Vo veku 91 rokov zomrel v Ríme taliansky hudobný skladateľ Ennio Morricone. Informovala o tom dnes ráno agentúra APA s odvolaním sa na Morriconeho príbuzných.

Svetoznámy skladateľ zomrel v noci na pondelok na klinike v Ríme na následky minulotýždňového pádu, pri ktorom utrpel zlomeninu stehennej kosti, uvádza talianská národná tlačová agentúra ANSA.

Ennio Morricone sa narodil 10. novembra 1928 v Ríme v rodine hudobníka Maria Morriconeho, ktorý bol jeho prvým učiteľom. Neskôr vyštudoval na jednej z najstarších hudobných inštitúcií na svete - rímskej Národnej akadémii sv. Cecílie. Špecializoval sa na hru na trúbku u Umberta Semproniho a kompozíciu u Goffreda Petrassiho. Krátko po vojne začal komponovať a aranžovať hudbu pre rozhlasové hry či divadlo. Istý čas pracoval aj pre taliansky rozhlas a televíziu RAI. Svoje prvé koncertné diela napísal v 50. rokoch 20. storočia.

Kariéru filmového skladateľa začal v roku 1961, keď skomponoval hudbu k filmu Il Federale v réžii Luciana Salceho. Svetoznámym sa stal o pár rokov neskôr vďaka hudbe, ktorá zaznela vo filme Sergia Leoneho Za hrsť dolárov (Per un pugno di dollari, 1964). Preslávili ho aj ďalšie úspešné "spaghetti westerny" Dobrý, zlý a škaredý (Il Buono, il brutto, il cattivo, 1966) a Vtedy na Západe (C'era una volta il West, 1968).

"Keď Leone nakrúcal slávnu scénu v snímke Vtedy na Západe z vlakovej stanice, počúval moju hudbu. Synchronizoval celú scénu podľa hudby, ktorá na pľaci znela," prezradil v jednom z rozhovorov Morricone. Verejnoprávna RTVS si ho pripomenie dnes o 20:30 na Jednotke práve filmom Vtedy na Západe a o 23:30 na Dvojke v relácii Anjeli strážni Ennia Morriconeho. 


Vďaka inovatívnym skladbám a širokému spektru hudobných štýlov patril Morricone celé desaťročia medzi najvyhľadávanejších skladateľov filmovej hudby. Od roku 1946 zložil vyše 600 hudobných kompozícií k filmom a televíznym projektom. Okrem Sergia Leoneho spolupracoval aj s ďalšími svetovými režisérmi, ako napríklad Gillo Pontecorvo, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Giuliano Montaldo, Brian De Palma, Roman Polanski či Pedro Almodóvar a jeho hudba znie vo filmoch ako Sacco e Vanzetti (1971), Misia (The Mission, 1986), Nedotknuteľní (The Untouchables, 1987), Kino Raj (Nuovo cinema Paradiso, 1988) či Malena (2000).

V roku 2007 dostal Oscara za celoživotné dielo a v roku 2016 mu najprestížnejšie filmové ocenenie udelili v kategórii Najlepšia hudba k filmu Osem hrozných (The Hateful Eight, 2015) režiséra Quentina Tarantina. Získal tiež niekoľko cien Grammy a Zlatých glóbusov a Cenu talianskej hudobnej kritiky hudbu k filmu Il Prato (Lúka, 1979).

Napriek vysokému veku bol na sklonku kariéry veľmi aktívny a ako dirigent so svojou hudbou pravidelne vypredával veľké haly po celom svete. V rokoch 2015 a 2016 sa predstavil aj na Zimnom štadióne O. Nepelu v Bratislave - prvýkrát v rámci turné My Life in Music (2015), na ktoré pre veľký úspech nadviazal sériou koncertov 60 Years of Music (2016-2019). Poslednou časťou tohto turné, ktorej súčasťou bola minulý rok aj Praha, Krakov či Budapešť, zároveň oslávil svoje 90. narodeniny.

Na väčšine koncertov oboch spomínaných turné ho sprevádzal Český národný symfonický orchester (ČNSO), druhým telesom, s ktorým v posledných rokoch zvykol vystupovať, bol taliansky súbor Orchestra Roma Sinfonietta. Práve tento orchester dirigoval na svojom úplne poslednom koncerte 11. januára 2020 v Ríme.

Ennio Morricone bol ženatý a zanechal po sebe štyri deti. Jeho syn Andrea Morricone je takisto skladateľ a tvorca filmovej hudby.

Prečítajte si naše reportáže z maestrových koncertov:

Hudobný génius v Bratislave: Morricone nás previedol svojím životom v hudbe (2015)

Sviatok filmovej hudby v Bratislave: Ennio Morricone oslávil 60 rokov na scéne (2016)

V tesnej blízkosti majstra: Slovák Zdenko Hanout tri dni fotil Ennia Morriconeho

Ennio Morricone v Bratislave, 19.1.2016 Zdroj: Zdenko Hanout

Zdroj: TASR + Hudba.sk
Foto: Zdenko Hanout

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone