Keď Azealia Banks pred rokom zverejnila videoklip k debutovému singlu 212, svetové médiá okamžite spoznali novú hviezdu ženského rapu. Tanečná skladba so skvelým "nonsensovým" textom sa dostala do Top 10 viacerých koncoročných rebríčkov. S novými singlami svoj originálny zvuk posúva ešte ďalej. Prostredníctvom sveta módy ho navyše úspešne posúva aj k ľuďom.

Rok 2012 pre Azealiu vyzerá veľmi sľubne. Už koncom minulého roka ju medzi najväčšie objavy súčasnej hudobnej scény zaradili magazíny NME a Pitchfork, čerešničkou na torte bola nominácia v ankete BBC Sound of 2012, v ktorej napokon skončila tretia za Michaelom Kiwanukom a Frankom Oceanom.

Tento rok už stihla hosťovať v singli Shady Love od Scissor Sisters a vydať EP s názvom 1991. Jej debutový album Broke With Expensive Taste mal uzrieť svetlo sveta už tento mesiac, no nakoniec sa jeho vydanie posunulo na február 2013. Má čas - ponuky sa jej hrnú aj bez albumu. Najnovšie potvrdila, že píše skladbu pre Lady Gaga, ktorá by sa mohla objaviť na jej pripravovanej štúdiovke ARTPOP.

Azealia Banks - Liquorice

Neporovnávať s Nicki Minaj!

Už po úspechu singla 212 mnohí začali Azealiu prirovnávať ku komerčne najúspešnejšej raperke súčasnosti - Nicki Minaj. Porovnávanie tu však nie je veľmi na mieste. Minaj robí hudbu, s ktorou neriskuje. Neurčuje nový trend v mainstreamovej urban music, ale nasleduje ten, ktorý momentálne funguje. Na to využíva najvychytenejších producentov, ktorí vedia robiť hity na objednávku amerického trhu.

Naproti tomu Azealia Banks prináša do USA zvuk, ktorý v súčasnosti hýbe klubovou scénou najmä v Británii a v Európe. Pomáhajú jej pri tom najzaujímavejšie mená undergroundovej tanečnej scény ako Machinedrum, Lone, Ikonika, Araabmuzik, Drums of Death či Hudson Mohawke. Na svojom Soundcloude vydáva jeden track za druhým a momentálne asi nikto netuší, ako bude znieť jej očakávaný debut.

Spomínané EP 1991, ktoré vyšlo v máji, však naznačilo, že Azealia má všetky svoje kroky dobre premyslené. Spolu s hitom 212 nahrávka ponúka tri novinky - Liquorice, Van Vogue a titulnú 1991. Tá svojou atmosférou pripomína úspešné rapovo-tanečné projekty z 90-tych rokov a ani ostatné piesne nemajú od "90's dancefloorového feelingu" ďaleko. Napriek tomu celá EPčka ovplyvnená post-dubstepom či uk funky znie sviežo a súčasne.

Ku všetkým štyrom skladbám natočila videoklipy, tie sú však samostatnou "kapitolou"...

Azealia Banks - 1991

Rapujúca modelka?

Už v spomínanom klipe 212 sa vtedy dvadsaťročná Newyorčanka predstavila ako drzé dievčisko, ktoré má napriek nevinne vyzerajúcim zapletaným copíkom a svetríku s Mickey Mouseom neuveriteľný sexepíl. Jej tvár totiž zdobia ústa, ktoré nie sú len nástrojom, s ktorým schová do vrecka väčšinu raperiek. Sú aj vizuálnym magnetom, čo tvorca čiernobieleho klipu Vincent Tsang veľmi dobre odhadol. Zábery na žiarivý biely úsmev a prirodzené plné pery, o akých môže Lana Del Rey len tajne snívať, dostali v klipe pomerne veľký priestor a okrem fanúšikov si Azealia získala aj množstvo tajných ctiteľov.

S novými videami v tomto trende pokračuje. Zvodné zábery na dokonalú tvár modelky umocňujú rúže rôznych odtieňov, po ktorých na konci videa čakáte logo kozmetickej firmy. Nedočkáte sa (zatiaľ), no práve vďaka svojim "ústam zo zlata" talentovaná hudobníčka pre úspech na pop scéne nemusí robiť hudobné kompromisy. Z undergroundu môže do mainstreamu preraziť ako "rapujúca modelka", ktorú si ľudia zamilujú práve pre jej výzor a dajú tak šancu hudbe, ktorú by inak považovali za príliš... novú.

Azealia vie, že nestačí mať jedinečný štýl a dostať svoju hudbu na Youtube a iTunes. Treba sa vedieť i predať a presne to 21-ročné drzé dievčisko z Harlemu aj robí. Od začiatku roka sa jej fotky objavili na titulných stránkach viacerých, nielen hudobných časopisov. Okrem magazínov VIBE a SPIN sa dostala aj na titulku francúzskeho módneho magazínu Jalouse a britského lifestylového časopisu Dazed & Confused.

V spojení hudby s módou ide ešte ďalej. Jej track Van Vogue, v ktorom mala hosťovať aj Lil Kim, je súčasťou kampane T mladého návrhára Alexandra Wanga. Prekvapením tak nie je ani to, že firma MAC Cosmetics pred pár dňami uviedla na trh bordový rúž, ktorý má Azealia v niektorých záberoch klipu 1991. Nesie názov Yung Rapunxel, čo je jej prezývka na Twitteri. Jedna vec je robiť hudbu a druhá dostať ju k ľuďom. Azealia Banks robí oboje veľmi dobre.

Páči sa vám Azealia Banks? Napíšte svoj názor v diskusii.

Azealia Banks - Van Vogue

Autor: Patrik Marflák
Foto: Facebook.com/azealiabanksmusic

Súvisiaci interpreti: Azealia Banks