Punkové výkriky vystriedala sústredenosť a nečakané priateľstvá. Novú nahrávku rockovo alternatívneho Budoáru staré dámy miestami oholil na kosť, mäso nasekal, nasamploval a späť naimplantoval producent Tomáš Vtípil. V piatok 4. septembra vydalo Indies Scope ich šiesty oficiálny album s názvom Kostřičky.

Kapela Budoár staré dámy sa narodila v roku 1998 a svojím osobitým prejavom sa okamžite zaradila do rodiny "divných" kapiel z Brna. Za 22 rokov existencie prestriedala mnoho prístupov. Kostřičky sú šiesta, koncepčne ucelená doska, ktorá má tvar a tvár. Výhradným autorom textov je básnik Lubor Kasal. Doska je plná silných obrazotvorných textov vybraných z jeho vydaných zbierok a postmoderne variovaných, či napísaných priamo pre Budoár. Tých sa speváčka, autorka hudby, gitaristka a zakladateľka kapely Marta Kovářová zhostila tak prirodzene, že si možno ani poslucháč nevšimne, že nespieva svoje vlastné: "Keď mi môj muž ukázal Kasalovu zbierku, hovorila som si: takto by som to napísala ja, ale lepšie ako ja. A tak sme sa s Ľuborom stretli, a od tej doby si vymieňali melódie a texty a názory na ne."

Kostřičkám dominuje aj osobitá postprodukcia z rúk experimentálneho hudobníka Tomáša Vtípila. "Ten s rozhodnosťou mäsiara miestami oholil nahrávku na kosť, mäso nasekal, nasamploval a späť naimplantoval," hovorí Marta a prezrádza, prečo sa rozhodli prizvať práve Tomáša: "Tomášovu hudbu som žrala už od puberty. Cítila som, že by nahrávke prospelo, aby s ňou ďalej odvážne zachádzal niekto zvonka a nebál sa prejaviť." Tomáš Vtípil naviac svojou krídlovkou rozvinul trumpety hosťujúceho Pepy Hřebena a fagot Broňka Šmida tak, že dychy nakoniec sprevádzajú celý album. Vítanými hosťami sú hlasy speváčok Prune a Vladivojny La Chii a zvuk klavíra.

Telesnosť je na doske všadeprítomná téma. Ožíva neživé. Aj naopak. Na obale platne vzniknutej v spolupráci s grafikom Františkom Eliášom kapela zápasí s kostrou a kožou párty-stanu. Nie a nie stan (podobne ako svoje skladby) zostaviť tak, ako sa podľa manuálu očakáva.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štepánek z vydavateľstva Indies Scope.