Duo Veronika Sax & Valeri sa venuje predovšetkým elektronickej hudbe, ktorú spája so živými nástrojmi. Popri vlastnej tvorbe aranžujú taktiež obľúbené covery. Známa skladba Wicked Game ich inšpirovala svojou melódiu a rozhodli sa ju upraviť o vlastné hudobné myšlienky. Video natočili v jednom z najkrajších miest Slovenského raja, Tomášovský výhľad.

Duo Veronika Sax & Valeri spolu pôsobí necelý rok. Ich prvotnou príčinou vzniku bolo zahrať si spolu naživo a takto sa tešiť z hudby. Pri hraní im postupne začala chýbať pestrosť, preto začali použivať priestorové zvuky pre gitaru a looper. V období, keď sa koncerty výrazne obmedzili, začali pracovať na diaľku. Keď bolo potrebné spraviť novú skladbu, začali používať nahrávací program. Zvukové stopy si posielali elektronicky a navzájom ich dohrávali na diaľku.

V tomto období im napadlo skúsiť vytvoriť niečo vlastné v modernom šate. Lákalo ich spojiť elektronickú hudbu, v ktorej vidia potenciál s rebelským tónom saxofónu a gitary. Ich cieľom je dotvoriť pomocou efektov atmosféru v tvorbe, ktorá dokáže poslucháča zaujať a dostať ho na tú správnu chill vlnu. Duo inšpirovala predovšetkým tvorba zahraničných interprétov ako Nora en Pure, Gioli & Asia. Momentálne pracujú na sete skladieb, ktorý by mal obsahovať pať skladieb z vlastnej hudobnej dielne. Set skladieb plánujú vydať začiatkom nasledujúceho roka.


Veroika Sax pochádza z Bardejova a hudbe sa venuje približne 15 rokov. So saxofónom sa dostala najprv na Konzervatórium, neskôr Akadémiu umení v Banskej Bystrici a nakoniec Conservatorio di musica Santa Cecilia v Ríme, kde svoje štúdium v hre na saxofón dvŕšila. Napriek tomu, že vyštudovala klasickú hru na saxofóne a hrala vo viacerých Big Bandoch, vždy ju to tiahlo k popu a hlavne electronike, ktorej sa venuje naplno.

Valeri pochádza z Prešova. Zvuk gitary miluje už od detstva, ale hrať začala až v dospelosti. Počas vysokej školy sa rozhodla aj pre konzervatórium, kde svoju hru na gitare zdokonalila. Vždy ju lákali efekty a priestor, ktorý vytvorí gitara pomocou nich. Jednoduchá pesnička, ktorá vyvolá pocit a emóciu je pre ňu viac ako zložitosť a virtuozita. Rozhodla sa skúšať a využívať gitarové krabičky, pluginy pri hraní a nahrávaní.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Veronika Sax. Text správy sme upravili.