Austrálska speváčka a skladateľka Sia zjavne poľavila. Po úspechu hudobných snímok s mladou tanečníčkou Maddie Ziegler v hlavnej úlohe tentoraz stavila na oveľa mladší talent. V klipe k prvému singlu z pripravovanej štúdiovky This Is Acting predstavuje detskú bojovníčku, ktorá síce v traileri sľubovala vizuálny zážitok, no nakoniec sa postarala o najnudnejšie video v kariére interpretky.

Kým Sia zverejnila oficiálny videoklip k singlu Alive, na ktorom sa podieľala aj speváčka Adele či spevák Tobias Jesso Jr., museli fanúšikovia dlhých sedem dní čeliť na Youtube iba jeho 25-sekundovému traileru. Ten zobrazoval malé dievča Mahiro Takano v kimone s parochňou napol čiernou a napol blond sediace pod bodovým svetlom v tureckom sede. Až keď otvorilo oči, začali sa pomaly už známe slová skladby a ďalej len oznam o tom, že video ku skladbe čoskoro príde narad.

Ako sa napokon ukázalo, veľa dynamiky do zvyšku klipu nepribudlo a celá snímka z dielne autorky hitu Chandelier a jej dvorného režiséra Daniela Askilla v skutočnosti ukazuje iba japonské dievča v predškolskom veku cvičiace karate v opustených industriálnych priestoroch. Bezdejový videoklip so skladbou o nezničiteľnosti a trvácnosti napriek niekoľkým ranám v živote tak svojím vizuálom neponúka žiadne ďalšie posolstvo. Na to však milovníci tvorby 40-ročnej Austrálčanky nie sú zvyknutí.

Oveľa akčnejšou alternatívou pre nich je lyric video dovtedy plniace funkciu klipu. V ňom skupina sprejerov majúc na sebe rovnakú parochňu ako malé dievča z oficiálneho videoklipu postupne svojím pouličným umením oboznamuje diváka s textom piesne, ktorej hodnotu Adele vyčíslila na milión dolárov.

Porovnajte si a rozhodnite sa, ktoré video vám vyhovuje viac:


Sia zachraňuje planétu

Obľúbená skladateľka, textárka a speváčka sa nevenuje len propagácii svojho nadchádzajúceho albumu This Is Acting, ktorý vyjde 29. januára. Svoje vokály priložila aj k balade skladateľa J. RalphOne Candle. Tá v auguste sprevádzala premietanie videí s ohrozenými zvieracími druhmi na mrakodrapy v New Yorku. Teraz sa tiež stáva súčasťou soundtracku k dokumentárnemu filmu Racing Extinction. Film určený na zvýšenie povedomia o postupne hynúcich druhoch bude mať premiéru 2. decembra na Discovery Channel.

"Obe skladby sú základom pre príbeh filmu a neoddeliteľnou súčasťou celosvetovej kampane na pozdvihnutie povedomia o tejto problematike. Našou nádejou bolo to, aby sme inšpirovali ľudí k pochopeniu, že každý jednotlivec má silu vytvoriť globálnu zmenu, hoci len malou myšlienkou," povedal Ralph, pričom mal na mysli aj skladbu od Antonyho Hegartyho z kapely Antony and the Johnsons.


Autor: Marek Majzon (zdroj: Billboard.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Sia