Šesť rokov po svojom rozpade sa kapela vydáva na veľkolepé turné v pôvodnej zostave z dôb svojej najväčšej slávy. V Čechách a na Slovensku sa tak predstaví spevák Michael Kocáb, gitarista Michael Pavlíček, basgitarista Vilém Čok a dvaja bubeníci Klaudius Kryšpín a Jiří Hrubeš.

V novembri odohrá Pražský výběr päť mimoriadnych koncertov v športových halách v Prahe, Ostrave, Bratislave, Brne a Pardubiciach. V repertoári nebudú chýbať hity z kultového albumu Straka v hrsti a druhej dosky Výběr, ani originálne kostýmy, ktoré neodmysliteľne patria k imidžu kapely.

Udobrili sa na Havlovom pohrebe

"Bola to taká zvláštna súhra okolnosti. S Michaelom Kocábom sme si vlastne prvýkrát po šiestich rokoch podali ruku na pohrebe Václava Havla, a potom v tieni tejto tragickej udalosti došlo k uvoľnenej atmosfére a symbolickému zboreniu steny. Potom prišla ponuka na koncertné turné a my sme začali túto reinkarnáciu seriózne zvažovať. Nakoniec sme našli spoločnú reč a urobili sme hrubú čiaru za tou nešťastnou epizódou Pražského výběru. Jeden z dôvodov je pre mňa aj očistenie mena Pražský výběr v očiach fanúšikov, aby sa skončila éra rozhádanej kapely a vrátil sa jej starý lesk," zrekapituloval Michal Pavlíček okolnosti obnovenia Pražského výběru.

Dôvodom nezhôd a rozpadu kapely bolo v roku 2006 rozhodnutie Michaela Kocába pokračovať sám s iným gitaristom a novou skupinou, ktorú vtedy pomenoval Pražský výběr II. Tak ako aj mnoho fanúšikov, ani jej členovia neverili, že sa originálna kapela ešte niekedy dá dokopy.

"Vždy som hovoril, že Michael Kocáb má na rozpade najväčšiu vinu, preto by mal prísť s podanou rukou ako prvý on. Keď sa tak tento rok v januári stalo, uvedomil som si, koľko som toho s kapelou prežil, čo sme dokázali a čo ešte dokázať môžeme," vyjadril sa v tejto súvislosti Vilém Čok.

Hrubešov návrat po 27 rokoch

Po dlhých rokoch sa do kapely vracia aj bubeník Jiří Hrubeš, ktorý s ňou nahral jej najúspešnejší album Straka v hrsti a v roku 1985 emigroval. "Pre chalanov je to asi trochu iné, ale ja som nehral s Výběrom dosť dlho. Myslím si, že to bude naviazanie na skutočného "Ducha Pražského Výběru" so všetkým, čo k tomu patrí, ako to bolo, malo byť a ako to bude," podotkol Hrubeš, ktorého v kapele nahradil Klaudius Kryšpín.

Ani ten však nebude pri comebacku chýbať. "Myslím si, že niektoré chvíle v živote každého z nás môžu zásadne zmeniť všetko. V našom prípade k lepšiemu, pretože sme si k sebe opäť našli cestu. Máme chuť hrať pokope a to je skvelá vec. Za seba môžem povedať, že sme spoločne za tých 30 rokov zažili veľa a väčšinou toho dobrého," uzatvára Klaudius Kryšpín.

Termíny koncertov:

09. 11. - Praha, TIPSPORT ARENA
13. 11. - Ostrava, hala SAREZA
17. 11. - Bratislava, AEGON aréna NTC
21. 11. - Brno, KAJOT ARENA
24. 11. - Pardubice, ČEZ ARÉNA

Vstupenky na turné Pražský výběr 2012 sú v predaji v sieti Ticketportal, Ticket Art a Bontonland od 390 do 590 Kč.

Pražský výběr - Zubatá (Live)

Redakciu Hudba.sk informovala a foto poskytla Naďa Machková z 2Media.

Súvisiaci interpreti: Pražský výběr