A to nielen v ich najnovšom songu, ktorý je mimochodom naozaj skvelý. Okrem toho pre vás máme aj novinky od Lamb of God, Cradle of Filth, či Cattle Decapitation.

Magnet týždňa

Keď Max Cavalera odišiel zo Sepultury a založil Soulfly, chvíľu som si musel zvykať na ten nu-metalový nádych, ktorý prvé albumy mali. Textom tiež chýbal nápad a nadhľad. Novinka We Sold Our Souls To Metal je však úplne fantastická. Jednoduchý text sa netvári príliš vážne, skladba má dobrú dynamiku, thrashový groove, aj pokojné a atmosferické premostenie. Na koncerty úplne ideálne kombo. (pm)


Šrot týždňa

Aj keď Spotify už má viacero konkurentov – či už Deezer alebo aj nový Apple Music – je stále najznámejší a tým pádom je aj najčastejšie terčom útokov (nielen) od hudobníkov. Minulý týždeň si do nich s chuťou kopol Greg MacKintoshParadise Lost, ktorý povedal, že by bol radšej, keby si ich hudbu fanúšikovia radšej sťahovali zadarmo, ako cez Sporify. Podobný názor na Spotify má aj Phil CollenDef Leppard, ktorý sa v rozhovore pre CTNow vyjadril, že táto služba je pre hudobníkov rovnako zlá, ako bol kedysi Napster. (pm)

Novinky

Koncertné leto stále pokračuje. Po minulotýždňovom Topfeste sú pripravené ďalšie lahôdky. Konkrétne už 13. júla vystúpia v Randale industriálni Kalifornčania Fear Factory. Zrejme zahrajú aj niečo z pripravovanej dosky Genexus. Predskokanmi sú Česi Endless. (pm)


Tohto roku nás ešte čaká pár veľmi zaujímavých noviniek. Veľmi veľa očakávame od albumu The Book of Souls kapely Iron Maiden. Basák Steve Harris o ňom porozprával pre magazín Classic Rock. Podľa jeho slov bude album obsahovať aj 18-minútovú (!) skladbu Empire of the Clouds a vraj je to niečo úplne iné, ako sme od týchto legiend zvyknutí. (pm)

Trio Portnoy, Sheehan, Kotzen známe pod menom The Winery Dogs dokončuje druhý album. Vyjsť by mal na jeseň tohto roka. Pre Metal Wani informáciu potvrdil sám Mike Portnoy. (pm)


Ritchie Blackmore (bývalý gitarista Deep Purple a Rainbow) uvažuje, že by sa opäť vrátil k rocku. Vyhlásil to v rozhovore pre francúzske noviny Le Parisien. Malo by ísť o jednorazový projekt, ktorý by hral songy od kapiel, v ktorých Blackmore hral. Kto ďalší bude v kapele a kedy sa tieto koncerty uskutočnia zatiaľ nevieme. Pre úplnosť dodáme, že so svojím folk-rockovým projektom Blackmore's Night sa gitarista už o pár dní - 14. júla - predstaví v Českom Krumlove. (pm)

Lamb of God zverejnili video k skladbe Overlord z nového albumu VII: Sturm und Drang. Je to vôbec prvá zverejnená skladba, v ktorej Randy Blythe spieva čistým vokálom. Na prvé počutie celkom zaujímavá vec, ktorá mi vzdialene pripomína Alice in Chains. Čo vy na to? (pm)


Black metal prežíva pekelné letné horúčavy plný albumových očakávaní. Už o malú chvíľku, 10. júla, vydá stálica Cradle Of Filth svoj nový album Hammer of the Witches. Ťarchaví albumom sú aj God Seed. Posledná informácia od nich je z mája, keď nahrávali bicie pre deväť nových skladieb v štúdiu Ghost Ward. Talianski ritualisti Darkend hlásia album The Canticle Of Shadows na 13. augusta. Rovnako tak chcú prekvapiť austrálski Advent Sorrow s novinkou As All Light Leaves Her. Zatiaľ čo Cradle a Darkend by mali podľa ukážok držať svoj doterajší štýl, s Austrálčanmi je to na vážkach: po fantastickom EPčku Before the Dimming Light z roku 2012 sa pred rokom pripomenuli singlom Like a Moth to the Flame, kde vokalista načrel do deathových hĺbok. Na zverejnenej skladbe z nového albumu znie skôr opäť po starom, no hudobne šla kapela zas do jednoduchých depresívnych melódií, podľa mňa tak trochu bez nápadu. Ale dúfajme, že ide len o jednu skladbu. (ip)


