.

10. ročník festivalu, ktorý sa dá vďaka unikátnemu miestu konania veľmi výstižne označiť ako "urbánna garden párty s klubovou atmosférou", sa uskutoční 15. a 16. júna v Design Factory Garden v Bratislave. K už potvrdeným účinkujúcim - Trouble Over Tokyo, Elektro Guzzi a The Suicide of Western Culture - pribudlo v ostatných dňoch 24 ďalších mien. Známa je tak približne polovica programu.

Vonku sú už aj podarené teasingové spoty. V oboch znie hymnický klubový track Growls Garden od Chrisa Clarka známeho jednoducho pod menom Clark. Špekulácie o účasti hviezdy kultového labelu Warp na Wilsonicu 2012 sú na mieste, zatiaľ však nebol oficiálne potvrdený.

Wilsonic 2012 - I Will Find You In The Garden (teaser)

Návrat všestranného hudobného vizionára

Lahôdkou v programe bude nepochybne Henrik Schwarz. Jeden z najžiadanejších houseových producentov súčasnosti dá šancu na repete všetkým, ktorí zmeškali jeho nezabudnuteľný set na ostatnom ročníku festivalu v roku 2009.

Nemecký hudobník sa vo svojich aktivitách nikdy príliš neobmedzoval. Aj vďaka tomu dnes patrí medzi najvšestrannejšie postavy na medzinárodnej scéne. Už keď začínal ako DJ v lokálnych kluboch, hrával všetko od rapu cez soul, jazz až po techno v detroitskom strihu. Po vyštudovaní grafického dizajnu, sa presťahoval do Berlína a zvyšok je históriou. Vrhol sa do hudobnej produkcie, založil label Sunday Music a vyprodukoval niekoľko klubových hitov, ktorým sa dostalo bohatej pozornosti od ľudí ako Gilles Peterson. Bol pozvaný namixovať svoj diel do kultovej série DJ Kicks na značke !K7 a postupne sa jeho live act stal jedným z najžiadanejších na svete.

Jeho spoločný album so svetoznámym jazzovým virtuózom Bugge Wesseltoftom prepojil svety jazzu, soulu a techna, a preniesol jeho hudbu z undergroundových klubov až do londýnskej Royal Festival Hall. Navyše sa venuje aj vyvíjaniu vlastného hudobného softwaru. Pod záštitou firmy Ableton v roku 2010 vypustil na svet softwarový plugin "Schwarzonator", ktorý elektronickým hudobníkom pomáha v štúdiu i počas živej performance vytvárať komplexné harmonické štruktúry.

Coldcut - Walk a Mile In My Shoes (Henrik Schwarz dub)

Indie z Nového Zélandu aj mladá ruská scéna

Na Wilsonicu sa predstaví aj svojská pesničkárka Princess Chelsea, ktorá je čerstvým objavom novozélandskej nezávislej scény. Podľa organizátorov Wilsonicu tvorí "zdanlivo neškodný orchestrálno-elektronický pop plný chytľavých, no nevtieravých popevkov". Do jemných melódií, ktoré by zvládli aj poslucháči rovnomenného rádia, však vnáša veľmi priame a často trpké až sarkastické texty zo života mladej ženy v meste. To všetko úprimne, hravo a so zdravou dávkou sebairónie a nenútenej roztomilosti.

Princess Chelsea - The Cigarette Duet 

Z úplne iného súdka je hudba ruského producenta menom DZA. Jeho beaty sú posekané nadrobno a zdanlivo chaotické, no zároveň prudko tanečné a s jasným odkazom 8-bitovej nostalgie. Fanúšikovia Hudsona Mohawkea či bratislavskej klubovky MOOV sa majú na čo tešiť. Jeho krajan Mujuice zase prinesie na Wilsonic krehký IDM-pop aj zasnený minimal house, ktorému sa začal venovať po tom, ako ho omrzelo mlátiť do strún v hardcore punkových kapelách.

Kate Bush - Army Dreamers (DZA remix)

Hyperdub a Numbers - prestížne labely na Wilsonicu

Na festivale nebudú chýbať ani zástupcovia vydavateľstiev, ktoré patria medzi najvýraznejších súčasných priekopníkov elektronickej tanečnej hudby. Sara Abdel-Hamid a.k.a. Ikonika svojím albumom Contact, Love, Want, Have (2010) vydaným na londýnskom labeli Hyperdub a nasledujúcimi EP-čkami a remixami na rôznych značkách od Planet Mu cez Night Slugs až po Warp servíruje jednu smrteľnú ranu za druhou všetkým, ktorí by jej tvorbu chceli škatulkovať.

Jej štýl je totiž ovplyvnený čímkoľvek od jej punkerskej minulosti, cez soundtracky old-schoolových videohier a Madonnu až po americký hip-hop a samozrejme dubstep, v rámci ktorého si na scéne stihla urobiť meno predtým, než jej v ňom začalo byť pritesno. Jej tracky sú plné monumentálnych syntetizátorových plôch, 8-bitových pípačiek, uháňajúcich rytmov a steny otriasajúcich sub-basov.

Ikonika - Video Delays

Redinho
vykopol dvere do sveta svojimi EPčkami na značke Numbers, na ktorých ukázal svoj všestranný zmysel pre groove, gradáciu a atmosféru ale aj zmysel pre humor a jedinečný zmysel pre dávkovanie "akurátneho množstva cheesu". Je to navyše rodený showman s jedným z najpoctivejšie vystavaných live-actov na scéne, počas ktorého mashupuje cudzie tracky s tými svojimi, improvizuje, bubnuje, loopuje a spieva - a to všetko pekne s vypnutou kvantizáciou.

Kto-je-kto na domácej scéne

"Wilsonic nikdy nechcel byť len akýmsi "ufom plným zahraničných hviezd", ktoré na dve noci pristane v Bratislave a keď odletí, všetci si majú myslieť, aké to bolo cool," uvádzajú organizátori festivalu.

"Bez kreatívneho potenciálu, ktorý predstavuje slovenská a česká komunita elektronických hudobníkov, zoskupených pod rôznymi vydavateľstvami a značkami, by bol festival zvukovo chudobnejší. Chceme pomôcť tejto komunite rásť, aj preto jej venujeme celé jedno pódium. Nemáme pochýb, že sa kvalitou zahraničným hosťom minimálne vyrovná."

Na festivale tak dostanú priestor matadori internetového labelu Gergaz Jimmy Pé a GLGN, trnavské dvojkombo Foolk a Karaoke Tundra, značky Exitab (Isobutane, Stroon, Teapot, Herzog Herzog, Dead Janitor) a Leporelo (Milos, Damolh33) alebo diapazón výrazných solitérov a beatmakerov zo slovenských i českých luhov a hájov (Stratasoul, Side 9000, Abnormal, Dryman, Floex a ďalší).

Po dvojročnej pauze, počas ktorej elektronická scéna u nás rozhodne neupadala - práve naopak, neustále rastie, ba priam prekvitá - sa bude Wilsonic dať čítať aj ako zoznam toho kto-je-kto na lokálnej slovensko-českej scéne.

Floex feat. Musetta - Nel Blu (live - Palác Akropolis, Praha, 2012)

Zdroj: Wilsonic.sk, pm
Foto: Wilsonic.sk

Súvisiaci interpreti: Princess Chelsea