Americká kapela Cigarettes After Sex tento rok na festivale Grape odohrala svoj premiérový slovenský koncert. Po ani nie pol roku sa vracia opäť, už v piatok 8. decembra predstaví v bratislavskom MMC dlhší klubový set.

Zvuk Cigarettes After Sex možno charakterizovať ako ambientný pop, ktorému velí androgýnny hlas speváka Grega Gonzaleza. Kapela vznikla ešte v roku 2008 a po mnohých experimentoch so zvukom v roku 2012 nahrala prvé EP s názvom I. Inšpiráciu pritom čerpala u kapiel ako Trinity Session, Cocteau Twins, Red House Painters, Mazzy Star, ako aj zo zvuku nahrávok zo skorých 60-tych rokov - napríklad I Love You How You Love Me od Paris Sisters.

Celé EP pritom nahrali naživo, počas jednej noci na schodisku štvorposchodovej budovy. Tento spontánny prístup k tvoreniu nahrávok si zachovali až dodnes. V rokoch 2015 a 2016 nasledovali single Affection a K. a ich debutový album vydali 9. júna.

Cigarettes After Sex možno označiť aj za online fenomén. Ich skladba z roku 2012 Nothing's Gonna Hurt You Baby má aktuálne na Youtube viac ako 65 miliónov prehratí, k tomu ďalších takmer 20 miliónov na Spotify a tento rok sa ocitla aj v soundtracku úspešného seriálu The Sinner.

Bratislavský koncert Cigarettes After Sex prináša festival Grape a uskutoční sa v piatok 8. decembra v Majestic Music Clube.


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu Grape Denisa Chylová.

Foto: PR