V apríli 2016 otvoril hit Unikát dvere do novej éry speváckej kariéry Márie Čírovej. Pieseň sa zároveň stala neprehliadnuteľnou prvou lastovičkou jej avizovaného štvrtého štúdiového albumu. Na pripravovanú novú štúdiovku sa fanúšikovia tešili ešte presne rok a pol. Dnes sa ich čakanie skončilo.

Pod minimalistickým názvom #2017 sa skrýva komplexný hudobný počin, pozostávajúci z nového štúdiového albumu a akustického koncertného turné, na ktorom hudobníčka nové piesne predstaví naživo. V súvislosti s novou platňou Mária Čírová hovorí o osobnostno-umeleckom životnom zlome, ktorý výrazne poznačil tvorivý proces vzniku nových piesní na albume. Uviedla to aj dnes dopoludnia na stretnutí s médiami, kde album predstavila spoločne so svojím tímom.

"Nechcem, aby to znelo ako klišé, ale cítim sa slobodnejšia a chcem tento pocit preniesť na všetkých, ktorí vnímajú hudbu srdcom," vysvetľuje. Aký je teda odkaz albumu pre fanúšikov, ktorí si ho vypočujú? "Posolstvo skladby Unikát je akoby posolstvom celého albumu - buďme sami sebou, buďme unikátni a tým pádom krásni a obohacujúci pre všetkých okolo," dodáva.

Vďaka hlasovému pedagógovi k prirodzenejšiemu prejavu

Pieseň Unikát sa spája aj so speváčkiným hlasovým prerodom, za ktorým stáli hodiny spevu u renomovaného pražského hlasového pedagóga. Ten od základov zmenil jej techniku, vďaka čomu v jednom z najúspešnejších slovenských singlov posledných dvoch rokov môžeme počuť "novú Máriu Čírovú" s naturálnym hlasovým prejavom.

"Tento hlas som mala v sebe odjakživa. Bolo to len o rozhodnutí začať ho zase používať," vysvetľuje. Ako prezrádza jej manžel, manažér a producent albumu Marián Kachút (Creative Music House), je to počuť aj v ostatných nových piesňach: "Ten naturálnejší prejav Márii už ostal a myslím, že je cítiť vo všetkých skladbách. Aj v tých dynamickejších aj v tých intímnejších."


Nahrávka, na ktorej fanúšikovia nájdu jedenásť piesní, prichádza necelé dva roky po speváčkinom Vianočnom albume (2015) a šesť rokov po predchádzajúcej štúdiovke Na dosah (2011). Všetky skladby na albume sú v slovenčine, sedem z nich je celkom nových a štyri single už boli zverejnené, no doteraz nevyšli na žiadnom Máriinom albume (Chýbaš, Kto vie, Vloupám se, Unikát). 

"Okrem mňa sa autorsky na albume podieľali aj iní autori a producenti. Ale vždy som si dala záležať, aby sme sa úplne zhodli na atmosfére, ktorá vyžaruje či už z textu alebo hudby. Nie je ani jediný moment na tomto albume, za ktorý by som sa nepostavila," hovorí speváčka, ktorej inšpiráciou a predlohou sa stali nezabudnuteľné životné okamihy ale i náročné skúšky, ktorými si v poslednom období musela prejsť. "Album je síce inšpirovaný mojimi emóciami, životom a zážitkami, ale veľmi by som si priala, aby sa v ňom našiel každý, kto ho bude počúvať. Dúfam, že si moje pesničky ľudí nájdu v tej správnej chvíli - aby im odovzdali to, čo potrebujú počuť," dodáva Mária.

V závere tohto roka plánuje predstaviť videoklip k jednej zo skladieb albumu. Ktorá to bude, si zatiaľ necháva ako prekvapenie.


Turné v sprievode sláčikového kvarteta

Ihneď po vydaní albumu Mária vyrazí na jesenné akustické turné. Odštartuje ho už 8. októbra vo Zvolene a ukončí presne o mesiac neskôr, 8. novembra, v Liptovskom Mikuláši. Nový koncertný program bude zameraný na uvedenie nového albumu do života, takže súčasťou každého koncertu bude aj symbolický slávnostný krst. Speváčku bude vo všetkých mestách turné sprevádzať sláčikové kvarteto, ktoré dodá večeru príjemnú komornú atmosféru.

Termíny akustického turné Mária Čírová #2017:

8. 10. - Zvolen, Dom kultúry
15. 10. - Žilina, Hotel Holiday Inn
24. 10. - Bratislava, Ateliér Babylon
25. 10. - Piešťany, Dom umenia
8. 11. - Liptovský Mikuláš, Dom kultúry

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Zoznam skladieb na albume #2017:

1. Niekoľko rokov
2. Unikát
3. Dokonalý svet
4. Vloupám se
5. Iba tebe (M.K.)
6. Heroes
7. Kto vie
8. Chýbaš
9. Precitám
10. Nikdy nezanikne...
11. Osudová láska

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke speváčky www.mariacirova.sk, na Facebooku a na Instagrame.

Foto: Tibor Kuna

Súvisiaci interpreti: Mária Čírová