Najslávnejšia dievčenská skupina z Britských ostrovov potešila fanúšikov po celom svete dlho očakávaným potvrdením comebacku, o ktorom sa špekulovalo už niekoľko mesiacov. Spice Girls v pondelok ohlásili koncertné turné po Británii. Na pódiá sa vrátia po siedmich rokoch od vystúpenia v rámci Letných olympijských hier v Londýne 2012.

Victoria Beckham (rod. Adams), Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm a Geri Horner (rod. Halliwell) si v druhej polovici 90-tych rokov spoločne okúsili takú slávu, s akou sa v tej dobe mohol pochváliť iba máloktorý z vtedajších nováčikov na scéne. Debutový singel Wannabe z roku 1996 spravil z dovtedy neznámych dievčat doslova za noc globálne hviezdy a formácia dodnes patrí medzi najúspešnejšie skupiny všetkých čias.

Už po dvoch rokoch rýchlo nadobudnutej slávy a bohatstva sa však rozprávka skončila, keď najskôr Spice Girls pre nezhody s ostatnými členkami opustila Geri Halliwell. Zvyšná štvorica potom ešte dva roky vystupovala a ponúkla aj tretí, dodnes posledný radový album Forever (2000). Uzatvára ho skladba Goodbye, labutia pieseň skupiny, ktorá definitívne potvrdila, že úspešná "jazda" je na konci.

Návrat v plnej zostave prišiel v roku 2007, kedy vydali kompiláciu Greatest Hits (2007). Zrekapitulovaním svojej skromnej diskografie Spice Girls pozvali fanúšikov na svetové turné, ktoré sa konalo v rokoch 2007 a 2008. Opäť však nešlo o žiadnu idylku a pre nezhody medzi členkami bola šnúra ukončená predčasne. Už vtedy bolo jasné, že s ďalšími comebackmi to nebude jednoduché, no raz sa to v kompletnej zostave predsalen podarilo. Pätica spolu vystúpila v roku 2012 pri veľmi špeciálnej príležitosti, ktorou bol záverečný ceremoniál londýnskej olympiády. Okrem obrovskej prestíže podujatia s tým bol nepochybne spojený aj honorár, ktorý sa jednoducho odmietnuť nedal.


Posh Spice trvá na svojom - na turné nepôjde

Od tej doby síce médiá niekoľkokrát obleteli informácie o ďalšom veľkom comebacku, napokon však vždy išlo len o bulvárnu kačicu. Správy o možnom návrate "korenistých dievčat" sa zintenzívnili začiatkom tohto roka, kedy sa v Londýne všetky členky stretli na spoločnej večeri a diskutovali o svojich predstavách ohľadom ďalšieho fungovania skupiny. Mediálne najznámejšia členka Victoria Beckham alias Posh Spice však aj po tomto stretnutí vyhlásila to, čo opakuje už roky: na turné jednoducho ísť nechce. V roku 2016 to odôvodnila pracovnými a rodinnými povinnosťami a odvtedy sa zrejme nič nezmenilo.

Manželka futbalistu Davida Beckhame síce speváckej kariére dala zbohom, no dodnes pravidelne okupuje stánky svetových médií. Krátko po rozpade skupiny v roku 2008 totiž založila vlastnú módnu značku, ktorá sa už desať rokov teší obrovskému úspechu. Victoriu zjavne nepresvedčil ani mastný honorár, ktoré dievčatá za turné určite zinkasujú. Fanúšikovia Spice Girls sa tak budú musieť na koncertoch vo Veľkej Británii uspokojiť len so štvoricou speváčok.

Napriek tomu však nič nenasvedčuje tomu, že by Victoria so zvyškom skupiny bola na nože tak, ako tomu bolo po predchádzajúcom turné. Dievčatám dokonca zaželala veľa šťastia a poďakovala za spoločnú históriu. "Dnešok je pre dievčatá mimoriadne špeciálny, pretože oznámili termíny prvého spoločného turné od roku 2012, kedy sme spolu spievali. Tentokrát sa k mojim dievčatám nepripojím, ale byť v Spice Girls pre mňa bola mimoriadne dôležitá súčasť života a želám im počas turné veľa lásky a zábavy. Viem, že budú mať úžasnú show a naši fantastickí fanúšikovia prežijú úžasné chvíle," napísala Victoria na svojom Instagrame.

Pozrite si vtipné video, ktorým štyri členky Spice Girls ohlásili svoj návrat:


Plánujú aj svetové turné

Dievčatá sa na koncertné pódiá vrátia už v budúcom roku. Zatiaľ však plánujú len šesť koncertov vo Veľkej Británii. Predaj lístkov štartuje 10. novembra o 10:30 a vzhľadom na skromný počet koncertov možno očakávať, že sa po lístkoch len tak zapráši. Všetkých fanúšikov určite potešila Melanie Brown, ktorá prezradila, že po britských koncertoch Spice Girls chystajú aj svetové turné.

Prvý z ohlásených koncertov sa uskutoční 1. júna 2019  v anglickom Manchestria (zatiaľ) posledný presne o dva týždne neskôr na londýnskom štadióne Wembley. Štvorica sa predstaví aj v mestách Coventry, Sunderland, Edinburgh a Bristol. Špeciálnym hosťom turné bude britská speváčka Jess Glynne.

Spice Girls vznikli v roku 1994 v Londýne. Za zakladateľov skupiny možno považovať hľadača talentov Boba Herberta a jeho syna Chrisa z firmy Heart Management. Tí sa totiž rozhodli vytvoriť dievčenskú skupinu, ktorá by dokázala konkurovať vtedy populárnym boybandom ako Take That či East 17. Na ich inzerát v prestížnom týždenníku o zábavnom priemysle The Stage sa údajne prihlásilo až 400 žien, z ktorých po kastingu a týždňoch zvažovania vzišla známa pätica speváčok.

Na konte majú nahrávky Spice (1996), Spiceworld (1997) a Forever (2000) s hitmi ako Wannabe, Say You'll Be There, 2 Become 1, MamaSpice Up Your Life či Goodbye. Po obrovskom úspechu si dali v roku 2000 pauzu a znova sa stretli v rokoch 2007 a 2008, keď po vydaní výberovky Greatest Hits (2007) absolvovali svetové turné.


Autor: Dušan Marko
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Spice Girls