No a toť pred necelým mesiacom letné albumobranie spustil TRVE KVLT BAND Gorgoroth. Sranda je, že s coverom sa trafil presne do spomínaných talianskych Darkend z roku 2012 (Grand Guignol Book I). Hudobne je to oveľa lepší zvuk, staro-nové nápady zahrané precízne, trochu priveľa sekaných zastavovačiek v rámci skladieb a sem-tam samovykrádanie. A jedno veľké prekvapenie: prvýkrát od svojho vzniku Gorgoroth nemá pečať vrieskajúceho vokalistu. Aterigner tvorí hlas v ústnej dutine, nie v hrdle, je skôr mierne deathový, bručavý, majestátny. Mne osobne sa na to ťažko-preťažko zvyká, ale inak uznávam, že album Instinctus Bestialis je dobrý. Nie výborný, ale určite to nie je sklamanie. Ako highlighty by som vyzdvihol skladby Radix Malorum (úvodná), tretia Ad Omnipotens Aeterne Diabolus, či Rage. V skladbe Burn In His Light zas zaznie skvelé gitarové sólo, len nosný nápad v skladbe sa mi zdá použitý už azda aj v desiatke skladieb od 80-tych rokov 20. storočia. (ip)


Rád by som spomenul aj ďalších Nórov Keep Of Kalessin, ktorí si kedysi vyslúžili posmešky za snahu dostať blackmetal do súťaže Eurovízia (v národnom kole skončili vtedy druhí!!!). Ich tohtoročný album Epistemology je silne epický, hymnický, no to, čo ponúkam z Youtube nižšie, je to, čo som na tomto albume objavil za skvosty po tom, ako som po štyroch mesiacoch sústavného kochania sa ďalším tohtoročným albumom This Is No Fairytale od Carach Angren (fakt mi tak fantasticky chutí) vymenil disky v mojom prehrávači. Keep Of Kalessin majú za batériou bicích maniaka menom Wyl (Vegard Larsen) a skladby z albumu číslo 6, 9 a 10 (posledné dve sú len ako bonusy na digipacku!) sú cecky-pecky peckovaté, nenormálne, geniálne a vždy nabudia do žitia. Aha (nastavte si príznačne čas 33:33). (ip)


Nóri Leprous majú nové lyric video. Neviem, ako vy, ale ja som sa pri songu Slave celkom nudil. Ale zas nemusí byť všetko taký nárez, ako ďalšie tri novinky, však? (pm)


Thrashové Brazílčanky Nervosa vypustili skladbu Into Moshpit, ktorou vás chcú dostať do mošpitu, lebo mošpity sú super. A tipujem, že na ich koncertoch fanúšikovia veľmi otáľať nebudú. (pm)


Začiatkom augusta vydajú Cattle Decapitation svoj nový album The Anthropocene Extinction. Z neho pochádza aj druhá zverejnená skladba. Mammals in Babylon dokazuje, že kapela je na svojom vrchole a ak si ho nevypočujete, spravíte obrovskú chybu. A je jedno, či počúvate death, grind, black alebo doom. Cattle Decap dali do jedného songu všetko. Počúvajte na stránkach Metal Injection. (pm)

Napalm Death sa nikdy nebáli vyjadriť názor, či podporiť niečo, čo sa im zdá dôležité. Aktuálne chcú cez exkluzívnu skladbu nahratú počas príprav albumu Apex Predator - Easy Meat podporiť ľudí, ktorých postihlo zemetrasenie v Nepále. Earthwire si môžete kúpiť na stránkach kapely. (pm)

Haluz týždňa

Po dlhšom čase tu máme ďalšiu haluz – a čakanie sa veru vyplatilo. Andy Rehfeldt pripravil skvelý deathmetalový cover duetu You’re the One that I Want z muzikálu Pomáda. Úplná zverina! (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Igor Paško (ip)
Foto: soulfly.com

Súvisiaci interpreti: Lamb of God, Soulfly