Skupina Hex dnes ukončila takmer sedemročné čakanie fanúšikov na jej nový štúdiový album. Zaujímavosťou nahrávky s názvom Tebe je spojenie CD s knihou, ale aj nahrávanie v legendárnom pražskom štúdiu SONO. Práve na to odkazuje inštrumentálne intro Sonosféra. Okrem neho prináša kapela na novinke desať pesničiek.

V štúdiu SONO už nahrávali také hudobné legendy David Bowie a Gipsy Kings, syn Johna Lennona Julian, kapely Living Colour a Limp Bizkit, írsky pesničkár Glen Hansard, či speváčka Joss Stone. Z českých hudobníkov to boli napríklad skupina Lucie, Wanastowi Vjecy a mnohí ďalší. Pred pár rokmi sa v tomto unikátnom hudobnom priestore rozhodla nahrávať aj bratislavská kapela Hex. Do jedného z najlepších štúdií v strednej Európe sa napokon s novými pesničkami vracala pravidelne viac než dva a pol roka a výsledkom je nový album Tebe.

"Štúdio SONO je po všetkých stránkach fantastické, celé nahrávanie sme si užívali. Láska k štúdiu sa začala zoznámením sa s Milanom Cimfem, ktorý album nahrával a stal sa aj jeho koproducentom. Je to profesionál, ktorý našim piesňam dodal ďalší rozmer. Sadli sme si aj ako ľudia, čo je nesmierne dôležité, keď sme boli v štúdiu tak dlhý čas. Stali sa z nás kamaráti," konštatuje basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský.


Večná téma partnerských vzťahov

Všetky skladby na albume sú dielom zohratej autorskej dvojice Peter "Ďuďo" Dudák a Martin "Fefe" Žúži. Nechýbajú ani tohtoročné single Ľahký song a Nezaspím s o niečo dlhším introm oproti zverejnenej rádiovej verzii. Hudobníci novinku venujú všetkým svojim fanúšikom.

"Názov albumu Tebe navodzuje pocit osobného adresovania albumu každému poslucháčovi. A tak sme to aj samozrejme mysleli. Vyjadruje tiež obsahovú intimitu, ktorú som sa snažil dostať do textov. Vždy som nerád písal agitačné texty, mieriace na rôzne neduhy spoločnosti, politiky alebo konzumu. V textoch albumu Tebe som sa pokúsil o zdôraznenie významu partnerského vzťahu. V poslednej dobe je, a myslím, že to nie je len môj pocit, jeho význam marginalizovaný. Je dokonca zatracovaný aj mnohými autoritami a vytláčaný sociálnymi sieťami. Ale je to práve blízky vzťah medzi partnermi, alebo akýmikoľvek spriaznenými dušami, ktorý je naozajstným hnacím motorom života. Vo dvojici sa jednoducho zvláda vždy všetko lepšie," sumarizuje textár Fefe.

"Hudba na albume je kaleidoskop toho, čo sme za sedem rokov od posledného radového albumu počúvali a tvorili. Čiže staršie nápady aj úplné novinky. Spája ich to, že sme ich nahrali do finálnej podoby tento rok. S cieľom, aby zneli aktuálne. Jednoducho povedané - ako Hex v roku 2017. Zo začiatku som si myslel, vzhľadom na to, že hudobne je súčasnosť viac elektronická ako živá, že aj nahrávanie bude tomu zodpovedať. Ale nakoniec je to celkom gitarový album, v každej skladbe sú aj živé bicie, basa a vlastne všetko, čo sme používali aj doteraz," konštatuje autor hudby a spevák Ďuďo.


Pesničková poviedka

Album Tebe dostal jedinečnú podobu knihy. Okrem fotografií kapely a textov skladieb obsahuje aj originálnu poviedku od spisovateľa Pištu Vandala, v ktorej hrajú hlavnú úlohu piesne kapely Hex. "Pišta Vandal je naozaj makač, napísal veľmi milé literárne dielo. Zostali sme príjemne prekvapení rozsahom aj námetom poviedky. Teraz je to už len na poslucháčovi a čitateľovi ako sa mu to bude páčiť..." hovorí Fefe.

O vizuálnu stránku sa postaral renomovaný fotograf Braňo Šimončík. "Povedali sme si, že ak sa máme fotiť, čo nie je zrovna naša najobľúbenejšia činnosť, tak to musí byť s tými najlepšími. Oslovili sme preto Braňa Šimončíka, ktorý zavolal stylistku Zuzku Kanisovú a výsledkom bol jeden pohodový deň a úžasné fotografie. Tešíme sa, že naši fanúšikovia dostanú niečo viac. Pri čítaní poviedky alebo textov skladieb si budú môcť pustiť naše nové pesničky, otvoriť si vínko a relaxovať," uzatvára Yxo.

Zoznam skladieb na albume Tebe:

1. Sonosféra
2. Dievčatá
3. Nezaspím
4. Ľahký song
5. Raz príde deň
6. Posledný krát
7. Srdce
8. Tak aspoň chvíľu skús
9. Náš deň je noc
10. Tmou za tebou
11. Láska ťa vždy porazí

Vypočujte si celý album Tebe na Deezeri:



Skupina Hex vznikla v roku 1989 a patrí k najúspešnejším slovenským kapelám posledných troch dekád. Ďuďo (spev, gitara, klávesy) a Yxo (basová gitara) sú spolu od samého začiatku, Fefe sa stal členom skupiny o pár mesiacov neskôr a bubeník Tibor "Tybyke" Szabados nastúpil do zostavy v roku 1991. Hex má na konte deväť štúdiových albumov a niekoľko významných hudobných cien.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry NK Factory. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.hex.sk www.facebook.com/HEXOFFICIAL.

Foto: Branislav Šimončík

Súvisiaci interpreti: Hex